Férc-Solo Ipse kiállításmegnyitó

A Húszéves a Sapientia EMTE programsorozat keretében Férc-Solo Ipse címmel nyílt meg Mira Marincaş kiállítása a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. Az egyéni fotókiállítás a múzeum négy termében kapott helyet, mely körforgást alkot a kiállítás négy fő teste között: Solo ipse, az Orarium Libertas, a Perplexor inkognitus és a Fragmentarium sorozatok között.

Mira Marincaş a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem Fotó-Videó-Digitális Képfeldolgozás szakán tanult, majd a grafika szakon folytatta a mesterképzést. 2015 óta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. Alkotásai tematikai szempontból széles spektrumot fednek le, megtalálható köztük a portré, tájkép, köztéri fotó, melyeknél a narráció és a kép kiemelkedő szerepet kap a kompozíció megalkotásában. Mira Marincaş tagja több művészeti szervezetnek, így a kolozsvári Barabás Miklós Céhnek, az Erdélyi Audiovizuális Archívumnak, a Suma Egyesületnek, valamint a franciaországi Art in Situ Művészeti Egyesületnek is.

A szakma képviselői és a művész barátai jelenlétében, a tárlatot Lucian Năstase-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A fotótechnika hagyományos módszereinek birtokában nyit utat az ismeretlenbe, a legkorszerűbb eljárások, még fel nem fedezett, merőben újszerű lehetőségek alkalmazása felé. Mira Marincaş művészete képekbe foglalt önfeltáró költői monológ a tünékenyen törékeny létről. – tolmácsolta Németh Júlia műkritikus méltatását Jakob Attila, a múzeum munkatársa. A művész tájfeltáró, lélekelemző utazásra hív bennünket, aki felvillantja az ismeretlenül is ismerős vidékek, hétköznapi események, történések, gondok és örömök látványgörbéit, aki megjeleníti mindazt, amit relevánsnak tart, aki összegez és művészi következtetést von le a maga sajátosan egyéni fotónyelvén – hallhattuk.

A kiállításmegnyitón jelen volt Dorel Găină fotóművész, egyetemi oktató, aki román és magyar nyelven is méltatta Mira Marincaş munkásságát, melyből e kiállítás csupán a jéghegy csúcsát láttatja. Elmondta, tanáraként Miránál már a kezdetektől megtapasztalta úgy a munka örömét, mint komoly munkabírását.

A tárlat szeptember 5-ig tekinthető meg a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben.

Megosztás:

Leave a Reply