Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain c. kiállítás megnyitója

Barangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol a csapat sorsa meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését. A Hátsó füves kiállítás Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotóriporterek Nemzeti Sportban megjelent, öt évet felölelő, többszörösen díjazott, utóbb önálló könyvben is bemutatott országjáró sorozatának összegzése. A közel százötven helyszínt – köztük határon túli magyarlakta vidékek településeit – érintő gyűjtés képi hozadéka az egyedülálló válogatás a tíz alkotó lenyűgöző, mégis emberközeli képeiből, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei. A rögzített mozzanatok túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.
A gyűjtemény legjobb fényképeiből álló utazótárlat a Kazinczy Ferenc Múzeumban 2021 szeptemberében megnyílt, Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című nagy kiállítás kísérő kamarakiállítása. A mozgó kiállítás 34 darab, 40×50 centiméteres keretben lévő fotóból áll, kivitelezője a Petőfi Irodalmi Múzeum.
A fotók készítői: Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor

Beszélgetés:
Falusi labdarúgás a XXI. században
Meghívottak: Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója és Péter László sport-szociológus
Moderátor: Tóth-Gödri Iringó
Megosztás:

Dátum

2023. aug. 15.

Időpont

15:00 - 16:30

Helyszín

Szabók bástyája - Bethlen u. 2. sz.
Strada Baba Novac 2, Cluj-Napoca 400097

Főszervező

PIM - Kazinczy Ferenc Múzeum

További szervezők

Kincses Kolozsvár Egyesület

Leave a Reply