A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is.

Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönbfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

A 2020-as évben, a mindannyiunk életét döntően befolyásoló koronavírus-járványra való tekintettel, a korábbiaktól gyökeresen eltérő Magyar Napokkal voltunk kénytelenek jelentkezni, amikor is különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével került sor rendezvényünkre. Tavalyi jelmondatunk – „Ami belefér!” – is jelezte: minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az adott körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg.

Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tíz éves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződik, s ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni.

Figyelve a járványhelyzet alakulását, bizalommal tekintünk a jövőbe, s jelenleg úgy tűnik, hogy a tavalyi év szigorításaihoz képest idén – betartva a hatályban lévő szabályokat – szabadabban és nagyobb létszámban vehetünk majd részt a Magyar Napok programpontjain.

Idén újra megtelnek élettel a Magyar Napok közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszervezzük, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltjuk ki, szervezőkként pedig a létszámkorlátozások és egészségügyi óvintézkedések betartására is figyelni fogunk.

Nagy öröm számunkra, hogy az idén ismét a felfele ívelő pályára állunk. Bízunk benne, hogy rendezvénysorozatunk közönsége megértéssel és örömmel fogadja majd, hogy a tavalyi kiadáshoz képest nagyobb számban, szabadabb keretek között és jóval gazdagabb, színesebb programkínálattal jelentkezünk!

Idén több mint 200 programmal, közel 50 programhelyszínen várjuk a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 100 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül.