NEK2020 – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus köszöntése a Magyar Napokon

Szeptember 5-12. között kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Budapesten, ahol maga Ferenc pápa celebrál szentmisét a Hősök terén. Erre a jeles alkalomra való figyelemfelhívásként szervezett kiállítást az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Szent Mihály-plébánia, illetve a Magyar Művészeti Akadémia a 12. Kolozsvári Magyar Napok idejére.

„Az eucharisztia hitünk középpontja. Valószínű, hogy amikor elkezdték az eucharisztikus kongresszusok szervezését, az volt a cél, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a hatalmas kincsre. Ha Jézus szavait komolyan vesszük, akkor e szavak értelmében, aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él, tehát örök életünknek záloga az eucharisztia, hisszük és valljuk, hogy a köztünk lévő Isten, aki értünk adta önmagát. Ez időről-időre az emberiség történelmében, bizonyos okok miatt háttérbe szorul, szükség van tehát arra, hogy újra tudatosítódjon. Az egyházunk, amikor elkezdte az eucharisztikus kongresszusok szervezését, ezt tartotta szem előtt és ennek egy kiemelt eseménye az 1938 után újra Budapesten szervezendő kongresszus” – fogalmazta meg László Attila főesperes az eseménnyel kapcsolatos gondolatait a kiállítás megnyitóján.

Az Ars Sacra Claudiopolitana kiállítás Kolozsvár katolikus egyházi művészetébe kíván betekintést nyújtani, elsősorban a Szent Mihály-templom és a Piarista-templom tárgyi emlékei kerülnek bemutatásra.

Megosztás:

Leave a Reply