Erdélyi Mozgóképmúzeum

11:00–19:00 óra között látogatható a Tiff-ház alagsorában berendezett múzeumi termekben. A vezetett, legfeljebb 20 fős turnusok minden egész órában kezdődnek, a látogatásba belefoglalt, 20 perces filmvetítések ütemezése miatt. Minden nap, 17 és 18 óra között, a CINEMA TAVERNA keretében tematikus filmvetítésekre kerül sor, amikor az érdeklődők a múltidéző képkockákon újra találkozhatnak egykori erdélyi polgártársakkal, személyiségekkel a virtuális időutazás során.

Közel 120 évvel ezelőtt Kolozsvár a magyar nemzeti- és egyetemes filmtörténet egyik európai fővárosa volt, a mozgókép hőskorának erdélyi bölcsőhelye, melyet a legendás hírű színházigazgató, forgatókönyvíró, rendező, producer és mozitulajdonos, Janovics Jenő neve fémjelez. A huszadik század első évtizedeiben itt alapított stúdiókban a francia Pathé filmes szakembereivel együttműködve közel félszáz rövidebb filmalkotás és mintegy 70 némafilm született. Filmtörténeti tény, hogy Kolozsvár és az akkor alakuló hollywoodi álomgyár közötti kapcsolatot a szakmát itt tanuló, később világhírre emelkedett rendezők, Kertész Mihály, alias Michael Curtiz, a Casablanca rendezője, valamint Korda Sándor (Sir Alexander Korda) jelentették, de itt váltak a kor ünnepelt filmszínészeivé az addig színpadon játszó művészek is – köztük Blaha Lujza, Szentgörgyi István, Poór Lili és sokan mások.
E hagyományoknak köszönhetően is Kolozsvár megkapta az UNESCO – City of Film címet. A közelmúltban megnyílt Romániában elsőként létrejött filmtörténeti emlékhely: az Erdélyi Mozgóképmúzeum megálmodói és alapítói, a Xantus Foundation alkotói e filmtörténeti múlt és az ezt követő közel 100 esztendő erdélyi filmes hagyományait felelevenítve hívják képzeletbeli időutazásra mindazokat, akik korabeli fényképek, ma már kuriózumnak számító filmtechnikai eszközök, relikviák és megmentett, vetített mozgókép-töredékek segítségével tekinthetnek be a kezdetek és a későbbi, erdélyi vonatkozású, román és magyar filmes hagyományok világába.
Az Erdélyi Mozgóképmúzeum Kolozsváron, az Egyetem (Universității) utca 6. szám alatti épület középkori pincegalériájában tekinthető meg.
A sétavezetésekre naponta 12 és 20 óra között kerül sor, a múzeum fenntartására és további fejlesztésére megajánlott adományok ellenében.
25 fős, szervezett csoportok számára a múzeumlátogatás 20 perces, a némafilm korát ismertető dokumentumfilm vetítésével egészül ki.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 14. - 2023. aug. 20.

Időpont

11:00 - 19:00

Helyszín

Tiff-ház alagsora
Kategória

Leave a Reply