A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is.

Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönbfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

A 2020-as évben, a mindannyiunk életét döntően befolyásoló koronavírus-járványra való tekintettel, a korábbiaktól gyökeresen eltérő Magyar Napokkal voltunk kénytelenek jelentkezni, amikor is különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével került sor rendezvényünkre. Tavalyi jelmondatunk – „Ami belefér!” – is jelezte: minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az adott körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg.

Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tíz éves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződik, s ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni.

Figyelve a járványhelyzet alakulását, bizalommal tekintünk a jövőbe, s jelenleg úgy tűnik, hogy a tavalyi év szigorításaihoz képest idén – betartva a hatályban lévő szabályokat – szabadabban és nagyobb létszámban vehetünk majd részt a Magyar Napok programpontjain.

Idén újra megtelnek élettel a Magyar Napok közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszervezzük, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltjuk ki, szervezőkként pedig a létszámkorlátozások és egészségügyi óvintézkedések betartására is figyelni fogunk.

Nagy öröm számunkra, hogy az idén ismét a felfele ívelő pályára állunk. Bízunk benne, hogy rendezvénysorozatunk közönsége megértéssel és örömmel fogadja majd, hogy a tavalyi kiadáshoz képest nagyobb számban, szabadabb keretek között és jóval gazdagabb, színesebb programkínálattal jelentkezünk!

Idén több mint 200 programmal, közel 50 programhelyszínen várjuk a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 100 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül.

 

12. KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK

Szakmai beszámoló

A 12. Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 17–22. között szervezte meg a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvári Magyar Napok Egyesület. A rendezvénysorozat az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és a Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. A különböző rendezvények sokszínűsége minden évben igazolja: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

A 2020-as évben, a mindannyiunk életét döntően befolyásoló koronavírus-járványra való tekintettel, a korábbiaktól gyökeresen eltérő Magyar Napokkal voltunk kénytelenek jelentkezni, amikor is különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével került sor rendezvényünkre. Tavalyi jelmondatunk – „Ami belefér!” – is jelezte: minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az adott körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg.

Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tízéves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződött, s ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni. A Magyar Napok közkedvelt helyszínei újra megteltek élettel, ismét voltak főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is várta az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszerveztük, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltottuk ki, szervezőkként pedig a létszámkorlátozások és egészségügyi óvintézkedések betartására is figyeltünk.

A járványhelyzet szabta korlátozások közepette úgy érezzük, sikerült megvalósítanunk mindazt, amit a szervezési folyamat során célul tűztünk ki. A Magyar Napok idei kiadása már mennyiségileg és minőségileg is megközelítette a 2019-es szintet, s ezt támasztják alá a részvételi adatok is. Érezhető volt, hogy a résztvevők óvatosabbak voltak, mint a koronavírus-járványt megelőző időszakban, valamint a nemzetközi és Erdély-szintű mobilitás is csökkent, mindezeket pedig leginkább a főtéri koncertek résztvevőszámain lehetett tapasztalni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a magyarnapos helyszínek többsége teljes kihasználtsággal üzemelt, sőt, a Farkas utcai könyvvásárban vagy épp a Romkertben – az Emese Park jóvoltából – működtetett és a gyerekprogramoknak helyet biztosító középkori faluban sikerült rekordszámú résztvevőt számlálnunk.

A szervezői munkálatok megkezdésekor még teljesen más szabályoknak kellett megfelelnünk, mint amelyek a fesztivál megkezdésekor már érvényben voltak, a korlátozó intézkedések folyamatos változása pedig nagyban befolyásolta a felkészülést. A július végi hatósági előírások szerint csak legtöbb 2500 fős tömegrendezvényekben gondolkodhattunk, így ennek megfelelően igyekeztünk kialakítani a programkínálatot, végül pedig – az augusztusi lazítások miatt – már tulajdonképpeni létszámkorlátozás nélkül vehettek részt az érdeklődők rendezvényeinken. A 12. Kolozsvári Magyar Napok programjain résztvevők becsült száma megközelíti a 130 ezer főt.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a régi helyszíneket birtokába vette a közönség, sokan fordultak meg az utcazenészek fellépéseivel színesített Farkas utcai vásárban, kóstolták a nemes nedűt a Borutcában, és a gyermekek is boldogan szaladgáltak-szórakoztak a Romkertben. Új helyszínként jelentkezett a Kolozsvári Református Kollégium udvara, valamint a törökvágási falumúzeum is, ahol – közel 250 résztvevővel – ismét megszerveztük a KMN Donaton Terepfutóversenyt és a szintén sokakat vonzó örömfőzést. A Bánffy-udvarban, a Petőfi Kulturális Ügynökség közreműködésével működtetett Petőfi Színpad minőségi zenei fellépőknek adott teret, a KMN utolsó két napján pedig újra esti bulik helyszíne volt a kolozsvári palota udvara.

Idei rendezvénysorozatunk alkalmával 280 programmal, 130 partnerszervezet közreműködésével, 60 programhelyszínen vártuk az érdeklődőket. A Magyar Napok rendezvényeit azok is követhették, akik személyesen nem tudtak jelen lenni a különböző eseményeken, hiszen a Video Pontes Stúdió, az Erdélyi Magyar Televízió és a Székelyföldi Stúdió együttműködésével idén is üzemelt a KMN-tévé, mely élőben közvetítette a Magyar Napok programjait.

A Magyar Napokon újra meghirdettük a jótékonysági gyűjtést, amellyel a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének felújításához szerettünk volna hozzájárulni. A támogatói karszalagokat a KMN Infópontoknál vásárolhattak meg a rendezvény résztvevői. Az ebből befolyt összeget (12 211,5 lejt és 7500 forintot) eljuttattuk a Szent Mihály plébániának.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak megfelelően a Főtéren, a Bánffy-udvarban, a Romkertben, a Borutcában és a Kolozsvári Református Kollégium udvarán szervezett eseményeken minden 16 évnél idősebb személynek rendelkeznie kellett az alább felsoroltak valamelyikével: 10 napnál régebbi oltási igazolással, 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel, 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel vagy a koronavírusból kigyógyultak esetében minimum 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással. A 12. KMN-t megelőzően (augusztus 2–7. között) a KMN szervezőcsapata a Főtéren, a Szent Mihály-templom bejárata mellett oltópontot állított fel. Ide 17 és 21 óra között várták azokat a személyeket, akik még nem kaptak védőoltást. Az oltópontban a felnőttek Johnson & Johnson vakcinát, míg a 18 éven aluliak a Pfizer oltóanyagát kaphatták meg.

A 12. KMN-en a tavaly elhunyt Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő emléke előtt rendezvénysorozattal tisztelegtünk. A háromnapos összeállításban filmvetítések, könyvbemutatók és emlékest kapott helyet, pályatársai és barátai a Schütz János / Cișmigiu u. 1. alatt pedig felavatták az író emléktábláját is.

A Magyar Napok 2021-es kiadásának állandó programjai között szerepelt a Györkös Mányi Albert Emlékház névadó alkotásaiból, magángyűjteményéből, saját tárgyaiból válogatott kiállítás, amely augusztus 19-én és 20-án 11 és 15 óra között várta az érdeklődőket.

A 11. Kolozsvári Magyar Napokon elmaradt, ám idén a Farkas utcában ismét megszervezésre került a kézműves- és a könyvvásár szerdától szombatig 10 és 18 óra, vasárnap pedig 10 és 16 óra között. Az érdeklődők 20 könyvkiadó kínálatából válogathattak, jelen volt többek között az Ábel Kiadó, az Exit Kiadó, a Polis Könyvkiadó, a Koinónia Kiadó, az Adoremus Könyvesbolt és még sokan mások. A fesztiválutcában a megszokott zenei színpad helyett az utcazenéé volt a főszerep, szerdától szombatig olyan zenekarok muzsikáltak, mint a Kalotaszegi Muzsikusok, a House of Pioneers, a REAP, Szilágyi Tóni és Barátai, a Rezeda, a Funk You!, a GB-Viktor Duó, a Magyarpalatkai Banda, a Csodás Lények és a 3AD.

Idén újra megtelhetett élettel a Borutca is, ahol szerdától szombatig 10 és 22 óra között a Kárpát-medence borászatainak színes, ízletes kínálatából válogathattak az érdeklődők. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum díszterme borkóstolóknak adott otthont, ahol a résztvevők a délvidéki, a mátrai és a tokaji borvidék italait is megkóstolhatták.

A Főtéren – az előző évekből már megszokott elemként – a Kolozsvári Magyar Napok 12 éve tárlatot, illetve a Kolozsvár építészeti századai háromnyelvű pannókiállítást is láthatták az érdeklődők.

Az alábbiakban napi bontásban mutatjuk be a 12. KMN műsorkínálatát.

 

AUGUSZTUS 16., HÉTFŐ

A 12. KMN nulladik napja kiállításmegnyitóval kezdődött a Művészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palotában. A kolozsvári születésű művész, Kovács Zsolt István A fák világa című grafikai kiállítását Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató nyitotta meg Gergely Balázs KMN-főszervező és Iakob Attila történész, muzeológus jelenlétében.

 

AUGUSZTUS 17., KEDD

A 12. Kolozsvári Magyar Napok első napján 18 órától a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épületében megnyílt a végzős diákok fotókiállítása Húszéves a Sapientia EMTE: First cut IV. címmel.

Az első nap meghatározó programját a fesztivál nyitógálája képezte, a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, 19 órától, ahol a jelenlévők Huszka Jenő – Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettjét láthatták. Az eseményen beszédet mondott Gergely Balázs KMN-főszervező, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető elnöke, aki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szavait tolmácsolta, és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alapító ügyvezető elnöke.

 

AUGUSZTUS 18., SZERDA

A megnyitót követően a programok sokszínű sorozata is kezdetét vehette. Az előző év nyomot hagyott a KMN idei programjain is, hiszen újra helyet kaptak a fizikai programok mellett az online előadások. Ilyen volt szerdán reggel 10 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület természettudományi szakosztályának szervezésében a Zöld energiák környezetgeológus szemmel című geológiai előadás Kis Boglárka Mercédesz, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója részvételével. Az újrakezdés éve 1921 címen Lönhárt Tamás, a BBTE Kolozsvári Magyar Történeti Intézetének oktatója és Schwartz Róbert, az EMNT Kolozs megyei elnöke online beszélgetését hallgathatták meg a magyarnapozók 17 órától. A beszélgetés során a száz évvel ezelőtti szimbolikus térfoglalást követő magyar értelmiségi reakciókat, elveket, célokat ismerhette meg az érdeklődő közönség.

A legkisebbek korosztálya minden évben kiemelt fontossággal bír a Kolozsvári Magyar Napok programjainak kialakítása során. A 12. kiadáson is több helyszínen, sokszínű programkínálattal várták a szervezők a gyermekeket. Szerda reggel Zágoni Balázs Irány a suli! című gyermekkönyvének bemutatóján vehettek részt a legkisebbek a Heltai FolkCenterben, ahol igazi gyermekbirodalom alakult ki a következő napokra. Ugyanitt kapott helyet a Nálatok laknak-e állatok elnevezésű 4-8 éves gyermekeknek szóló énekes-gitáros esemény, ahol Kingricával a kedvenc állataikról énekelhettek a résztvevők 10:30 és 11:30 óra között. Ezzel egyidőben György Tünde tartott foglalkozást 0-3 éves gyermekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek Ringató címmel.

Ugyancsak a legkisebbek korosztályának szólt az Apáczai Csere János Líceumban 10 és 16 óra között a kolozsvári Nature Education Community Center (NECC) és a budapesti Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzók Munkáscsoportja Beporzó vándortanostörvény című gyermekfoglalkozása, illetve a Csatári Erika vezette ölbeli játékok, népdalokkal és hangszerjátékokkal kísérve. Szerdán a Romkertben is a legkisebbeké volt a főszerep. Itt a Kallós Zoltán Népzeneiskola oktatói játékos, élménydús hangszertanulásra invitálták a gyermekeket.

A Puck Bábszínházban 11 órától az érdeklődők a Pünkösti Laura rendezte Palkó és Panna című előadást tekinthették meg. A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épületében, az egyetem húszéves fennállását ünneplő rendezvénysorozaton Jankovics Marcell János Vitéz című animációs filmjét vetítették a gyermekeknek.

Új programhelyszínen, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán mutatták be 11 órától a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2021–2022 kiadványt, ahol Száva Enikő televíziós műsorvezető beszélgetett a 10. kötet jelen lévő szerkesztőivel, szerzőivel. Ugyancsak a Kollégium udvarán, 13 órától interaktív könyvbemutatón ismertette Gál Andrea írónő Tengertánc című kötetét.

A Kollégium udvarának szerdai programsorozatát vetítéssel egybekötött beszélgetés zárta, amelyen a kolozsvári színjátszás történetébe kóstolhattak bele az érdeklődők. Bartha Katalin Ágnes, a BBTE Színház és Film Karának oktatója diákjaival közösen készített színháztörténeti kisfilmeket vetített az első magyar kőszínház 200 éves évfordulójának apropóján.

Könyvbemutatókra és irodalmi előadásokra, beszélgetésekre azonban nem csak a Református Kollégiumban került sor, hiszen számos kolozsvári civilszervezet kapcsolódik be évről évre a KMN programjának kerekítésébe. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában a Napsugár gyermeklap munkatársai boncolgatták a kiadvány múltját, jelenét és jövőjét Zsigmond Emese volt és László Noémi jelenlegi főszerkesztővel, valamint Müller Katalin képszerkesztővel és Bak Sára illusztrátorral.

A Györkös Mányi Albert Emlékházban kettős könyvbemutatóra került sor 11 órától: Laczkó Vass Róbert Nyitott szemmel VI. és a Telefonhang a vesztegzárból c. kötetét mutatták be a szerző jelenlétében. Az eseményen részt vett Tatjána Csernova költő, újságíró, Demeter-Petrova Anasztázia nyelvész, Jánosi Andrea grafikus, valamint Nagy Péter, az Exit Kiadó igazgatója.

A Vallásszabadság Házában 15 órától Oborni Teréz Erdély aranykora – Fejedelmek tündérkertje című könyvének bemutatóján többek között Bethlen Gábor fejedelemségének Kolozsvárra és Erdélyre gyakorolt hatásait ismertette a szerző.

A BBTE Bölcsészettudományi Karán, a Magyar Szakosok VII. Találkozóján Borbély András, a Magyar Irodalomtudományi Intézet oktatója és Szilágyi Botond beszélgettek Tamás Gáspár Miklós filozófussal a nemrég megjelent, Antitézis című kötete kapcsán.

Pandémiás könyvbemutatóra invitálta az érdeklődőket 16 órától a Bocskai-házba Minden másképp…? címen Bakk Miklós, Gagyi József és Vallasek Magdolna. A Sapientia EMTE oktatói az értelmiség sorsfordító időszakokban betöltött szerepét vizsgálják kötetükben, külön hangsúlyt fektetve az erdélyi tapasztalatokra.

Az irodalom iránt érdeklődőket a Bulgakov Irodalmi Kávéház is várta. Az Erdélyi Magyar Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szervezésében könyvbemutatót tartottak, a Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kötetről Egyed Emese, Demeter Zsuzsa és Balázs Imre József értekeztek. A Helikon Estek keretében a Helikon irodalmi pályázat győzteseit faggatták Márton Evelin és Mărcuțiu-Rácz Dóra írók.

A verskedvelőknek kedvezett két, újszerű megvilágításba állított verses-zenés előadás is. Laczkó Vass Róbert színész és Szép András zongorista Rekvizitumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezete című előadóestjének bemutatójára a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban került sor, ahol a jelenlévők feleleveníthették a Radnóti-életmű meghatározó darabjait, ugyanakkor a kevésbé ismert verseit is. A Györkös Mányi Albert Emlékház vendégül látta az Ampelopsis Versszínház Szem mögött, szó mögött című Áprily Lajos-estjét, melyen a költő sokszínű képi-gondolati világába kalauzolták a hallgatóságot.

A Sapientia EMTE Hunyadi Mátyás dísztermében az egyetem húsz évét ünneplő események részeként a First Cut. I. rész elnevezésű vetítéssorozaton láthattak válogatást az érdeklődők a filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatók rövidfilmjeiből. A vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartottak az alkotókkal. Délután 3 órától Nagy Zoltán Szép csendben című játékfilmjét az alkotó jelenlétében, 17 órától pedig Kocsis Ágnes Éden című 2020-as filmjét lehetett megnézni.

A gyermeknéptánccsoportok erdélyi helyzetéről szóló beszélgetést szerveztek az egyetem táncművészet szakának oktatói Tanult táncos?! címen a Református Kollégium udvarán, délután három órától.

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban Németh Júlia művészetkritikus és Iakob Attila muzeológus nyitották meg Mira Marincaș, a Sapientia EMTE adjunktusa Férc-solo ipse című kiállítását. Az egyéni fotótárlat a múzeum négy termében kapott helyet, ezzel is jelképezve a körforgást a kiállítás négy fő teste, a Solo ipse, az Orarium Libertas, a Perplexor inkognitus és a Fragmentarium sorozatok között.

A szerdai Sapientia-események sorát zárta a Bocskai-házban az erdélyi és az önálló magyar felsőoktatás témájára épülő kerekasztal-beszélgetés, Misovicz Tibor (titkár, Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány), Németh Zsolt (elnök, Külügyi Bizottság, Országgyűlés) és Tonk Márton (rektor, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) részvételével.

A Kolozsvári Magyar Napok nagyszámú kiállításnak is teret biztosított, melyek különböző célcsoportokat szólítottak meg. László Miklós Kolozsvári szobrok című fényképkiállításának 15 órától Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme adott otthont. A fotóművész tárlata a kincses város plasztikai alkotásainak új arcát és lényegét szándékozott megmutatni. A nagy mesemondó, Benedek Elek életének emléket állító kiállítást nézhettek meg azok, akik ellátogattak az Erdélyi Református Múzeumba, a Székely Tündérország örökös követe… című tárlatra. Az eseményt a kiállítás kurátora, Szebeni Zsuzsa nyitotta meg Szabó Zsolt irodalomtörténész jelenlétében. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum évről évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjait bevonja a Kolozsvári Magyar Napok forgatagába. Az idei évben is a tanulók munkáiból összeállított tárlatot szervezték meg a Farkas utcai református templomban, Tükörkép 2021 címmel. A kiállított képzőművészeti alkotások egyik fő motívuma az online világ tükröződése volt. Éles Bulcsú debreceni művész Emlékeim című grafikai kiállítását is az Apáczai-líceum fogadta be. A díszteremben az alkotó jelenlétében Vörös Alpár, az iskola igazgatója nyitotta meg a tárlatot. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán a 100 éve született Mészöly Miklósra emlékeztek. Az életműkiállítást a Magasiskola című film vetítése, majd előadás követte, Gróh Gáspár irodalomtörténész részvételével.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeumában 15 és 16 óra között Osváth Gergely, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója tartott magyar nyelvű tárlatvezetést a múzeum gazdag anyaga iránt érdeklődő magyarnapozóknak. Akik a Mátyás-kori és a reneszánsz építészetre voltak kíváncsiak, azok Pakó Klára művészettörténész, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet oktatója által vezetett sétán járhatták be az óváros késő gótikus és reneszánsz építészeti gyöngyszemeit. A ferences kolostor refektóriumát is meglátogatták a sétálók, melynek felújítását ez év tavaszán fejezték be a szakemberek, így a magyarnapozók elsők között tekinthették meg a frissen előkerült részleteket. A Korzo Egyesület magyar nyelvű, interaktív sétát szervezett Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténész vezetésével, aki a 700 éves város középkori, igaz-hamis történeteibe avatta be az érdeklődőket.

A Tranzit Ház idén is otthont adott a kolozsvári filmes műhelyek tevékenységét bemutató rendezvényeknek. A XII. Kolozsvári Magyar Filmnapok keretében elsőként Kalamár Gáspár-Gábor Örmények Gyergyóban című alkotását vetítették. A rendezővel Zakariás Ágota beszélgetett. Ezt követte Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című alkotása, amelynek segítségével a nézőknek időutazásban lehetett részük: a száz évvel ezelőtti kolozsvári filmgyártásba kalauzolta őket a rendező. Gödri Attila Rodion by G.A. című dokumentumfilmjét szintén az alkotóval történő beszélgetés követte. A Filmnapokat a REZONANCIÁK. Diaporama. Montage photographique sonorisé – deuxième édition, egy vizuális és auditív performansz zárta, amely a kép és a zene szimbiózisának sokrétűségét mutatta meg az érdeklődőknek.

A komolyzene kedvelői a szerdai napon a Farkas utcai református templomban és a Redutban csoportosultak. Idén már ötödik alkalommal tartotta meg a déli orgonamuzsikát a Kolozsvár-belvárosi Református Egyházközség a Kolozsvári Magyar Napokon. A Farkas utcai református templomban Sógor Sámuel előadásában csendült fel az orgonaszó. Ugyancsak a templomban zajlott a Nyári hangversenysorozat, melynek résztvevői Windhager-Geréd Erzsébet (orgona) és Windhager Franz (harsona) voltak. Az Arcadia vonósnégyes, a világ egyik legkeresettebb kamarazenei együttesének koncertjét az érdeklődők a Redutban hallgathatták meg 18 órától. A kolozsvári belvárosi unitárius templomban a La Pellegrina21 Via Redemptoris című barokk koncertjével zárhatták a napot a komolyzene kedvelői.

A magyarnapos könnyűzenei koncertek sora a Bánffy-udvarban kezdődött. A palotaudvaron felállított Petőfi-színpadon a D.A.S. trió nyugodt hangulatot teremtett a helyszín kellemes belakására. A triót a Góbé zenekar követte, akik megtáncoltatták a különböző korosztályú közönségüket.

A főtéri programok sorát a hagyományossá vált 23. Szent István-napi Néptánctalálkozó tértánca nyitotta, amely minden évben nagy számú érdeklődőt vonz a kincses város központjába, hiszen a táncbemutatókat követően a közönséget is megtáncoltatják a jelen lévő együttesek.

A főtéri színpadon 19 órától a Budapest Orchestra Project koncertjét hallgathatta meg a közönség. A zenekar műsorának különlegessége a megszokott jazzrepertoár modernebb hangzásvilágú átadásában rejlett. A szerda esti főtéri koncerteket a Tokos zenekar zárta. A muzsikusok a 10 éves jubileumi koncertjükön táncoltatták meg hallgatóságukat.

 

AUGUSZTUS 19., CSÜTÖRTÖK

 Csütörtökön tovább folytatódott a gyermekprogramok sora. Az Apáczai-líceumban a Beporzó vándortanostörvény elnevezésű eseményen várta az érdeklődőket a kolozsvári Nature Education Community Center (NECC) és a budapesti Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzók Munkáscsoportja. Ugyancsak a környezeti nevelésre buzdították a legkisebbeket a Babeș–Bolyai Tudományegyetem biológia és ökológia szakos diákjai: 10 és 16 óra között természetismereti és interaktív tevékenységekkel várták a tanulni vágyókat az Állattani Múzeumban.

Az előző évek egyik közönségkedvence, az Emese Várispánság Népének középkori vásári forgataga a Romkertben 10 és 18 óra között sok-sok színes programmal várta a kicsiket, volt kézműves-foglalkozás, íjászat, hangszerkiállítás, népzene, és még vásári mesejátékokban is részt vehettek a kicsik. Ugyancsak a Romkertben találkozhattunk Hajós Erikával, aki játékos mesetekergetésre hívta a gyerkőcöket, illetve a Kallós Zoltán Népzeneiskola tanárainak jóvoltából a kicsik játékosan tanulhattak a hangszerekről.

A Heltai FolkCenterben Kingrica mesés, játékos foglalkozása örvendeztette meg a kisgyerekeket, akik Tulipán Paprika Jancsika kalandozásait izgulhatták végig. Ezzel egyidőben György Tünde Ringató című foglalkozása ígért az egész családnak remek kikapcsolódást. A Heltai-udvar Mesekuckója 11 és 18 óra között várta a gyerkőcöket beiratkozásra és könyvkölcsönzésre.

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája interaktív családi napot szervezett, ahol Demeter Ferenc bábelőadásán, kézműves-műhelyen, sportvetélkedőkön és vásáron is részt vehettek a családok. Nagy Szilárd zsonglőrködni tanította a gyermekeket, Csatári Erika a 0-3 éves kicsiket ölbeli játékokkal várta, a Mókázó zenészei, Miklós Gyuri és Herman Anita pedig muzsikával örvendeztették meg a gyerekeket és családtagjaikat. A nagyobb gyermekeket a Balogh Dorottya és Mostis Balázs rendezte Félúton című Puck Bábszínház-produkció várta a színházba 18 órától.

A csütörtöki napon a koránkelők Gaal György Házsongárdi sétáján vehettek részt, ahol a helytörténész a püspöksírok között kalauzolta az érdeklődőket. Ezt követően Reményik Károly épületeit és munkásságát ismerhették meg azok, akik 11 órától Nagy Béla nyugalmazott mérnökkel, helytörténésszel indultak sétára. Pál Emese művészettörténésszel magyar nyelvű sétán vehettek részt mindazok, akik a Kolozsvár második központjaként emlegetett helyszínek, a Bocskai (Avram Iancu) és a Hunyadi (Ștefan cel Mare) terek kialakulásának körülményeit és ikonikus épületeit akarták megismerni. Kolozsvár barokk emlékeinek rengetegébe kalauzolt el Tóth Gödri Iringó művészettörténész, aki a román nyelven tartott séta során betekintést engedett a kincses város barokk kori relikviáinak világába. A Farkas utcai református templomban interaktív idegenvezetésen vehettek részt először a gyermekek, majd a felnőttek. Az idegenvezetés lényege abban rejlett, hogy a résztvevők akár egyedül is helyt álljanak helyi idegenvezetőként a templomban. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeumában csütörtökön is Osváth Gergely vezetett magyar nyelvű tárlatot. A könyvek szerelmeseinek igazi csemege volt az Octavian Goga Megyei Könyvtár körbejárása, ahol különgyűjteményekről és a magyar sarokról is többet megtudhattak az érdeklődők. Azok, akik a város pezsgésén túl szerettek volna kikapcsolódni, a bonchidai Bánffy-kastélynál magyar nyelvű sétán vehettek részt 16 órától Eke Zsuzsánna művészettörténész vezetésével.

Akik nem tudtak elérni akár az előző évek, akár az idei Korzó Egyesület által tartott sétákra, azoknak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem vetítést szervezett. A virtuális Kolozsvár-túrákon a nagysikerű 700 éves város, igaz-hamis történetek Kolozsvár évszázadaiból sétán kívül a 19. századi Kolozsvár polgári életébe, mindennapjaiba és ünnepnapjaiba láthattak bele az érdeklődők, illetve a kolozsvári professzorok és tudósok történetébe, a kincses város folyamatosan épülő tudományosságába is betekintést nyerhettünk. Az EMKE Szabédi Emlékházban csütörtökön nyílt napon lehetett részt venni, a Nekünk zöld! elnevezésű műhelyen pedig a mindennapok környezettudatosabbá tételét vizsgálhatták meg az érdeklődők.

A Szabók bástyájában 17 órától kiállítás nyílt A magyar irodalom klasszikusai: portrék az Erdélyi Nemzeti Történeti Kiállítás gyűjteményeiben címmel, illetve a KÁRP-ART II. Kárpát-Medencei Képzőművészeti Mesterszimpózium és Művésztelep Ellentétes kiterjedések című kiállításának megnyitóján is részt vehettek a bástyába látogatók. Aki az Erdélyi Néprajzi Múzeum gyűjteményéből származó kalotaszegi írásos hímzéssel díszített textíliákra volt kíváncsi, annak az Írta és varrta című esemény kiállításmegnyitója szolgált csemegéül, amelyen Szilágyi Tóni és zenekara is közreműködött. A Quadro Galéria adott otthont a Nagy Albert retrospektív kiállítás megnyitójának, amelynek az első része a Bánffy-palotában volt látható július 29-től, a második rész a 12. Kolozsvári Magyar Napokon valósult meg. Az eseményt Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója, Boros Judit művészettörténész és Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója nyitotta meg. A Bánffy-palotában a 125 éves Nagybányai Művésztelepről is megemlékeztek Lucian Nastasă Kovács történész, igazgató és Murádin Jenő művészettörténész előadásával.

A BBTE BTK Marianum épületében a nosztalgiázó magyarnapozók a Magyar Szakosok VII. Találkozójának Doktoranduszműhelyén vehettek részt. A találkozó másik részét ezúttal online, a Zoom felületén tartotta a BBTE BTK magyar tagozata. Szintén online tartott előadást Farmati Anna egyetemi adjunktus is, aki a középkori (magyar) szövegek olvashatóságáról beszélt, illetve Koronavírusos nyelvtörténet címen Zsemlyei Borbála egyetemi adjunktus tartott online bemutatót.

A történelem iránt érdeklődőknek remek alkalma kínálkozott Bethlen István erdélyiségéről többet megtudni, hiszen az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében Romsics Ignác történész a Korunk Akadémia keretében tartott izgalmas előadást. A házigazda a Korunk főszerkesztője, Kovács Kiss György volt.

A Planetárium udvarán kerekasztal-beszélgetés részesei lehettek az érdeklődők, egy aktuális témát járhattak körül. A Kriptokaraté – Monetáris forradalom vagy spekuláció? című előadáson felszólalt Bitai László pénzügyi elemző, a Magyar Mágnás Egyesület elnöke, Nagy Bálint Zsolt közgazdász, a BBTE oktatója, Balogh Zoltán trader és Sallai Zsolt közgazdász, tőzsdei befektető is. A moderátor szerepét Szőcs Endre közgazdász, az RMKT Kolozs megyei szervezetének elnöke töltötte be.

A szavak zsonglőrei „A gimi, gimi milyen volt…” – Erdélyi diáksóder elnevezésű eseményen próbálhatták ki magukat, ahol Málnási Ferenc ny. magyartanár irányításával diáknyelvi társasjátékokban mérhették össze tudásokat. Aki Arany János Toldijának nyelvi-irodalmi társasjátékos magyar változatát akarta megismerni, annak ott volt a helye a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, ahol szintén Málnási Ferenc vezette a foglalkozást. A román Toldi-fordítás nyelvi-irodalmi társasjátékára is benevezhettek a fiatalok, a játék Gelu Păteanu fordítása alapján készült.

A fiatalok is bekapcsolódhattak az előadások sorozatába a csütörtökön megnyílt Ifjúsági Pavilonban. Itt különböző ifjúsági szervezetek – KMDSZ, HÖK, KMDT, KIFOR, Érted – tagjai és vezetői beszélgettek az intézmények tevékenységéről. Továbbá Fancsali Kinga fiatal költővel is beszélgethettek a kortárs irodalom rajongói. Az érdeklődők egyetemistákkal és pályakezdőkkel is eszmecserét folytathattak a szakmai elhelyezkedésről, az egyetemről és az azt követő évekről. Keszeg Anna, Moldovan Zsuzsa és Tordai Bea könyves, filmes, sorozatos Médiapánik Nevermind elnevezésű podcastjának munkafolyamatába engedtek betekintést az alkotók. A Kolozsváron már korábban is megszervezett, Beszóló című politikai-kulturális-lakossági eszmecserének lehettek részesei az Ifjúsági Pavilonba ellátogatók, ahol az RMDSZ Kolozs megyei és kolozsvári önkormányzati tanácsosaival, Oláh Emese alpolgármesterrel, Rácz Béla Gergellyel, Rácz Leventével és Fugel Edinával lehetett beszélgetni a városban felmerülő problémákról. Az Ifjúsági Pavilonban 19 és 22 óra között filmvetítések zajlottak, amelyek után az alkotókkal lehetett beszélgetni.

A könyvbemutatók sora Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș és Újvári Dorottya Belső képek. Dr. Hintz Györgyné Boros Ella (1885–1975) műkedvelő fényképész című könyvével kezdődött, az eseményen a szerzőket Pál Emese művészettörténész faggatta a kötetről. A Györkös Mányi Albert Emlékházban 16 órától Ludvig Daniella Reggel a lovakat elvitték a háborúba. Széki gróf Teleki Andor naplója – Kolozsvár 1913–1916 című kötetét mutatta be Kovács Attila Zoltán és Szebeni Zsuzsa irodalomtörténész. A jog, jogtörténet iránt érdeklődők a Bocskai-házban hármas könyvbemutatón vehettek részt, az Erdélyi történetek. Az elmesélt 20. század, Erdélyi jogászok 1. Jogászportrék és Erdély jogtörténete, 2. átdolgozott kiadás kötetekről Fazakas Zoltán Józsefet, Fegyveresi Zsoltot, Kokoly Zsoltot és Veress Emődöt faggatta Vallasek Magdolna. Az eseményen közreműködött Román Eszter színművész is.

A Musafir Nyelvi és Kulturális Központban 17 órától bemutatták Gyöngyösi Csilla Magyar nyelvkönyv románoknak című kiadványát, a kötetről Szilágyi N. Sándor és Buzatu Oana beszélgetett a szerzővel. Ezzel egyidőben az Erdélyi Református Múzeumban a Kegyesség és /vagy reprezentáció. Erdély református öröksége című kiállításkatalógus bemutatására került sor, a kiadványt Kovács Zsolt művészettörténész ismertette a jelenlévőkkel.

A Bulgakov Irodalmi Kávéházban bemutatkozhatott a szatmári Sugárút folyóirat, a szerkesztőkkel, Végh Balázs Bélával és Végh Balázzsal Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője beszélgetett. Ugyancsak a Bulgakov teraszán lehetett részt venni az E-MIL egyik legizgalmasabb játékán, a helyszíni prózaíráson Nempercesek címmel. A közönség által meghatározott témák mentén Botházi Mária, Döme Barbara és György Alida vállalták, hogy tollat ragadnak.

A Református Kollégium udvarára továbbra is izgalmas előadásokkal várták az érdeklődőket. A közönség 11 órától Bogya Zoltánt hallgathatta meg, aki a pünkösdi szalagos zarándoklatról beszélt. Ezt követően Keresztes Sarolta és Keresztes András a Kolozsvár Kör futva, tekerve, sétálva, lovagolva című, a Rupicapra Hegyisportok Egyesületének legújabb és leginnovatívabb projektjét ismertették. A Kollégium udvarán a Magyar Kultúra folyóirat is bemutatkozott, az eseményen a kiadvány eddig megjelent két lapszámát ismertette Bonczidai Éva főszerkesztő és Döme Barbara főszerkesztő-helyettes. A történelem iránt érdeklődők meghallgathatták a Város születik című beszélgetést, amely Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulója kapcsán ma is aktuális kérdéseket járt körbe, Lupescu Radu történész, Macalik Arnold építész és Maksay Ágnes televíziós szerkesztő közreműködésével. Az udvar csütörtöki programját Felméri Cecília nagy sikerű, Spirál című filmje zárta, a vetítés után az alkotóval Papp Attila Zsolt költő, szerkesztő beszélgetett.

A húszéves Sapientia-eseménysorozat csütörtökön is folytatódott, 11 órától Dargay Attila Erdők kapitánya című animációs filmjét lehetett megnézni. A First Cut program II. részében a fotó-film-média szakos hallgatók 2021-es filmjeiből láthattunk válogatást. A Sapientia-vetítéseket Visky Ábel nagy sikerű, 2020-as, Mesék a zárkából című filmje követte, miután az alkotóval való beszélgetésre is várták a filmkedvelőket. A beszélgetést követően újabb filmvetítésre került sor: Szalay Péter Nincs parancs című, 2020-as dokumentumfilmjét tekinthették meg az érdeklődők. A páneurópai piknik emléknapján Fodor János történész beszélgetett az online bejelentkezett rendezővel és Bella Áron határnyitó alezredessel. Az esemény moderátora H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója volt.

A Sapientia EMTE húszéves fennállását ünneplő rendezvények következő állomása a Tanult táncos?! Az amatőr néptánccsoport és a színpad című esemény volt, ahol Pillich Balázs, Miklós Sándor, Könczei Csongor és Varga Zoltán beszélgettek a néptánccsoportok helyzetéről.

Kerekasztal-beszélgetésen ismerhettek meg a résztvevők érdekes információkat a Sapientia EMTE alapításáról és történetéről Dávid Lászlótól (szenátusi elnök, korábbi rektor), Kása Zoltántól (rektori tanácsos, korábbi rektorhelyettes) és Tonk Mártontól (jelenlegi rektor). A beszélgetést Farkas Emőd, a Sapientia Alapítvány irodavezetője moderálta.

A filmrajongóknak csütörtökön is alkalmuk volt a Sapientia-vetítéseken kívül a XII. Kolozsvári Magyar Filmnapokon is részt venni. Ezen az 1993-as Könczei Csilla-kísérleti dokumentumfilmet, az Egy elvont ismeretet és a 2009-es Marius Tabacu Szemmel verés. Egy megfigyelt vallomásai c. filmet vetítették. A filmeket beszélgetés követte, a meghívottak Józsa Márta, Maksay Ágnes és Mile Lajos voltak. A BBTE Színház és Film Karán készült legfrissebb alkotásokból készült válogatást is megtekinthették az érdeklődők. A végzős diákok filmjeinek válogatásán a következő munkákat mutatták be: Ungváry Oscar Kapunyitási pánik c. kisjátékfilmje, Gábor Balázs Ülök és nézem c. animációja, Simó Boglárka Árva csillagok c. dokumentumfilmje, Surányi Roland Sticky Notes c. kisjátékfilmje, Varga Tamás Nem szeretnék felvételizni c. kisjátékfilmje és Szitai Eszter Mirage c. kisjátékfilmje. A Kolozsvári Magyar Filmnapokon 19:30-tól a Hangfogó zenés performansz résztvevői Horváth Tamás és Pattantyús Ábrahám Balázs voltak, a 21 órától kezdődő Rezonanciák című zenés performanszhoz a zenét Ferencz Áron, Láng Dániel és Páll András szolgáltatták, a látványvilágért, videóért Adorjáni Panna felelt.

Az Apáczai-líceum dísztermébe várták a szervezők a borászat és a gasztronómia kedvelőit: Sagmeister Ernő a szerémségi, délvidék borok ízvilágát hozta el a Kolozsvári Magyar Napokra.

A komolyzene szerelmesei a Farkas utcai templomban hallgathatták meg a déli orgonamuzsikát Barna Cosmina előadásában. A Szentháromság (Piarista) templomban sor került az UniCante egyetemi kórus hangversenyére, a karvezető Fekete Miklós volt, szólót énekelt Szabó Szilvia és Kovács Eszter.

A Petőfi-színpadot és Bánffy-udvart délelőtt a kicsik vehették birtokba, akik az 1980-as évek végén alakult Kolompos zenekar gyermekkoncertjén mókázhattak. A színpad ezután a bulizni vágyókat szólította meg, ugyanis az Edina and Friends zenekar adott koncertet. A kolozsvári FUNKorporation banda foglalta el ezután a színpadot, akik jazzy soul és balkan-pop dallamokkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

A Főtéren is mulatságra várták a táncoslábú magyarnapozókat a 23. Szent István-napi Néptánctalálkozón résztvevő együttesek. Ezt követően a kolozsvári Knock Out zenekar zúzós dallamai töltötték meg a teret, majd Szarka Tamáson és bandáján volt a sor, hogy megtáncoltassa a közönséget.

 

AUGUSZTUS 20., PÉNTEK

A pénteki séták ismét a Házsongárd temetőben kezdődtek, ahol 10 órától Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója vezette a sétálókat a temetőben nyugvó közismert személyek sírjai között. A sétát Sipos Dávid irányításával román nyelven is meghallgathatták az érdeklődők. Pakó Klára művészettörténész, egyetemi oktató román nyelvű sétáján a jelenlévők új ismeretekkel gazdagodhattak Kolozsvár Mátyás-kori és reneszánsz építészetéről. A Kolozsvár barokk emlékeiről szóló, magyar nyelvű sétát Tóth Gödri Iringó művészettörténész vezette. A Szabók bástyájában Lukács József muzeográfus, egyetemtörténész A város és az akadémia. A kolozsvári jezsuita kollégium az 1581-es alapítástól az 1698-as újjáalapításig címen tartott román, majd magyar nyelvű tárlatvezetést. Osváth Gergely a pénteki napon is tartott tárlatvezetést a BBTE Állattani Múzeumában.

Az Egyetem utcai parkolóban augusztus 20–22. között volt megtekinthető a Pálosan szép az élet… című rendtörténeti vándorkiállítás, amelynek célja, hogy az érdeklődők a pálos szerzetesrend múltját és munkásságát megismerhessék. Az esemény érdekessége, hogy a tárlat egy autóbuszban kapott helyet.

A Quadro Galériában csütörtökön nyílt Nagy Albert retrospektív kiállítás román, majd magyar nyelvű tárlatvezetésén lehetett részt venni – a séta a Művészeti Múzeumban indult, majd a galériában folytatódott.

A Szentegyház utca 4. szám alatt, az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában 16 órától kezdődött a NEK2020, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus köszöntésére készült kiállítás megnyitója. A kongresszust szeptember 5–12. között szervezték Budapesten, ahol Ferenc pápa celebrált a szentmisét. A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának együttműködésében szervezett tárlat erre az alkalomra kívánta felhívni a figyelmet.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeumban pop-up eventet, Fluid Art bemutatót tartottak a New Jersey-ből érkezett Adriana Groza művésszel.

A Kolozsvári Magyar Történeti Intézet nyílt napján előadásokon, beszélgetéseken lehetett részt venni, valamint az Egyetemi Műhely Kiadó és az EME könyveinek vásárjára is sor került. Az Egyetemi Műhely Kiadóról tartott kerekasztal-beszélgetést Gábor Csilla egyetemi tanár, Rüsz-Fogarasi Enikő egyetemi tanár, Péter István, a Bolyai Társaság alelnöke, Ilyés Szilárd felelős kiadó, Tőkés Hunor újságíró és Rancz Mónika felelős kiadó. Felvezetőt tartott Veress Károly egyetemi tanár, az EMK alapító igazgatója. Az Intézet udvarán Petruț Dávid oktató tartott előadást Világítás az ókori sötétben címmel, majd Horn Ildikó beszélt Báthory István fejedelemről. Lönhárt Tamás egyetemi oktató előadása a jelenkori történelemtudományba kalauzolta a hallgatóságot Hajógyártól Egyetem térig: közép- és kelet-európai szervezett munkásság a kommunizmus összeomlásának évtizedében (1981–1991) címen. Aki a kolozsvári művészettörténet világába szeretett volna betekintést nyerni, Kovács Zsolt egyetemi oktató Jupiter és a patkót harapó strucc. Adalékok Kolozsvár reneszánsz építészetének történetéhez című előadásán szerezhetett új információkat.

A Vallásszabadság Házában Gyallay Pap Domokosról szóló konferenciát szerveztek, amelynek résztvevői Gaal György, Bíró Béla és Tekei Erika voltak. Ezt követően Rostás Péter István Lucian Boia Ember és klíma című műve fordításának könyvbemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem klubtermében várták a BBTE-Talks-ra az egyetem oktatóinak és doktoranduszainak tudománynépszerűsítő előadásaira a fiatal pályakezdőket. A Planetárium udvarán 18 órától Pengő Zoltán és Zicho Viktor vetítéssel egybekötött tibeti, Kőrösi Csoma Sándor útját követő túrájának beszámolóját nézhette meg a közönség. A Báthory István Elméleti Líceum dísztermében a nézők nélküli olimpia témaköréről tartottak beszélgetést a Marosvásárhelyi Rádió riporterei, Kádár Zoltán és Szép Zoltán.

Mi a kortárs fotó? Mik a tendenciái? Van-e helye és értéke a kortárs fotográfiának a társművészetekben ma Erdélyben? – ilyen és ehhez hasonló témakörökben tartottak kerekasztal-beszélgetést Kerekes Emőke, Szekeres Ilma és Kiss Ádám fotográfusokkal, valamint Gueth Péter íróval, rádiós műsorvezetővel az Insomnia Kávéházban.

A Bulgakov Irodalmi Kávéház teraszán Tájak, távok, matricák címmel Láng Orsolya Pályamatricák című kötetéről a szerzővel Csutak Gabi beszélgetett, majd Utak, angyalok címen Döme Barbara Angyalt reggelire című prózakötetéről és Király Farkas Út a tengerszemekhez című verseskötetéről beszélgetett a szerzőkkel Márton Evelin. A Bulgakovban Papp Attila Zsolt Sorok között veszélyes álmok címmel tartott beszélgetést Ferenczes István Kossuth-díjas költővel, íróval. Az Octavian Goga Megyei Könyvtár pénteken is irodalmi és nyelvi társasjátékozáson vehettek részt a fiatalok Irodalmi bölcsőink Romániában – Erdélyben és „A gimi, gimi ilyen volt…” erdélyi diáksóder címmel, Málnási Ferenc ny. magyartanár vezetésével.

Az Ifjúsági Pavilon pénteki programjait a Mathias Corvinus Collegium MCC Fit programja indította, ahová kíváncsi, kísérletezni vágyó gyerekeket vártak. Ezt követően a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) tagjaival lehetett beszélgetni. Az Érted Talks nevű, eredetileg az online felületekre szánt beszélgetéssorozatot offline kiadásban is megszervezték, majd az Éter Podcastról is értekezhettek. A pavilont Open Mic est zárta a Nest Slam Poetry jóvoltából, ahol mikrofont ragadhattak a slammerek, költők.

Nem csak a fiatal korosztályt, hanem a legkisebbeket is várta a 12. Kolozsvári Magyar Napok pénteki napja a már megszokott színes programkínálatával. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban a Beporzó vándortanostörvény foglalkozásán és Csatári Erika 0-3 éveseknek szóló ölbeli játékain tanulhattak és szórakozhattak a kicsik. A Romkertben ismét az Emese Várispánság Népének középkori vásári forgataga várta a gyermekeket és családjaikat kézműves-foglalkozásokkal, íjászattal, hangszerkiállítással, népzenével és vásári mesejátékokkal. Akiket nem ragadott magával a középkori forgatag, azok Hajós Erika játékos mesetekergésén vehettek részt a Romkertben. Kingrica pénteken is várta a 6-10 éves gyerekeket a Heltai FolkCenterbe, ezúttal mesés-mókás gulyásfőző játékra hívta a legkisebb magyarnapozókat. A Heltai-udvaron György Tünde 0-3 éves gyermekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek szóló Ringató című foglalkozása és a Mesekuckózás is nagy sikernek örvendett a legkisebbek körében. Az Életfa Családsegítő Egyesület és Tekergő Meseösvény Egyesület szervezésében 16 és 17 óra között Furulyás Palkó meseösvényén is barangolhattak a gyerkőcök

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának sportpályáján ezúttal a 7. Dribli Közéleti Focibajnokság megmérettetésen szurkolhattak a sportrajongók.

A Puck Bábszínház pénteken két alkalommal is játszotta a Demeter Ferenc szerezte, Urmánczi Jenő rendezte Ha én lennék Mátyás király című előadását. A ferences kolostor refektóriumában az Amikor Isten Szent Ferencet hívta című előadás is a bábszínház rajongóinak szólt. Színházi előadásokkal azonban nem csak a legkisebbeknek kedvezett a 12. KMN pénteki napja. A BBTE Magyar Színházi Intézetében Pánczél Kata és Wagner Áron végzős színművészeti hallgatók előadásában Michal Walczak Homokozó című művét láthattuk. A Györkös Mányi Albert Emlékházban pedig a Születő szavak. Az Ampelopsis Versszínház Nemes Nagy Ágnes-estjét élvezhette a közönség.

A Református Kollégium udvara szakadatlanul várta közönségét a pénteki napon is. 10 órától a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) képviselői osztották meg tapasztalataikat a jelenlévőkkel az elmúlt 30 év közösségi szolgálata kapcsán. Ezt követően két történelmi jellegű előadást hallgathattak meg az udvar látogatói. Benkő Levente történész Gaal György szerző jelenlétében mutatta be Kolozsvár. Történelmi városkalauz című könyvének negyedik, bővített kiadását, majd Murádin János Kristóf egyetemi oktató „Egy élet Erdélyért” című vetített képes bemutatója Gróf Teleki Béla életútjának és munkásságának ismertetését célozta meg.

Nemzeti ünnepünk kiemelt pillanata volt a 12. Kolozsvári Magyar Napoknak is. A Szent István-napi búcsúra idén is a már megszokott helyszínen, a Donát úti Szent István­templomban került sor. Az augusztus 20-i ünnepi műsort a Református Kollégium udvarán szerveztük, ez egyúttal a kolozsvári költő, Szőcs Géza emléke előtt is kívánt tisztelegni. Az eseményen Szilágyi Enikő színművész A kolozsvári Sétatér című Szőcs Géza-emlékestjét adta elő, amelyen Demény Balázs zongoraművész, Czári Tibor zeneszerző és Szabó J. Attila csellista működtek közre.

A Húszéves a Sapientia EMTE sorozat keretében Dargay Attila Vuk című magyar animációs filmjét, majd a Szatmári béke című dokumentumfilmet vetítették a közönségnek. Ezt követően a közönség Bagota Béla Valán, majd Tóth Barnabás Akik maradtak című magyar játékfilmeket láthatta. A Húszéves a Sapientia kerekasztalokon pénteken is terítékre került a tánc témaköre, ezúttal a Tanult táncos?! Hivatásos táncos életpályák Erdélyben címmel, a meghívottakat, Virág Endrét, Virág Imolát és Farkas Sándor Csabát Könczei Csongor „látta vendégül”.

A XII. Kolozsvári Magyar Filmnapok pénteken a nemrég elhunyt kolozsvári tévések alakját idézték fel. 16 órától Marius Tabacu Rózsa és Ibolya című mesejátékát tekinthette meg a közönség az eseménynek otthont adó Tranzit Házban. Ezt követően Spitzer Judit, Ambrus István Beszélgetés Antal Áronnal, majd Spitzer Judit és Sevecsek Renáta Beszélgetés Szabó Csabával című műsorát láthatták az érdeklődők. A vetítések meghívottjai Orbán Katalin, Spitzer Judit, Szép Gyula és Vincze Zoltán voltak. A Filmnapok esti vetítésén a 2018-as, Szőcs Petra rendezte Déva című játékfilmet lehetett megnézni a Tranzit Házban. A Sapientia EMTE legfrissebb filmjeinek válogatását is vetítették, többek között Medve Ferenc Kaptárlakók, Dózsa Endre Előhívás, valamint Jenei Róbert Szurkoló című dokumentumfilmjét. A filmvetítéseket beszélgetés követte Lakatos Róbert és az alkotók jelenlétében.

A pénteki komolyzenei felhozatal a déli, Farkas utcai református templomban zajló orgonamuzsikával kezdődött. Az orgonát ezúttal Molnár Árpád szólaltatta meg. A Szentháromság- (Piarista) templomban a KlausenMusik hangversenyen a Szent Cecília kórus és zenekar muzsikáit hallhatták a résztvevők. A 18 órától tartott borkóstolón Csernyik István a mátrai borvidék ízeit hozta el a kincses városba.

A Magyar Napok közönsége a Petőfi-színpadon A Csajod nevű kolozsvári banda zenéire rophatta. Őket a felvidéki Jóvilágvan együttes váltotta fel, akik könnyedebb, mégis fiatalos hangulattal lepték el a Bánffy-udvart. A helyszín programjait DJ Golyó fergeteges bulija zárta.

A Főtér pénteken is otthont adott a 23. Szent István-napi Néptánctalálkozó tánckavalkádjának, melynek keretében nem maradt el a népviseleti felvonulás sem. A résztvevők az Egyetem utcai parkolóból a Farkas utcán át érkeztek a Farkas utcai református templomhoz, ahol nagyméretű szabadtéri táncházzal zárták az ünnepi felvonulást.

A Főtéren 18 órától elkezdődött a Magyar nóta határok nélkül koncert, ahol fellépett Koós Éva, Vígh Ibolya és Buta Árpád, őket kísérte ifj. Berki Béla és zenekara. A nótázást a Kolozsvári Magyar Opera nagyszabású operagálája követte, amelynek szólistái Miklósa Erika, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Sándor Csaba és Szabó Bálint voltak. Az előadáson részletek, áriák hangzottak el Erkel Ferenc, Georges Bizet, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Kodály Zoltán műveiből. A Kolozsvári Magyar Opera zenekarát Jankó Zsolt vezényelte.

A tavalyi sikeres főtéri vetítés nyomán idén sem maradhatott el a szabadtéri filmnézés. Ezúttal a nagysikerű, 1968-ban Molnár Ferenc ifjúsági regénye alapján készült Fábri Zoltán-filmet, A Pál utcai fiúkat láthatta Kolozsvár Főterén a nagyérdemű.

 

AUGUSZTUS 21., SZOMBAT

A koránkelők és túrázni vágyók a szombatot reggel 7-től az előző évekből megszokott Erdélyi Kárpát-Egyesület – Kolozsvár 1891 szervezte Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákkal indíthatták. Aki nem szeretett volna kimozdulni a városból, azonban mégis sétára adta a fejét, az tárlatvezetéseken is részt vehetett. A Szabók bástyájában az érdeklődőket Lukács József muzeográfus, egyetemtörténész várta A város és az akadémia. A kolozsvári jezsuita kollégium az 1581-es alapítástól az 1698-as újjáalapításig című román, majd magyar nyelvű tárlatvezetésre. A pálos rend múltját bemutató mozgó, buszban berendezett tárlata, a Pálosan szép az élet 10 és 22 óra között várta az érdeklődőket az Egyetem utcai parkolóban.

A 12. Kolozsvári Magyar Napokon nem csak hagyományos értelemben vett kiállításokat lehetett megtekinteni. Az Xponential Transylvanianál divatbemutatót is tartottak, amelyen az Artwise Egyesület New Dimensions című kollekcióját csodálhattuk meg, kolozsvári modelleken.

Az Emese Várispánság népének középkori vásári forgataga szombaton is várta az érdeklődőket a Romkertbe kézműves­foglalkozásokkal, lovagi sátrakkal, íjászattal, számszeríjászattal, vívásoktatással, reneszánsz kori népi és udvari játékokkal, hangszerkiállítással és -bemutatóval, élő históriás és népzenével, valamint vásári mesejátékokkal. A Puck Bábszínház a gyerkőcöket a Jancsi és Juliska című előadással örvendeztette meg. A Kolozsvári Magyar Opera nagytermébe is várták a legkisebbeket: 11 órától a Maros Művészegyüttes lépett fel a Varga János rendezte Mátyás király álruhái című mesejátékukkal.

Az Ifjúsági Pavilonban a diákszervezetek képviselői a kolozsvári magyar egyetemisták hallgatói jogaikról szóló ismereteiket, kutatásaiknak az eredményeit ismertették az érdeklődőkkel, majd tanügyi beszélgetésen számoltak be a jelenlegi oktatás helyzetéről, nehézségeiről, illetve a Samsung oktatással kapcsolatos rendszeréről. Digitalizáció címmel tartottak beszélgetést az A Kártya és a Felvi.ro projektekről. A Pavilonban fesztiválszervezők és fiatal vállalkozók beszéltek arról, milyen nehézségeket, esetleg lehetőségeket okozott a koronavírus-járvány számukra. Az előző napi jam session szombaton is folytatódott a pavilonban.

A Református Kollégium utolsó napjának programfelhozatala is különböző érdeklődési körű hallgatóságot szólított meg. Délelőtt bemutatták Kiss András nagyváradi orvos Öröm és vigasz című, erdélyi képzőművészeti alkotásokat összefoglaló és bemutató kötetét. Ezt követően a Szőnyi Magda nyolcvanadik születésnapja előtt tisztelgő kiadványát, Az eltűnt és megtalált idő nyomában. Relaxációs és szimbólumterápiás előadások című kötetét Osváth Enikő, Forró Ágnes és Hegyi Johanna mutatták be a jelenlévőknek. A Várak, fellegek című eseményen Kolozsvárról és irodalomról beszélgettek a résztvevőkkel a Márton Evelin, László Noémi, Király Zoltán és Karácsonyi Zsolt kortárs írók, költők. Az irodalom szerelmesei Gyulai Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondó önálló estjét hallgathatták meg az Éhe a szépnek… a magyar költészet lángoszlopai címmel szervezett eseményen. Ezt követte Begy Róbert-Csaba BBTE-oktató Radioizotópok, a környezet nyomjelzői előadása.

Az előadások, beszélgetések, könyvbemutatók sora szombaton is folytatódott. A Kriza. Kötetes. Kötetlen… című beszélgetés keretében Jakab Albert Zsolt, Ilyés Sándor és Nagy Ákos mutatták be a Kriza János Néprajzi Társaság kiadójának működését. A Planetárium-udvarban bemutatták Győrfi Kata Te alszol mélyebben, illetve Mărcuțiu-Rácz Dóra Már minden nő hazament című kötetét. A Bulgakov-teraszon 17 órától kezdődtek a Helikon Estek, ahol a műfordítói kerekasztalon a meghívottak – Szenkovics Enikő, Király Farkas és Vallasek Júlia – az aktuális erdélyi műfordításokról beszéltek. A beszélgetést Mărcuțiu-Rácz Dóra moderálta.

A 2020-ban elhunyt kolozsvári költőre, Szűcs Gézára több programpontban emlékeztek meg a 12. Kolozsvári Magyar Napok szombati napján. A Kolozsvári Magyar Operában Szőcs Géza és Borbély Ernő barátságának emléket állító könyvbemutatót tartottak. Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a 80-as évek Romániájában című kötet román nyelvű fordításának bemutatóján részt vett Toró T. Tibor EMNT volt ügyvezető elnök, Sabin Gherman újságíró és Kónya Hamar Sándor közíró. A beszélgetést Sándor Krisztina EMNT ügyvezető elnök moderálta. Közreműködött továbbá Dévai Nagy Kamilla énekes, előadó is.

A Schütz János / Cișmigiu u. 1. sz. alatt emléktáblát avattak Szőcs Gézának. Az eseményen a Csillagom, révészem, a Ha én volnék a névmás című verseket Kővári Eszter Sára énekelte Csemiczky Miklós és Demény Attila kíséretével. A Levél a börtönbe című verset Marosán Csaba szavalta el. Megemlékező beszédet mondott az emléktábla-avatáson Visky András és Sabin Gherman. A Református Kollégium udvarán folytatódott a Szőcs Géza emlékére összeállított ünnepi műsor, amelynek keretében a Hitvallást Bogdán Zsolt előadásában hallgattuk, a Szent Efrém Férfikar Demény Attila szerzeményeiből adott elő. Az Áhítatok Visky András versei nyomán készült. A Szerelmes énekekben Kővári Eszter Sára (ének), Gódor Erzsébet (cimbalom) és Réman Zoltán (klarinét) működött közre.

A XII. Kolozsvári Magyar Filmnapok utolsó napján Visky Ábel Mesék a zárkából című, illetve Schneider Tibor Nagy művészek egy kisvárosban – 125 éves a nagybányai festőiskola című filmjének vetítése után az érdeklődőknek lehetőségük nyílt beszélgetni az alkotókkal. Záró programként a Tranzit Házban a Minimum Party filmterméséből vetítettek válogatást. Az esemény meghívottjai Lőrincz Ildikó, Molnár István és Schneider Tibor voltak.

Az Apáczai-líceumban ismét borkóstolót tartottak, melyen Ripka Gergely a tokaji borvidék italait kínálta a jelenlévőknek.

A komolyzene rajongói az előző évben már nagy sikert aratott Transilvania Philharmonic Brass koncertjét élvezhették. A hangverseny érdekessége abban rejlett, hogy a Szabók bástyája tövében, az egykori városfalon muzsikált a zenekar.

A Petőfi-színpadon a Tasi Nóra Quintet, majd a Pankastic együttesek hangulatos koncertjein szórakozhattak a magyarnapozók. A Bánffy-udvar programsorozatát méltó módon zárta le Miklós Gyuri és zenekara nosztalgiázós gitárestjével.

A Főteret 19 órától a Hot Jazz Band zenekar dallamai töltötték be, amelyre az egész tér kedélyes éneklésbe kezdett. A magyarországi Kossuth-díjas énekes, dalszerző, előadóművész Földes László Hobo zárta a főtéri koncertek sorát.

 

AUGUSZTUS 22., VASÁRNAP

A vasárnapot a Kolozsvári Magyar Napok egyik legkedveltebb programpontja, az Örömfőzés indította a Falumúzeumban, amelyen több mint egy tucatnyi csapat mérte össze főzőtudását. A kicsik 10 és 15 óra között gyerekfoglalkozáson vehettek részt, amíg a szülők ételt készítettek vagy kóstoltak.

Az örömfőzéssel párhuzamosan egy másik kedvelt esemény, a KMN Donaton terepfutóverseny is kezdetét vette, ahol a résztvevők tíz különböző kategóriában és három különböző távon mérhették össze erejüket. A futóverseny eredményhirdetését és díjátadását a főzőverseny étkeinek kóstolásával koronázták meg.

A Farkas utcai vásár és a Romkert a 12. Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján is tartott, és programokkal várta a városközpontban maradókat. Az Emese Várispánság Népének középkori vásári forgataga a Romkertben várta a gyerekeket a már megszokott színes programkínálattal. A Pálosan szép az élet mozgó kiállítás is hűsítő sarkot nyújtott a vásári forgatag utolsó napján.

Az Ifjúsági Pavilonban délben Bertici Attila szibériai utazóval beszélgethettek az utazás rajongói. A Sapientia EMTE államvizsga előtt álló diákjai a díjnyertes államvizsgafilm elkészítésének fortélyaiba avatták be az érdeklődőket. Ezután beszélgetés következett a Neked könnyű me’ céged van című könyv szerzőjével, Rancz Zsolttal. 15 órától A Discover EU pályázat nyerteseinek bemutatóját láthattuk, ezt követte az idén végzett színművészetis hallgatók felolvasószínháza. 17 és 18 óra között pedig a Kommenthuszár közéleti beszélgetésen lehetett részt venni. Az Ifjúsági Pavilon rendezvényei a Sapientia-államvizsgafilmek vetítésével zárultak.

A Farkas utcai református templomban vasárnap késő délután került sor a 12. Kolozsvári Magyar Napokat záró ökumenikus istentiszteletre. Az istentiszteletet követte a Szent Efrém Férfikar egyházzenei hangversenye, amely méltó zárómomentuma volt a közel hatnapos rendezvénysorozatnak.