Kerekedőben: véget ért a 12. Kolozsvári Magyar Napok

Vasárnap véget ért a 12. Kolozsvári Magyar Napok, mely az enyhülő járványügyi korlátozások közepette ismét fejlődő pályára állt.

15 éves az Egyetemi Műhely Kiadó

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte az Egyetemi Műhely Kiadó péntek délben, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézetének udvarán.

A kolozsvári sétatér – Szőcs Gézára emlékeztünk

„Támogatom a magyart a magyartalannal szemben és az embert az embertelennel szemben, a bölcső partján állok a koporsóéval szemben, a megszólaló harangok partján az elnémult harangokéval szemben”.

Város születik – beszélgetés Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulóján

1316. augusztus 19-én Károly Róbert városi jogokat adott Kolozsvárnak, ezen jeles alkalmat tekintjük azóta a város születésnapjának, és ennek az eseménynek a 705. jubileuma alkalmából invitálta beszélgetésre az érdeklődőket a Kincses Kolozsvár Egyesület a Református Kollégium udvarára.

NEK2020 – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus köszöntése a Magyar Napokon

Szeptember 5-12. között kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapesten, ahol maga Ferenc pápa celebrál szentmisét a Hősök terén.

Kerekedőben: véget ért a 12. Kolozsvári Magyar Napok

Vasárnap véget ért a 12. Kolozsvári Magyar Napok, mely az enyhülő járványügyi korlátozások közepette ismét fejlődő pályára állt. „A járványhelyzet szabta korlátozások közepette úgy érezzük, hogy sikerült megvalósítanunk mindazt, amit a szervezési folyamat során célul tűztünk ki. A Magyar Napok idei kiadása már mennyiségileg és minőségileg is megközelítette a 2019-es szintet, s ezt támasztják alá

Borbély Ernő és Szőcs Géza barátsága és emlékezete – könyvbemutató Kolozsváron

Szőcs Géza és Borbély Ernő barátságára emlékeztek azon a könyvbemutatón, melyen Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a 80-as évek Romániájában című könyvének román nyelvű fordítását mutatták be az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában, a 12. Kolozsvári Magyar Napok keretében. A beszélgetésen, melyet Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke

Jupiter és a patkót harapó strucc – Adalékok Kolozsvár reneszánsz építészétének történetéhez

Különleges művészettörténeti adalékokról hallhattak és láthattak képeket azok, akik péntek délután a számos programpont közül Kovács Zsolt egyetemi oktató előadását választották […]

Városkalauz és történelem – Gaal György könyvéről

Kolozsvár. Történelmi városkalauz. Ez a címe Gaal György a Tortoma Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetének, melyet péntek délelőtt mutattak be a 12. Kolozsvári Magyar Napokon.

A Sapientia-történet

Húszéves a Sapientia EMTE: Egyetem-alapítástól egyetemig címmel szerveztek kerekasztal beszélgetést az egyetem rektori hivatalának Óváry termében Dávid László korábbi rektor […]

Ellentétes kiterjedések – kortárs képzőművészeti kiállítás

A Szabók bástyája ad otthont az Ellentétes kiterjedések című kortárs képzőművészeti kiállításnak, mely a KÁRP-ÁRT II. Képzőművészeti Mesterszinpózium és Művésztelep gondozásában készült.

Egész héten utcazene!

A Farkas utca idén is fesztiválutcává alakul, ahol ismét mindenkit várnak a vásárosok, a megszokott zenei színpad fellépőit viszont utcazene helyettesíti augusztus 18-21. között.

Két film a ,,láthatatlan és ellenséges harmadik’’ uralta Romániából

Szőcs Gézára emlékezünk az idén. Arra a Szőcs Gézára, aki nem félt gúnyt űzni a Securitatéból […]

Bemutatkozott a Magyar Kultúra folyóirat

A Magyar Kultúra folyóirat eddig megjelent két lapszámát mutatták be Bonczidai Éva főszerkesztő és Döme Barbara főszerkesztő-helyettes jelenlétében a Református Kollégium udvarán csütörtök délután.

Pálosan szép az élet! – vádorkiállítás az Egyetem utcában

A 12. Kolozsvári Magyar Napokra is begördült a „Pálos-busz”: az Egyetem utcai parkolóban augusztus 20–22. között megtekinthető

Rekvizitumok régi verseimből

A János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében került sor a Rekvizitumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezete című előadóest […]

Férc-Solo Ipse kiállításmegnyitó

A Húszéves a Sapientia EMTE programsorozat keretében Férc-Solo Ipse címmel nyílt meg Mira Marincaş kiállítása […]

Sétálva ismerni meg a kincses város történetét

Mátyás-kori és reneszánsz építészet Kolozsváron címmel szervezett sétán vehettek részt a Karolina térre gyülekező érdeklődők szerda délután a 12. Kolozsvári Magyar Napokon.

Itt a tizedik Kincses Kolozsvár Kalendáriuma!

Bemutatták a 10. Kincses Kolozsvár Kalendáriumát a 12. Kolozsvári Magyar Napok új programhelyszínén, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán.

Mától várja a magyarnapozókat a Romkert!

Kézműves foglalkozásokkal, íjászattal, hangszerkiállítással, népzenével, vásári mesejátékokkal és sok más egyéb gyerekprogrammal várja mától az érdeklődőket az Emese Várispánság Népének középkori vásári forgataga a Romkertben!

Idén ismét Farkas utca!

Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén azonban újra megrendezésre került a Farkas utcai vásár.

Székely Tündérország örökös követe: Benedek Elek-kiállítás nyílt

A mesemondó, mesegyűjtő Benedek Elek emléke előtt tiszteleg az a kiállítás, amelyet augusztus 18-án, szerdán nyitottak meg a 12. Kolozsvári Magyar Napokon.

Ma nyílik a Borutca!

Egy év kihagyás után ma újrakezdődnek a boros programok a Kolozsvári Magyar Napokon.

Elkezdődött a 12. Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében nyitották meg a 12. Kolozsvári Magyar Napokat. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője […]

A fa: égi és földi közti kapocs. Megnyílt Kovács Zsolt István kiállítása

Kiállításmegnyitóval kezdődött a 12. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 16-án a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak helyt adó Bánffy-palotában.

Elkezdődött a visszaszámlálás: jövő héten indul a 12. Kolozsvári Magyar Napok

Az augusztus 17-22. között megszervezendő 12. Kolozsvári Magyar Napokat megelőző utolsó sajtótájékoztatóra került sor augusztus 11-én a Bulgakov kávéházban.

Szombat reggeltől indul a nevezés a KMN-Donaton Terepfutóversenyre!

A KMN-Donaton Terepfutóversenyen való részvétel előzetes nevezéshez kötött! Jelentkezni szombat (augusztus 7.) reggeltől augusztus 17-én 12 óráig lehet a www.donaton.ro honlapon.

Örömfőzés: új helyszínen várjuk a gasztronómia szerelmeseit!

Az előző évek hagyományaihoz híven ismét várjuk a sütni-főzni szeretőket, a baráti társaságokat, valamint profi és amatőr szakácsokat az örömfőzésre, melyre idén augusztus 22-én (vasárnap) 9 órától kerül sor

Részvételi feltételek a 12. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján

Az ünnepi eseményen a Monarchia Operett előadásában, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című kétfelvonásos operettje lesz látható.

Járványügyi szabályozások a 12. Kolozsvári Magyar Napokon

A jelenleg ismert és érvényben lévő szabályozások értelmében a 12. Kolozsvári Magyar Napok különböző programpontjain való részvétel a következő feltételek mellett lehetséges:

Oltáskampány a 12. Kolozsvári Magyar Napokat megelőzően

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői oltópontot működtetnek augusztus 2-7. között a Főtéren, a Szent Mihály-templom bejárata mellett, a bal oldalon, ahova 17 és 21 óra között várják azokat, akik még nem vették fel az oltást. Ezen oltóponton a felnőtt jelentkezők a Johnson & Johnson vakcináját, míg a 18 éven aluliak a Pfizer vakcináját kaphatják meg. A szervezők

12. Kolozsvári Magyar Napok – a megújulás jegyében

Az idén augusztus 17-22. között megszervezésre kerülő 12. Kolozsvári Magyar Napokat beharangozó sajtótájékoztatót tartottak Kolozsváron.