Comemorarea unui mare poet, Szőcs Géza

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au comemorat și omagiat figura și opera marii personalități a culturii ardelene, Szőcs Géza, prin mai multe activități desfășurate pe durata mai multor zile. Prima serată comemorativă s-a desfășurat vineri, de la ora 19.00, în curtea Liceului Reformat Teologic. Intitulată „Parcul Mare din Cluj”, serata literară a fost un prilej de reamintire a poemelor scriitorului. Au participat actrița Szilágyi Enikö și invitații ei, pianistul Demény Balázs, compozitorul Cári Tibor și violoncelistul Szabó J. Attila.

Sâmbătă, acțiunile comemorative au început la ora 16.00, în holul de la etajul Operei Maghiare din Cluj, printr-o lansare de carte în care este ilustrată Prietenia dintre Szőcs Géza și Borbély Ernö. „Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor 80”. Au participat Tóro T. Tibor, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania și Sabin Gherman, jurnalist și vlogger. Întâlnirea a fost moderată de Sándor Krisztina, președintele executiv al Consiliului Maghiarilor din Transilvania și s-a bucurat de un moment artistic susținut de cântăreața Dévai Nagy Kamila. De la ora 18.00, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative Szőcs Géza pe clădirea unuia din domiciliile sale, pe strada Cișmigiu nr 1. Au participat printre alții Banner Zoltan, Visky Andras și Sabin Gherman.

Cel din urmă a declarat că nu se poate obișnui cu gândul că vorbește în fața unei plăci. El și Szőcs Géza erau prieteni la bine și la greu, și când se ajutau la necazuri casnice la Cluj, și când fumau trabucuri pe marile bulevarde ale lumii. Gherman spunea că Géza i-a spus ce este Erdely, iar el i-a spus lui Geza ce e Ardealul. Și-a amintit de prietenia transnațională și poetică pe care le-o purta colegilor clujeni de generație literară, Ion Mureșan și Alexandru Vlad, dar și lui Mircea Dinescu. Și-a mai adus aminte că la Budapesta, Szőcs Géza era oprit pe stradă să dea autografe, atât era de cunoscut. Și la exclamația lui Gherman: „Mă, tu ești un fel de Nichita Stănescu”, răspunsul a fost: „Nichita a fost un tip fain. Eu sunt Szőcs Géza”.

De altfel, Alina Nelega, dramaturg și teatrolog, spunea că „despre Szőcs Géza ar trebui să vorbim nu numai în cadrul literaturii maghiare din România, dar şi în cadrul lărgit al literaturii maghiare dinăuntrul şi dinafara graniţelor Ungariei. Şi, nu în ultimul rînd, încadrarea ar viza şi o punere în spaţiul literar european, alături de autori importanţi est şi central-europeni, ca Ismail Kadare sau Milan Kundera”.

 

Distribuie:

Leave a Reply