2020.08.19 10:00 - 20:00
EMKE

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának látogatása

A Györkös Mányi Albert Emlékház a névadó festményeiből, magángyűjteményéből, saját tárgyaiból válogatott tárlattal várja a látogatókat a Kolozsvári Magyar Napok idején, 9:00–17:00 óra között. A kiállítás kurátora Forró Ágnes képzőművész. Az érdeklődők részleteket láthatnak az intézmény fennállásának 25-ik évfordulója alkalmából, 2019-ben készült rövid dokumentumfilmből is.

Az emlékház a veszélyhelyzetben érvényes működési feltételek mellett látogatható. Az intézményben egyszerre legtöbb öt személy tartózkodhat. Óránként 5 percnyi szellőztető-fertőtlenítő szünetet tartunk. Az emlékház látogatása során a következő elővigyázatossági szabályok betartása kötelező: a személyek közti 1,5 méteres távolság, arcmaszk viselése, valamint az intézmény által biztosított kézfertőtlenítő és műanyag cipővédő használata. A látogatás legtöbb 20 percet tarthat.

www.emke.ro

***

A Györkös Mányi Albert Emlékház 1994-ben nyílt meg Kolozsvár szívében. A névadó hagyatéka magában foglal: közel 200 Györkös-festményt és -metszetet, néhány Jakab Ilona-festményt és -grafikát, értékes népművészeti tárgyakat, dokumentumokat. Az emlékház jellege mellett művelődési központ is, évi átlag 70 rendezvénnyel és 4000 látogatóval. A kolozsvári magyarok egyedi, közkedvelt közösségi tere.

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész (Tordaszentlászló, 1922–Kolozsvár, 1993) klarinéttanárként kezdte pályáját a kolozsvári Zenelíceumban. 40 évesen feleségül vette Jakab Ilona festőművésznőt, akinek ösztönzésére kezdett el festeni. Külföldön folytatott festészeti tanulmányokat. Számos egyéni- és csoportkiállításon mutatta be alkotásait, itthon és külföldön egyaránt. Murádin Jenő művészettörténész következőképpen jellemzi munkásságát: „Az erdélyi naiv művészetnek határokon túl is jelentős sikereket aratott alkotójává lett”. 1990-ben elhunyt a felesége, akit 1993-ban követ. Halála előtt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre (EMKE) hagyta műteremlakását, minden abban található vagyonával együtt.