Városkalauz és történelem – Gaal György könyvéről

Kolozsvár. Történelmi városkalauz. Ez a címe Gaal György a Tortoma Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetének, melyet péntek délelőtt mutattak be a 12. Kolozsvári Magyar Napokon. A kézikönyvről Benkő Levente történész beszélgetett a szerzővel, Gaal György helytörténésszel, László Miklóssal, aki a kiadványban megjelent fényképeket készítette és Demeter Lászlóval, a baróti Tortoma Könyvkiadó igazgatójával.

Arra a kérdésre, hogy mennyire kell szeretni Kolozsvárt ahhoz, hogy Gaal Györgynek az egész élete irodalomtörténet-, művelődéstörténet-, és várostörténet-kutatásról szóljon, a szerző válasza: együtt kell élni és növekedni a várossal. Hozzátette, ehhez hozzájárult, hogy ő még látta azt a várost az ötvenes években, ami a mai belvárosra szorítkozott, ugyanakkor a családtörténeti kötődés is fontos ebben, hiszen anyai felmenői az 1700-as évektől a városban éltek és tevékenykedtek. Ezek mellett szükség volt még a történelmi érdeklődésre és annak tudatosulására, hogy folyamatosan pusztul, elvész valami a városból, amit szeretne az ember maradandóvá tenni.

A bemutatón elhangzott, hogy a kötet immár a negyedik bővített kiadás, amelynek aktualizálását a városban történő számos fejlesztés, átalakítás és változás is indokolttá tette. Az alapszöveg lényegesen bővült és újdonságként belekerült Vincze Zoltán várostörténeti kronológiája a kalauzba. Emellett átfogó várostérképet szerkesztettek bele az 1910-es évekbeli magyar utcanevekkel és egyet a mai elnevezésekkel, minden fejezet előtt térképvázlatokkal, melyen meg vannak jelölve a bemutatott épületek pontos házszámokkal, ezek a szövegekben is megjelennek, így is visszakereshetők. Gaal Györgytől megtudtuk, olyan változások is szerepelnek a kalauzban, mint a Főtér nyugati oldalának sétáló utcává történt átalakítása, a Farkas utcai református templom felújítása. A Központi szálló a Főtér sarkán a Sapientia EMTE új épülete lett vagy átalakították a Wesselényi utcát és a munkálatok során megtalálták az egykori várfal elemeit. Az épületek homlokzatait is felújították nagyon sok esetben, a kötetben található fényképek is már új külsejükben örökítik meg őket. A fényképezéshez a legjobb időszak az áprilisi hónap, amikor már bontják rügyeiket a fák, de a zöld még nem takarja el az épületeket – avatta be a résztvevőket László Miklós, aki az első két kiadáshoz még fekete-fehérben fotózta a mostaniban már színesben megjelenő épületeket.

Demeter László a Tortoma jelenleg zajló munkálatairól és a kiadó jővőbeli terveiről is beszélt. Kistérségi és várostörténeti kalauzokon dolgoznak. A kolozsvárihoz hasonló Brassóról, Kassáról jelent meg eddig. Jelenleg Háromszék és Udvarhelyszék kistérségeit dolgozzák fel, valamint terveik között szerepel Gyulafehérvárról és Pozsonyról várostörténeti kalauzt összeállítani. A kiadó igazgatója bízik abban, hogy a könyv nem megy ki divatból és még számos városkalauz terve valósulhat meg a Tortománál.

A kolozsvári várostörténeti kalauzt a helyszínről a szerző dedikálásával vihették haza az azt megvásárlók, de a KMN egész ideje alatt beszerezhető a kötet a Tortoma kiadó standjánál.

Megosztás:

Leave a Reply