Sétálva ismerni meg a kincses város történetét

Mátyás-kori és reneszánsz építészet Kolozsváron címmel szervezett sétán vehettek részt a Karolina térre gyülekező érdeklődők szerda délután a 12. Kolozsvári Magyar Napokon.

A ferences templomtól induló tematikus túrát Pakó Klára művészettörténész, egyetemi oktató vezette, aki a séta elején ismertette, miért is kell külön említenünk a mátyás-kori és a reneszánsz fogalmakat, annak ellenére, hogy igazságos királyunk a legnagyobb humanista és reneszánsz művészet-pártoló uralkodóként ismert. A mátyás-kori, nagyon korai reneszánsz a királyra és annak legszűkebb környezetére korlátozódott, így találkozunk a Budai Palotában, Esztergomban, Visegrádon Mátyás-kori építkezési elemekkel. A kolozsvári legkorábbi reneszánsz emlékek az 1530-as évekre datálhatóak, minden ami ennél korábbi építkezés, a későgótika jegyében született, tudtuk meg.

A ferences kolostor, korábban domonkos kolostor refectóriumában is lehetőségünk nyílt elidőzni, megcsodálva a sokszögű, pillérekkel kialakított későgótikus boltozatot, igényesen megmunkált konzolokkal és felolvasó fülkével, ahol a bekarcolásokat fürkészve a művészettörténész a legkorábbira hívta fel figyelmünket, mely 1566-ból való. Mátyás király szülőházánál többek között azt is megtudhattuk, hogy a korabeli szokásoktól eltérően, a Mátyás-kultusz már a 16. században kialakult a városban, a házat már ekkor megjelölték, kiemelték a többi közül, melyről hírt ad Heltai Gáspár krónikája is.

A séta további állomásai voltak a Főtér nyugati oldalán álló Plébániaház, a tér túlsó oldalán található Wolphard-Kakas-ház és a Farkas utcai református templom, ahol szintén érdekes és színes hely- és művészettörténeti ismeretekkel lehetett gazdagodni.

Aki lemaradt volna erről a sétáról, az szerda délután  A 700 éves város: igaz-hamis történetek a középkori Kolozsvárról címmel a Korzó Egyesület szervezésében, Barazsuly Viktória Adrienn által vezetett túrára is becsatlakozhatott.

Csütörtökön és pénteken  is több városnéző séta közül válogathatnak a programokra ellátogatók. Az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és a kolozsvári Magyar Történeti Intézet közös szervezésében létrejövő sétákon, Kolozsvár második központjában, a Bocskai és Hunyadi téren vezet majd körbe Pál Emese művészettörténész és a város barokk emlékeit mutatja meg Tóth Gödri Iringó művészettörténész. Idén is lesznek házsongárdi séták Gergely Erzsébet alapítványi igazgató, Gaál György helytörténész és Sipos Dávid, a Házsongárd Alapítvány titkárának vezetésével. A tematikus városnéző sétákat magyar és román nyelven egyaránt megszervezik, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Megosztás:

Leave a Reply