A fa: égi és földi közti kapocs. Megnyílt Kovács Zsolt István kiállítása

Kiállításmegnyitóval kezdődött a 12. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 16-án a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak helyt adó Bánffy-palotában.

A kolozsvári születésű Kovács Zsolt István A fák világa című grafikai kiállítását a múzeum igazgatója, Lucian Nastasă-Kovács nyitotta meg Gergely Balázs KMN-főszervező és Iakob Attila történész, muzeológus jelenlétében.

A Kincses Kolozsvár Egyesület gondozásában kiadott katalógusban így írnak a művészről: „Kovács Zsolt István számára a vászon felülete egyet jelent a valóságos reprezentáció lehetőségével, mely során egy magabiztos, több ízben is kiépített absztrakt alkotás tárja fel magát. Kontrasztok és dimenzionál-átfedések határozzák meg munkáit, melyekben egy elképzelt, elvont dimenzió vonalai tárulnak fel.”

Gergely Balázs rámutatott: a közösségi média felületein nehéz szűrni a tartalmakat, s így sok értéktelen dologgal találkozunk. „Vannak azonban ellenpéldák, vannak olyan rejtőzködő értékek – itt, Kolozsváron is –, amelyekről mi magunk sem tudunk.” Elmondta, bízik abban, hogy a kiállításnak lesz folytatása, hiszen Kovács Zsolt műtermében rengeteg olyan alkotás található, amelyeket a közönség még nem láthatott.

Az eseményen Varga András zenész, festőművész saját szerzeményeit adta elő gitáron, hozzá csatlakozott meglepetésvendégként Király Zoltán költő, aki a – kimondottan erre az alkalomra írt – Vétkeztem Uram, de fák alatt című versét olvasta fel.

A katalógusban Iacob Attila ekképp fogalmaz: „Kovács Zsolt István műveiben a fa, mint szimbólum kettős értelmet nyer: egyszerre jelent spirituálist és tárgyiast, mely kettősség eleve körülveszi nem csak a művészt, hanem – metaforikus értelemben – az alkotását is. A fa, mint az égi és földi közti kapocs szimbolikus erővel bír. (…) Mindazok, akik ellátogatnak Kovács Zsolt István kiállítására, egy páratlan és végtelenül összetett művészi világlátást ismerhetnek meg.”

Tompa Réka

Megosztás:

Leave a Reply