Metropol Group: 55 Years of Rock – koncert

Különösebb feltűnés nélkül egy citromsárga-piros borítós kislemez került a romániai boltok polcaira 1974-ben. Ez volt a Metropol együttes első önálló bemutatkozása hanglemezen – egyben az első magyar rocklemez Erdélyből.

1968. november 29-én a nagyváradi IEMB Klubban lépett fel először az együttes, mint egy középiskolai zenekari álmodozás szerencsés megtestesítése. Az alapító tagok Vajda Tibor (ének), Elekes Csaba (gitár, ének), Virányi Attila (basszusgitár, ének), Sergiu Cornea (billentyűk) és Tomori Pál (dobok) voltak.

A beatzene iránti rajongás ekkoriban magasra csapott, hiszen a határmenti nagyvárosban ekkoriban több tucatnyi beatzenekar működött és városszerte jó néhány klub állt nyitva előttük és közönségük előtt. A magyar és angol slágerek utánjátszásától a Metropol rövidesen eljutott a saját számok írásáig, amihez nagy húzóerőt jelentett a Székelyudvarhelyen meghirdetett Siculus Fesztivál is.

1996-ban a két évvel korábban elhunyt Ráduly Béla emlékére rendeztek emlékkoncertet a nagyváradi teátrumban. Azóta jubileumi alkalmakra többször összeálltak, legutóbb az 50 éves jubileum alkalmából 2018-ban. 2018 és 2020 között újabb tagok csatlakoztak az égi Metropolhoz: 2018 novemberében Mátza Gyula szövegíró, 2019 januárjában Trifán László hunyt el, míg 2020 decemberében Mátza Gyula testvére, Mátza Ferenc, a zenekar alapító hangtechnikusa.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 15.

Időpont

20:00 - 21:30

Helyszín

Petőfi-színpad, Bánffy-udvar
Kategória

Főszervező

Kincses Kolozsvár Egyesület

További szervezők

KMN Egyesület

Leave a Reply