Székely Tündérország örökös követe: Benedek Elek-kiállítás nyílt

A mesemondó, mesegyűjtő Benedek Elek emléke előtt tiszteleg az a kiállítás, amelyet augusztus 18-án, szerdán nyitottak meg a 12. Kolozsvári Magyar Napokon. A Székely Tündérország örökös követe… című tárlat a 2019-es Benedek Elek-emlékév rendezvénysorozat részét képezi, eddig Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban volt látható, a 12. KMN-en pedig az Erdélyi Református Múzeum ad otthont az eseménynek.

A tárlatot Szebeni Zsuzsa kurátor, a Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki az Erdélyi Református Múzeumnak és a Kolozsvári Magyar Napoknak azért, hogy lehetőséget biztosítottak a tárlat megszervezéséhez. „Aki itt látja ezt a Benedek Elek-kiállítást, az nagyon szerencsés, a tárgyak az igazi értékük legszebbjét mutatják” – fogalmazott Szebeni. Elmondta, fontosnak tartja az ifjúság bevonását is, hiszen úgy látja, a gyermekek a kiállított tárgyakat nagy örömmel fedezik fel. Szebeni Zsuzsa szerint az, hogy a fiatalokat érdekli a mesemondó munkássága, „Benedek Elek mai napig tartó lelki gondoskodásának eredménye” – zárta gondolatait a kurátor.

Benedek Elek hagyatékáról és a kiállított tárgyakról Szabó Zsolt irodalomtörténész mesélt, több kiállított folyóirat és kötet is a történész magántulajdonának részét képezi. Szabó elmondta: az író személyes példamutatása, kötelességtudata és szakmaisága a magyar irodalmi nyelv alakulásában hatalmas jelentőséggel bírt. Megtudtuk, a tárlat nem csak Benedek Elek mesemondói, írói múltjára reflektál, de a politikai, újságírói és szerkesztői pályafutását is taglalja.

A kiállítótérben korabeli iskolai felszereléseket – iskolapadot, palatáblákat – és a mesemondó személyes tárgyait is láthatjuk. A bő „választék” több múzeum tulajdonából került ki, a szervezőket a bemutató létrejöttében a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Haszmann Pál Múzeum, a Csángó Néprajzi Múzeum, a Haáz Rezső Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum is segítette.

Tompa Réka

Megosztás:

Leave a Reply