Bemutatkozott a Magyar Kultúra folyóirat

A Magyar Kultúra folyóirat eddig megjelent két lapszámát mutatták be Bonczidai Éva főszerkesztő és Döme Barbara főszerkesztő-helyettes jelenlétében a Református Kollégium udvarán csütörtök délután. A Petőfi Kulturális Ügynökség égisze alatt megjelenő folyóirat szerkesztőivel Száva Enikő beszélgetett, akik egymást kiegészítve elmondták: a magazin olyan irodalmi és művészeti folyóirat kíván lenni, mely egyben ismeretterjesztő jelleggel is bír, emberarcúság jellemzi kortárs alkotó emberek bemutatásán keresztül, mellyel ugyanakkor értékteremtésre is törekszenek – könyvformátumú, album minőségű kivitelezéssel. Mint elmondták, nem hírmagazinként képzelik el a folyóiratot, hanem egy olyan időtálló, értékeket képviselő kiadványként, melyek felkerülnek a könyvespolcokra és amelyeket, ha évek múltán leemelnek onnan és lapozgatnak az olvasók, akkor is üzen majd számukra.

Kór- és kortörténeti dokumentum a lap – jegyezte meg Döme Barbara, aki szerint a lapszámokban található számos interjú és riport által, az emberközeli témabemutatásokon keresztül mindenki magáénak érezheti azt. Ez felvállalt céljuk is, minél szélesebb körökhöz eljuttatni a Magyar Kultúrát.

A bátor címválasztás arra is utal, hogy a magyar kultúrát annak tágasságában, össz Kárpát-medencei szinten próbálják értelmezni a lapszerkesztők, a cél pedig, hogy mindaz, amit a magyar kultúrából látunk, értelmezhető legyen.

Olyan beszélgetéslehetőségeket próbálnak bemutatni a folyóiratban, melyek mondanivalóval bírnak és eddig nem ismert formában nyúlnak egy-egy témához – mondta a főszerkesztő. A második lapszám például a család témaköréhez az idős családtagok helyzetén keresztül közelít, akik sok esetben távol élnek a fiatalabb generációktól. A járványhelyzet megmutatta, hogy mennyire álságos önámítás az, hogy a technika segítségével állandóan jelen tudunk lenni távol élő szeretteink életében. Videóhívásban nem lehet lázat csillapítani, online nem tudunk egy tányér levest vinni beteg édesanyánk ágyához – tette hozzá Bonczidai Éva, aki a szerkesztés kihívásaiba is beavatta a résztvevőket. Elmondása szerint nagyon nehéz volt a család-témához kortárs fotókat, képzőművészeti alkotásokat találni, ugyanis a megjelenő szépirodalmi műveket képzőművészeti alkotásokkal illusztrálják.

Az első lapszámot Szőcs Géza emlékének szánták, akinek A Dunánál című lapja példaértékű volt a szerkesztők számára. A  bemutatón Szőcs Géza Esti ima című versét Szilágyi Enikő színművész szavalta el, Farkas Wellmann Endre költő a kötetben megjelent versét olvasta fel, valamint jelen volt Visky András író, dramaturg, aki szintén a lapszámban megjelent, Grúber című regényének egy részletét osztotta meg a közönséggel.

A kérdésre, hogy hol látják a folyóiratot 10 év múlva, Döme Barbara szerkesztő röviden válaszolt: az emberek kezében és könyvespolcain maradandó értékeket képviselő lapként. Bonczidai Éva hozzátette, hogy bár manapság már luxus ugyan offline lenni az emberek életében, ők erre törekszenek a Magyar Kultúra által akár napi 15 perc erejéig is, mert bíznak abban, hogy ha bárhol kinyitja az olvasó a kötetet, talál magának benne ilyen rövid idő alatt is egész napra szóló mondanivalót.

A beszélgetést a KMN-tévé is közvetítette. A Magyar Kultúra eddig megjelent két lapszáma a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt az infópultoknál ingyen beszerezhető.

Megosztás:

Leave a Reply