A Sapientia-történet

Húszéves a Sapientia EMTE: Egyetem-alapítástól egyetemig címmel szerveztek kerekasztal beszélgetést az egyetem rektori hivatalának Óváry termében Dávid László korábbi rektor, szenátusi elnök, Kása Zoltán rektori tanácsos, korábbi rektorhelyettes és Tonk Márton rektor részvételével.

Az esemény moderátora Farkas Emőd, a Sapientia Alapítvány irodavezetője volt, aki elsőként az egyetem születéséhez kapcsolódó élményeikről, gondolataikról faggatta a meghívottakat. A Sapientia EMTE megalakulásakor a beszélgetés meghívottjai mindhárman más egyetemek oktatói voltak: Dávid László a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemen tanított, Kása Zoltán és Tonk Márton a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen oktattak Kolozsváron. Tonk Márton rektor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatójaként a Sapientia kezdeti időszakát, elmondása szerint, édesapja mellett a Farkas utcai sárga házban élte meg és látva annak vívódásait, adta magát, hogy ezt az utat válassza, ami akkor még igencsak bizonytalannak látszott. Dávid Lászlóék törekvése, hogy a Petru Maior Egyetemen belül hozzanak létre magyar tagozatot mérnöki szakokkal nem valósult meg, ekkor csatlakozott az induló Sapientia csapatához. Kása Zoltán 2008-ban igazolt át a Sapientiahoz.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakultak ki a szakok, Tonk Márton elmondta, hogy a Sapientia EMTE olyan képzési kínálatot kívánt kifejleszteni, amellyel kiegészíti vagy hozzáad valamit a már meglévő felsőoktatási palettához. Ugyanakkor megtudtuk, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem ugyan különálló jogi entitás, de a Sapientia Alapítvány lévén közös a stratégiai tervezés. A rektor bejelentette, körvonalazódni látszik, hogy a Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Protestáns Teológiai Intézettel szövetségben közös jogi konzorciumot hozzon létre a közös doktori iskola elindításának ügyében.

Dávid László szerint, kezdetben azok a szakok jöhettek létre, amelyekhez megvolt a megfelelő szaktekintély, aki vállalta az elindítással járó munkát, a későbbiekben az oktatói gárda kinevelése történt, akik ösztöndíjakkal külföldön tanulhattak, majd visszatértek. Ez az oktatás minőségében is visszaköszön. – tette hozzá.

A romániai felsőoktatásban 10,5 ezer erdélyi magyar fiatal vesz részt, ebből a Sapientián tanul 2,5 ezer diák, a Partiumi Keresztény Egyetemen tanulókkal együtt 3,5 ezer. – hangzott el. Az egyetem eddigi húszéves történetéből Tonk Márton rektor ezt a sikert emelte ki és, hogy össznemzeti ügy az, ahogyan a Sapientiára tekinthetünk. Székelyföld sajátos problematikájára hívta fel a figyelmet, az elnéptelenedő kisvárosokra, falvakra. A Sapientia EMTE-nek 20 esztendő alatt olyan felsőoktatási kínálatot sikerült létrehoznia, amely megtartja ott a fiatalokat. Olyan szakterületek vannak az egyetemen, melyek külföldi porondon is bátran megmérettethetnek és megállják a helyüket. – mondta a rektor. Dávid László szenátusi elnök a karok közötti ellentétek megszűnését emelte ki, és a kialakult jó közösséget, amelyben erő van. Hozzátette a világ 5300. helyéről a 3100.-ra tornázta fel magát az egyetem egy év alatt és Romániában az egyetemek rangsorában a 20. helyen van. Diákjaik kitűnő eredményekkel vannak jelen az Országos Diákköri Konferenciákon, már-már hagyomány, hogy a TIFF filmfesztivál helyi versenyét sapientiás diák nyeri meg. Ugyanakkor a korábbi rektor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nehéz helyzetben van a pedagógusképzés, mely egész romániai szinten problémát jelent és ez nagyon megérződik a felsőoktatásba érkező diákokon. Kása Zoltán többek között az egyetemen szervezett konferenciák sikerességét emelte ki, melyeken értékes szakmai kapcsolatok születnek más egyetemekről érkező kollégákkal.

Mindhárom meghívott 20 év múlva a Kárpát-medence legjobb egyetemei között kívánják látni intézményüket úgy a szakmai ismeretek, mint a közösség- és identitáselemek átadásában.

A 12. Kolozsvári Magyar Napok minden napján több programpont is zajlik a fennállásának huszadik évét ünneplő Sapientia EMTE szervezésében, kerekasztalbeszélgetésektől kezdve, kiállításmegnyitókon és történelmi előadásokon át egészen filmvetítésekig. Színes tehát a paletta, érdemes ellátogatni a színvonalas programokra.

Megosztás:

Leave a Reply