Ars Nova Sacra Énekegyüttes hangversenye

Az Ars Nova Sacra Énekegyüttes 2005-ben alakult Répássy Dénes és Répássy Gábor orvosok vezetésével. Ez az indulás egyfajta visszaemlékezés volt a nyolcvanas évekre, amikor egy csapat énekelni szerető és tudó ember előadta Guillaume de Machaut Notre Dame-miséjét, az akkoriban Magyarországon alig ismert művet. Nevüket is a szerző, Machaut (kb. 1300-1377) ihlette: az ő korának zenéjét nevezi a zenetörténet Ars novának. A sacra pedig az egyházi művek előadásának gyakoriságára utal.

Az együttes tagjai értelmiségiek, akik komolyan veszik a magas művészi minőséget. Ezért énekelnek másirányú hivatásuk gyakorlása mellett. Fontos feladatuknak tekintik ritkán vagy soha nem hallott művek megszólaltatását, valamint azt a különlegességet, amikor ismert műveket szólaltatnak meg saját kereteiken belül, azaz kamarahangzással. A reneszánsz évében bemutatott koncertanyag nyolcvan százaléka ősbemutatónak számított Magyarországon.

A repertoár a korai reneszánsz művektől a XXI-ik századig ível. Elsősorban acapella műveket énekelnek, de neves karmesterek gyakran kérik fel az együttest oratorikus művek megszólaltatására, mint például Bach H-moll miséjének, János vagy Máté passió megszólaltatására. A kórust 2021. óta Winnington -Ingram Johanna vezényli.

William Byrd, Philippe de Monte, Heinrich Schütz, Johann Hermann Schein, Esterházy Pál, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Horváth Márton Levente művei.
Elhangzik még orgonán J.S.Bach: G-dúr prelúdium és fúga BWV 541, Koloss István Szent István fantázia. Előadja Gesztesi-Tóth László orgonaművész.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 19.

Időpont

19:00 - 20:30

Helyszín

Farkas utcai református templom - Farkas u. 21. sz.
Strada Mihail Kogălniceanu 21, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Kincses Kolozsvár Egyesület

További szervezők

Ars Nova Sacra Énekegyüttes Alapítvány

Leave a Reply