Elkezdődött a visszaszámlálás: jövő héten indul a 12. Kolozsvári Magyar Napok

Az augusztus 17-22. között megszervezendő 12. Kolozsvári Magyar Napokat megelőző utolsó sajtótájékoztatóra került sor augusztus 11-én a Bulgakov kávéházban. Az eseményen jelen volt Gergely Balázs, a KMN főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Szabó Lilla, a KMN programigazgatója és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

„A tavalyi évben, a mindannyiunk életét gyökerestől felforgató koronavírus-járvány közepette, jóval szűkebb keretek között és jóval szigorúbb korlátozásokkal vehettünk részt a Kolozsvári Magyar Napokon. Noha idén már sokkal szabadabban ünnepelhetünk és szórakozhatunk rendezvénysorozatunk több tucat helyszínén és több száz programpontján, a felkészülés időszaka mégis sokkal több bizonytalanságot tartogatott számunkra, mint a tavalyi évben. A folyamatosan változó szabályozások miatt kénytelenek voltunk többször is újra tervezni rendezvénysorozatunkat, mára azonban minden a helyére került, s a körülményekhez képest rendben vannak a dolgaink” – kezdte bevezetőjét Gergely Balázs. „A Magyar Napok 2019-es csúcsidőszaka jelentette a maximumot, a tavalyi járvány sújtotta nyáron megrendezett 2020-as kiadás pedig a minimumot. Idei rendezvényünk mindezek fényében várhatóan e kettő között helyezhető el, és az újrakezdés jegyében szerveződik, s ezt jelzi a <<Kerekedik! >> jelmondatunk is. Úgy érzem, a több száz program magáért beszél: partnerszervezeteinkkel közösen minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a Magyar Napok egy újabb, tíz éves ciklusát kezdhessük meg” – mondta a Magyar Napok főszervezője. Gergely Balázs hozzátette: idén újra jelentkezik a nagy népszerűségnek örvendő Farkas utcai vásár és a Borutca is, előbbi, mivel a hatályos törvények értelmében vásárnak számít, korlátozások nélkül lesz látogatható, utóbbi felkereséséhez pedig az érvényes járványügyi szabályozásokat kell betartani. (Mint ismeretes, a Főtéren, a Borutcában, a Bánffy-udvaron, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán és a Romkertben megszervezésre kerülő programpontokon való részvételhez, valamint ezen programhelyszínekre való belépéshez minden 16 évnél idősebb résztvevőnek rendelkeznie kell az alábbiak valamelyikével: 10 napnál régebbi oltási igazolással; 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel; 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel; a koronavírus-megbetegedésből kigyógyultak esetében minimum 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással. A szervezők minden résztvevőtől türelmet és megértést kérve arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző szabályozásokat és óvintézkedéseket egymás biztonságának és egészségének megóvása érdekében, a törvényi előírásoknak megfelelően alkották meg.)

Teltházas operett a nyitógálán

A 12. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájára idén is a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor augusztus 17-én 19 órától. Az ünnepi eseményen a Monarchia Operett előadásában, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című kétfelvonásos operettje lesz látható. Mivel a hatályban lévő egészségügyi szabályozások csak akkor teszik lehetővé az opera nézőterének teljes (teltházas) kihasználását, ha a résztvevők mindegyike érvényes oltási igazolással rendelkezik, ezért az augusztus 17-i előadáson kizárólag érvényes belépőjeggyel rendelkező, beoltott személyek vehetnek majd részt. A szervezők felhívták a figyelmet: a beléptetés az oltási igazolások és személyi igazolványok ellenőrzése miatt a szokásosnál hosszabb lesz, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nyitógála kezdése előtt legalább fél órával jelenjenek meg a helyszínen. A sajtótájékoztatón elhangzott: a korábbi évekhez képest is szokatlanul nagy volt az érdeklődés a nyitógála előadása iránt, így nem csoda, hogy az előadásra minden jegy rekordidőnek számító egy nap alatt elkelt. Az így befolyt összeget a szervezők a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására ajánlják fel, mely egyben az idei Magyar Napok jótékonysági gyűjtésének tárgya is. „Felelősek vagyunk épített örökségünkért, ezért a Szent Mihály-plébániával együttműködésben szeretnénk – Pákey Lajos halálának száz éves évfordulóján – hozzájárulni a templomkerítés felújításához. A Kolozsvár Főterén álló templom kerítése így nem elválaszt majd tereket és embereket, hanem mindannyiunkat összeköt egy nemes ügy szolgálatában” – mondta Gergely Balázs.

Új és közös helyszínen a KMN-Donaton Terepfutóverseny és az örömfőzés

A tavaly – a járványügyi korlátozások miatt – nem volt lehetőség a korábbiakban nagy népszerűségnek örvendő KMN-Donaton Terepfutóverseny megszervezésére, idén azonban ismét várják a sportolni vágyók jelentkezését. Augusztus 22-én 10 órától új és szimbolikus helyszínen, a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a résztvevők tíz különböző kategóriában és három különböző távon. (A legenda szerint a hős Donát szőlősgazda ugyanezen a helyszínen vette észre a kincses városra támadni készülő török sereget, s innen futott be Kolozsvár központjába, hogy értesítse a lakosságot, s megmentse ezzel az ottlakókat.) A KMN-Donaton Terepfutóversenyen való részvétel előzetes nevezéshez kötött: jelentkezni augusztus 17-én 12 óráig lehet a www.donaton.ro honlapon.

Ugyancsak a Kolozsvári Falumúzeum területén várják – a terepfutóversennyel egyidőben, augusztus 22-én 9 órától – a sütni-főzni szeretőket, a baráti társaságokat, valamint a profi és amatőr szakácsokat az örömfőzésre. Az eseményre jelentkezni augusztus 16-ig lehet a 0743.296.613-as telefonszámon vagy a [email protected] címen.

Kolozsvár önkormányzata idén is támogatja a Magyar Napokat

„Az idei évben a változó szabályozások és korlátozások miatt valóban sokkal nehezebb körülmények között lehet megtartani a Kolozsvári Magyar Napokat, ennek fényében pedig különösen nagy köszönet illeti a szervezőket, akik mégis vállalták e feladatot. Kolozsvár városvezetése évről-évre igyekszik nagyobb támogatást nyújtani a rendezvénynek, s ezzel is jelezni kívánjuk, hogy fontos számunkra Kolozsvár kulturális életének mihamarabbi újraindítása” – mondta Oláh Emese. Az alpolgármester hozzátette: a város idén 680 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, mely 150 ezer lejjel több a tavaly megítélt támogatásnál.

280 program, 130 partnerszervezet, 60 programhelyszín

Szabó Lilla programigazgató elmondta: a rendezvénysorozat teljes programkínálata elérhető – további hasznos információkkal együtt – a www.magyarnapok.ro oldalon, hétfőtől pedig a Magyar Napok telefonos alkalmazása is letölthető lesz. „Idén immár 60 programhelyszínen, 130 partnerszervezet közreműködésével 280 program közül válogathatnak az érdeklődők. A programkínálatban 15 kiállítás, több tematikus séta és 30 koncert is helyet kapott, utóbbiak egy része pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósulhat meg, így a Bánffy-udvarban működő pódium idén a Petőfi-színpad nevet kapta” – mondta Szabó Lilla. A programigazgató hozzátette: az irodalmi és kulturális programok továbbra is a Bulgakov kávéházban, a Vallásszabadság Házában, illetve az idén új helyszínként jelentkező Kolozsvári Református Kollégium udvarán kaptak helyet, a Romkertbe és az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban gyermekprogramok várják az érdeklődőket, a Heltai Folkcenter pedig szintén saját programkínálattal jelentkezik. „Minden érdeklődő figyelmébe ajánljuk a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékát, melyre augusztus 21-én 11 órától kerül sor a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, valamint az augusztus 20-i főtéri operagálát követő filmvetítést, mely során Fábri Zoltán 1969-ben készült, Oscar-díjra jelölt filmjét, A Pál utcai fiúkat tekinthetik meg az érdeklődők. Nemzeti ünnepünk alkalmával, augusztus 20-i rendezvényünkre 18 órától a Kolozsvári Református Kollégium udvarán kerül sor, azt követően pedig A kolozsvári sétatér címmel lesz megtekinthető Szilágyi Enikő Szőcs Géza-emlékestje. A tavalyi évben elhunyt kolozsvári költőnek, közéleti személyiségnek a rendezvénysorozat alkalmával több ízben is emléket állítunk, korábbi lakóhelyén pedig emléktáblát is avatunk” – mondta Szabó Lilla.

KMN-tévé és további hasznos információk

A tavaly első alkalommal jelentkező KMN-tévé – az MTVA, a Video Pontes Stúdió, a Székelyföldi Stúdió és az Erdély TV közreműködésével – idén is üzemelni fog augusztus 18-21. között. A közvetítésfolyamban élő bejelentkezések és stúdióbeszélgetések is helyet kapnak, így azok is részesei lehetnek a Kolozsvári Magyar Napoknak, akik személyesen nem lehetnek jelen a rendezvényen.

A Magyar Napok teljes idejére vonatkozó részletes járványügyi szabályozások a www.magyarnapok.ro oldalon (vagy IDE kattintva) érhetők el, ugyanakkor fontos tudni, hogy az érvényes oltási igazolással és személyi igazolvánnyal rendelkező személyek karszalagot kapnak majd, mely viselésével szabadon beléphetnek a Magyar Napok programhelyszíneire. A programsorozat teljes idejére érvényes karszalagokat a főtéri helyszínre való belépéskor, valamint az KMN-infópontoknál igényelhetik a résztvevők. A szervezők javasolják, hogy a résztvevők a torlódás elkerülése érdekében már a rendezvény megkezdése előtt egy nappal igényeljék az oltottságot igazoló karszalagot, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy azok a Magyar Napok programhelyszínein való szabad mozgást garantálják, az illetékes hatóságok pedig ettől függetlenül az oltási igazolást bárki esetében ellenőrizhetik.

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája

Megosztás:

Leave a Reply