Két film a ,,láthatatlan és ellenséges harmadik’’ uralta Romániából

Szőcs Gézára emlékezünk az idén. Arra a Szőcs Gézára, aki nem félt gúnyt űzni a Securitatéból, arra a Szőcs Gézára, akit ugyanez a Securitate lehallgatott, bántalmazott, arra a Szőcs Gézára, aki 2020 novemberében itt hagyott minket.

A 12. alkalommal megrendezett KMN nem titkoltan törekszik arra, hogy méltó emléket állítson neki, éppen ezért számos rendezvény a fesztivál alatt Róla szól. Augusztus 20-án 18 órától Szilágyi Enikő színművész emlékestjét láthatják az érdeklődők a Református Kollégium udvarán, augusztus 21-én pedig Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a 80-as évek Romániájában c. könyv román nyelvű fordításának bemutatása alkalmával lesz szó kettejük barátságáról a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában – 16 órától.

Csütörtök délután a Tranzit házban két film került vetítésre, melyekben ugyan Szőcs Géza ,,csak’’, mint epizódszereplő volt jelen, nagyon erősen álltak bele abba a korba, amiben ő és az est főszereplője Marius Tabacu élni, alkotni kényszerült. Mindkét film egy-egy interjúkollázs, melyekben a korban lehallgatottak mondanak anekdotákat arról a végtelenül vérfagyasztó időszakról, amikor minden lépésüket kartotékba vették, s így túlélési stratégiáikról, félelmeikről, reményeikről szóltak.

Az eseményt Könczei Csilla Egy elvont ismeret című filmje nyitotta, ezt pedig a Marius Tabacu rendezte Szemmel Verés. Egy megfigyelt vallomásai című film követte.

Az eseményen jelen volt és gondolatait, emlékeit a jelenlévőkkel megosztotta Józsa Márta, Maksay Ágnes és Mile Lajos is.

Megosztás:

Leave a Reply