12. Kolozsvári Magyar Napok – a megújulás jegyében

Az idén augusztus 17-22. között megszervezésre kerülő 12. Kolozsvári Magyar Napokat beharangozó sajtótájékoztatót tartottak Kolozsváron. Az eseményen jelen volt Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

„Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tíz éves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződik, ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni. Figyelve a járványhelyzet alakulását, bizalommal tekintünk a jövőbe, s jelenleg úgy tűnik, hogy a tavalyi év szigorításaihoz képest idén – betartva a hatályban lévő szabályokat – szabadabban és nagyobb létszámban vehetünk majd részt a Magyar Napok programpontjain” – mondta Gergely Balázs. A KMN főszervezője hozzátette: idén újra megtelnek élettel a Magyar Napok közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszervezik, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltják ki, szervezőkként pedig a létszámkorlátozások és egészségügyi óvintézkedések betartására is figyelni fognak. „Nagy öröm számunkra, hogy az idén ismét a felfele ívelő pályára állunk. Bízunk benne, hogy rendezvénysorozatunk közönsége megértéssel és örömmel fogadja majd, hogy a tavalyi kiadáshoz képest nagyobb számban, szabadabb keretek között és jóval gazdagabb, színesebb programkínálattal jelentkezünk” – mondta Gergely Balázs.

Több száz program, közel 50 helyszínen

Szabó Lilla programigazgató elmondta: idén több mint 200 programmal, közel 50 programhelyszínen várják a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 100 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül. A rendezvény nyitógálájára augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor, amikor is az érdeklődők a Monarchia Operett Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét láthatják Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Idén első alkalommal a Református Kollégium udvara is programhelyszínné alakul, ahol beszélgetések, könyvbemutatók és egyéb kulturális események lelnek otthonra. A Farkas utcai Romkertben ismét az Emese Park jóvoltából működik majd az a középkori falu, ahol a gyermekprogramok kapnak helyet, de a legkisebbeket további foglalkozásokkal várják majd a Heltai Folk Centerben, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban pedig vándor tanösvénnyel várják a gyermekeket. „A Magyar Napok idei programkínálatában is számos kiállítás kapott helyet, valamint a Babeș—Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is színes programmal készül. (Előbbi fennállásának 440-ik, utóbbi megalakulásának 20-ik évfordulóját ünnepli majd.) Idén újra visszatérnek a Kolozsvári Magyar Filmnapok – a Tranzit Házban és a Sapientia EMTE épületében –, ismét lesznek városismereti séták, valamint a Szent István-napi Néptánctalálkozó is része lesz a 12. Kolozsvári Magyar Napoknak” – mutatott rá Szabó Lilla. A programigazgató hozzátette: a klasszikus zene kedvelőit is várják, s újra hallhatók lesznek a Farkas utcai református templomban a déli orgonakoncertek, a Szabók-bástyája melletti várfalon pedig idén is koncertet ad a tavaly nagy sikert aratott fúvószenekar. „Idei rendezvényünk egyik különlegessége lesz a Pálosan szép az élet elnevezésű kiállítás, mely egy, a Magyar Pálos Rend által összeállított tárlat, s amely az evangéliumi nyolc boldogság tematikáját bontja ki interaktív formában. A tavalyi év korlátozásai miatt ugyan elmaradt, de idén ismét megszervezésre kerül a Donaton futóverseny, az Erdélyi Kárpát-Egyesület újra megszervezi a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrát, és ismét lesz örömfőzés, bábszínház és különböző gyermekelőadások, valamint újra megnyitja kapuit sokak kedvence, a Borutca” – mondta Szabó Lilla. Az előző évekkel ellentétben idén az ökumenikus istentiszteletre az esemény zárónapján kerül sor, mely alkalommal a Szent Efrém Férfikar ünnepi hangversenyén is részt vehetnek az érdeklődők.

Főtéri koncertek

A Magyar Napok megszokott helyszínéül szolgáló főtéri nagyszínpadon szerdán (augusztus 18-án) a kolozsvári Tokos Zenekar koncertjét láthatják és hallhatják az érdeklődők, az esemény különlegességét pedig az adja, hogy a mára már világszerte ismert és elismert formáció tizedik születésnapját ünnepli, s ebből az alkalomból jónéhány vendégelőadó is megtiszteli jelenlétével Kolozsvár közönségét. Csütörtökön (augusztus 19-én) az első Kolozsvári Magyar Napok két fellépője tér vissza a nagyszínpadra, amikor is a kincses városhoz ezer szállal kötődő Knock Out zenekar, valamint a Ghymes együttes alapítója, Szarka Tamás és zenekara ad koncertet. Pénteken (augusztus 20-án) az operáé lesz a főszerep, amikor is a Kolozsvári Magyar Opera tölti meg élettel és művészettel a főtéri pódiumot, őket pedig egy meglepetés-filmvetítés követi majd, melyről részleteket a későbbiekben árulnak el a szervezők. A 12. Kolozsvári Magyar Napok utolsó két nagyszínpadi fellépője, a Hot Jazz Band, valamint Hobo és zenekara lesznek, akik szombaton (augusztus 21-én) adnak koncertet.

A szervezők elmondták: a Magyar Napok idei programkínálatát július végéig véglegesítik, ezt követően pedig bárki számára elérhetővé teszik – minden további fontos információval együtt – a www.magyarnapok.ro oldalon.

Járványügyi szabályozások a fesztivál ideje alatt

A tavalyi évhez képest fontos változás, hogy idén már nem lesz szükség előzetes regisztrációra (ingyenes jegyek kiváltására) a különböző programpontokon való részvételhez, ugyanakkor a résztvevők száma – az eddig ismert szabályozások szerint – 5000 főre korlátozódik, a beléptetés pedig az érkezés sorrendjében történik majd. Fontos változás továbbá, hogy az összes eseményen résztvevő személynek rendelkeznie kell oltási igazolással, vagy bizonyítania kell, hogy az elmúlt időszakban átesett a koronavírus-fertőzésen, de a programpontok helyszínein lehetőség lesz (saját költségen) koronavírus-gyorstesztek elvégzésére is, a negatív teszteredmény birtokában pedig bárki részt vehet az eseményen.

Újra lesz KMN-tévé és jótékonysági gyűjtés

A szervezők elmondták: mivel a járvány még mindig érezteti hatását, s így nem mindenki vehet részt élőben is a Kolozsvári Magyar Napok programjain, újra működni fog az egész napos élő műsort szolgáltató KMN-tévé, mely a rendezvény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/magyarnapok) és a honlapon is követhető lesz – az MTVA-nak, a Video Pontesnek, az Erdély Tv-nek és a Székelyföldi Stúdiónak köszönhetően.

A Kolozsvári Magyar Napok résztvevői számára nem meglepő, hogy rendszeresen sor kerül különböző jótékonysági gyűjtésekre is. Idén a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására gyűjtenek, a kezdeményezés apropóját pedig a jeles építész halálának századik évfordulója adja.

Magyarország Főkonzulátusa is kiveszi részét a szervezésből

A sajtótájékoztatón jelen lévő Mile Lajos főkonzul megköszönte a Magyar Napok szervezőinek az egész éves munkát, majd elmondta: nem kis feladvány a jelenlegi járványhelyzetben a Magyar Napokhoz hasonló rendezvénysorozatok lebonyolítását felvállalni, ugyanakkor a KMN szervezőinek sikerült biztosítaniuk a folytonosságot, még akkor is, ha a rendezvényszervezés feltételei megváltoztak. „Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa kiterjedt kulturális tevékenységet végez, melynek kiemelkedő eleme a Kolozsvári Magyar Napokon való részvétel, s örülünk annak, hogy ahol csak tudunk, ott hozzájárulhatunk a rendezvény sikeréhez” – mondta Mile Lajos. A főkonzul hozzátette: idén is színes programkínálattal készülnek, melyben a Kolozsvár Társaság fotókiállítása, vagy épp a Mészöly Miklósra emlékező kiállításmegnyitóval egybekötött beszélgetés is helyet kapott, de filmvetítésekre és további kiállításmegnyitókra is sor kerül majd.

Megosztás:

Leave a Reply