Erdély a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Épületek, tárgyak, történetek

Erdély a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Épületek, tárgyak, történetek – dr. Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettesének előadása

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2022-ben adta át új, Erdély népi építészetét és életmódját reprezentáló épületegyüttesének első ütemét. A székely kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg. A falak azonban nem csupán építészeti és kulturális értékeket és sajátosságokat őriznek, hanem olyan egyedi emberi sorsokat és történeteket mutatnak be a társadalom minden rétegéből, amelyeken keresztül átfogó és hiteles képet kaphatunk Erdély történelméről. A Múzeum kiállításai – a modern  interpretációs eszközök – először és egyedi módon mutatják meg Erdély sokszínűségét, a magyar kultúra számára meghatározó vonásait.
Az épületekben a hagyományos enteriőrök mellett, termes kiállítások, multimédiás bemutatók ismeretátadási helyszínek egyaránt helyet kaptak. Olyan témák is megjelennek a kiállítások között, mint a migráció, Kós Károly és Sepsiszentgyörgy, az erdélyi örmények, a szászok kivásárlása, Bartók Béla vagy az erdélyi szabadkőművesség. A kiállításainkat elő szereplős múzeumi színház, az élő történelem teszi emberközelivé.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 17.

Időpont

17:30 - 19:00

Helyszín

Györkös Mányi Albert Emlékház - Majális u. 5. sz.
Strada Republicii 5, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

EMKE

Leave a Reply