Múzeumok sétánya

Augusztus 17–20. között, naponta 10:00 és 18:00 óra között.

 

BBTE Magyar Fizika Intézet és EmpirX Egyesület: Fizika Játszóház, Kolozsvár
A Fizika Kar oktatói és hallgatói interaktív kísérletekkel várják a magyar napok résztvevőit. A játékos kísérletek révén az érdeklődők betekintést nyernek az alábbi jelenségkörök világába: a fény polarizációja, mágneses jelenségek, hanghullámok terjedése, anyagok sűrűsége, önszerveződő struktúrák.

 

BBTE Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézet, Kolozsvár
A Kémia és Vegyészmérnöki Kar magyar intézetének oktatói érdekes és varázslatok kémiai kísérletekkel várják az érdeklődőket. Az interaktív bemutatón – a kísérletek révén és többek között – fluoreszkáló festmények készülnek, valamint kipróbálható a konyhai és kémiai titkosírás is.

 

BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézet és Farkas Gyula Egyesület, Kolozsvár
Logikai játékok és robotikai bemutatók a Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért sátrában
A szervezők logikai játékokkal (Terc, Six MaKING, Happy Cube, ördöglakatok stb.) várják az érdeklődőket a Farkas utcai Múzeumok Sétányán.

 

Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda
A Csíki Székely Múzeum standjánál több kreatív-, kézműves- és játékos tevékenységeket is kipróbálhatnak a látogató. A 400 éves Mikó-vár témaköréhez kapcsolódóan elkészíthetik a saját Mikó-váras lámpaernyőjüket, hűtőmágnesüket, és csemperajzokat egészíthetnek ki. Az öltöztethető papírbabák, pálcikabábok segítségével betekintést nyerhetnek a 17. századi, valamint a hagyományos, csíki székely viselet-kultúrába. Ügyességi játékokban is kipróbálhatják magukat kicsik és nagyok, úgyszintén várépítésben és célbadobásban. A szervezők célja nem csak a szórakoztatás, hanem a játékos tanulás is, így olyan játékokkal is készülnek amelyek a székely mesterségeket és eszközeiket, illetve a Mikó-vár ásatásaiból előkerült régészeti leleteket ismertetik az érdeklődőkkel.
A Csíki Székely Múzeumnak helyet adó impozáns épület, a Mikó-vár, idén töltötte 400. évét. Ez alkalomból vezette be a világon egyedi Kulturális Élménykártyáját a múzeum, melyhez a szerencsések hozzá is juthatnak a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával, és akár egy saját címert is készíthetnek a segítségével.

 

Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely
A Haáz Rezső Múzeum első ízben vesz részt a Kolozsvári Magyar Napokon, amely alkalommal – kapcsolódva a székelyudvarhelyi kulturális intézmények „játék éve” programjához is – az intézményt interaktív, játékos módon igyekeznek bemutatni.
A négy nap során az alábbi foglalkozásokat ajánlják az érdeklődőknek:
– FEJTSÜK MEG! – Múzeumi keresztrejtvény – iskolás korúaknak, családoknak
– MOZAIK – Kirakós játékok – minden korosztálynak
– BÜTYKÖLDE – Kézműves foglalkozások, surrogtató, zúgattyú, pörgettyű készítése – kisiskolás kortól

 

Jósa András Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény, Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum a két tagintézményével – a Sóstói Múzeumfaluval, valamint a Kállay Gyűjteménnyel együtt – mutatkozik be a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényén. Olyan interaktív foglalkozásokkal színesítik Erdély legnagyobb közösségi-kulturális programsorozatának kínálatát, amelyekkel a múzeumi dolgozók a látogatókat aktivitásra, kreativitásra és élménygyűjtésre ösztönzik. Múzeumpedagógiai foglalkozásaikkal bepillantást adnak közönségcsalogató programjaikba és a gyerekeknek szánt tevékenységeikbe.
A következőket ajánlják az érdeklődőknek:
– A múzeum névadójának, Jósa Andrásnak, az életét bemutató kisfilm és a hozzá kapcsolódó kvíz kitöltése
– Domború kép készítése – régészeti tárgyakon megtalálható motívumok alapján
– Fonal kép-variációk (képeslap, retro fonalkép)
– Varázs képeslap készítés – állat- és növény motívumok néprajzi tárgyakon
– Legyező készítés – a máltai lovagrend vonatkozásában
– Lovagkort idéző ruhapróba
– A Kállay családdal kapcsolatos képkirakók

 

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény, Válaszút
A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és szorosabban a Néprajzi Gyűjtemény feladatának tekinti az alapító tárgyi- és szellemi hagyatékának gondozását és bemutatását. Kallós Zoltán Erdély-szerte végzett gyűjtőútjai során mind a tárgyi, mind a szellemi néprajz elemeire figyelmet fordított. Népzenei gyűjtései az érdeklődők elé tárva, online felületen is elérhetőek (http://db.zti.hu/kallos/kallos.asp), valamint az Alapítvány által kiadott Kallós Archívum lemezsorozat folyamatosan bővülő, tematikus válogatásai segítenek, hogy minél többekhez eljussanak Kallós Zoltán zenei gyűjtései.
Az Alapítvány névadója és alapítója, Kallós Zoltán, tárgyi néprajzi gyűjtései adják a tárgykészlet magját, amely megközelítőleg 6000 darabot foglal magába. A tárgyi gyűjtemény jelentős részére igaz, hogy magas esztétikai értékkel bíró népművészeti tárgyak közé sorolható. Az így létrejött néprajzi jellegű magángyűjtemény területi lefedettség tekintetében az erdélyi magyarság, pontosabban a mezőségi, kalotaszegi, gyimesi és moldvai területeket foglalja magába. E négy rész mellett az erdélyi román és szász lakosság tárgyi kultúrája is jelentős számban megtalálható a gyűjteményben.
A raktáraknak és a kiállításnak otthont adó épület 2017-ben nyerte el jelenlegi formáját. A raktárakban kap helyet a textil- és viseletgyűjtemény, a bútorgyűjtemény, a fa- és fémgyűjtemény, a fotógyűjtemény, valamint a könyvtár. A kiállítótér 12 teremből áll. Tisztaszobák segítségével mutatják be a Kallós Zoltán gyűjtőterületeiről származó tárgyi anyagot. Az erdélyi Mezőség és Kalotaszeg, a moldvai csángó, az erdélyi szász és a román népi kultúra díszes darabjai által az adott területen élő közösség életmódja, értékrendszere, hagyományai, szokásai és népművészete is elénk tárul.
A Kallós Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozásaiban a gyűjteményhez kapcsolódó néprajzi tematikájú interaktív és kézműves-foglalkozásokkal várja az óvodás, alsós (0–4.) és felső (5–8.) tagozatos gyerekeket. Elsődleges cél a népművészet és népi díszítőművészet játékos megismertetése.

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem, a vendéglátóipar, valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira. Az 1966-ban létrejött intézmény Óbudán, Krúdy Gyula egykori lakóházában várja látogatóit. Állandó tárlatai mellett a kereskedelem és a vendéglátás területéről mutatja be időről időre rendkívül gazdag gyűjteményének tárgyait és dokumentumait időszaki kiállítások keretében, de gyakoriak a fotó- és képzőművészeti kamarakiállítások is.
A múzeum Kultea színpada rendszeresen ad otthont különböző kulturális rendezvényeknek. Ismeretterjesztő előadások, gasztronómiai programok, könyvbemutatók, koncertek és színházi előadások mellett tematikus családi napok és színes múzeumpedagógiai kínálat várja az érdeklődőket.
A jelenleg is Erdélyben vándorló Ez Sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítást népszerűsítik gyerekeknek és felnőtteknek szóló játékokkal és foglalkozással. Emellett a múzeumhoz általánosabban kapcsolódó interaktív játékokkal is készülnek a szervezők.

 

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), Esztergom
Az Esztergom belvárosában található Duna Múzeum szinte egyedülálló a maga nemében; még világviszonylatban is kevés hasonló múzeumot találni, mely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és ilyen óriási tárgyi és dokumentációs anyaggal rendelkezne. Az intézmény Vízeum című állandó kiállítása modern, sokszínű és közérthető módon mutatja be, hogy az évszázadok során a Kárpát-medence lakói miként éltek együtt a vízzel, hogyan tudtak alkalmazkodni annak hiányához, pusztításaihoz, erejéhez. A tárlat nem csupán a múlttal foglalkozik, hanem napjaink legnagyobb környezeti problémájával, a klímaváltozással is. A környezet- és vízvédelem a múzeumpedagógiai foglalkozások során is előkerül, ahol az ismeretátadás mellett a fiatalok szemléletformálása a legfőbb cél. A Kolozsvári Magyar Napok közönségét az alábbi foglalkozásokkal várják:
– Víz körforgás – interaktív játék
– Mennyi idő alatt bomlik le a vízben? Térbeli forgatós játék
– Dunai élőlények – fa korongos párosító játék
– Vízszennyezés fajtái – játék
– Vizes élőhely-molinó
– Óriás viza puzzle
– Horgászós játékok
– Kézműves foglalkozás: origami és színezhető halak

 

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
A Magyar Nemzeti Múzeum a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva az 1848/49-es forradalomhoz és szabadágharchoz, valamint Petőfi Sándorhoz kötődő programokkal készül. Próbáld ki a múzeum saját fejlesztésű játékait, gyere moziba, várnak a kvízek, bújj egy honleány vagy egy márciusi ifjú bőrébe! Ajándékok is várnak!​

 

Nagyar Néprajzi Múzeum, Budapest
A Néprajzi Múzeum Európa jelentős szakmúzeuma, új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. A múzeum történetének 150 éve alatt közel negyedmillió műtárgyat, több millió oldalnyi pótolhatatlan archívumi anyagot, többszázezres fotótárat, óriási szakkönyvtárat magába foglaló hatalmas gyűjteményt hozott létre.
A múzeum a Kolozsvári Magyar Napokon egyedülálló kollekciójára alapozva egyfajta „múzeumsűrítményt” kíván létrehozni: ízelítőt ad az aktuális, színes időszaki kiállításokból és a múzeumban felhalmozott tudáskészletből, összesűrítve időt és teret, egyszerre mutatva meg a jelen, valamint távoli korok és kultúrák kincseit.
A zárvatartás alatti gyűjteménygyarapodás válogatása, Erdős Kamill romológus érzékeny fotói, a Szöuli Történeti Múzeum ősszel nyíló budapesti kiállítása, vagy dél-amerikai indiánok egy kortárs brazil fotográfusnő szemével – ezek a témák és a kapcsolódó történetek mind felvillannak a Néprajzi Múzeum kolozsvári helyszínén.
A családi foglalkozások mellett gyermek- és felnőtt szakmai kiadványok és egyedi megjelenésű múzeumi termékek is elérhetők lesznek minden korosztály számára.

 

Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Budapest
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum 1963 óta működik, mint országos gyűjtőkörű szakmúzeum. Magyarország egyetlen teljes körűen működő sport témájú szakmúzeuma.
A KMN idején a múzeum sátrában egy izgalmas mágnestáblával fedezhetik fel kicsik és nagyok az olimpiák történetének 4 nagy állomását, valamint készülnek memóriajátékkal és olimpiai kvízzel is, amivel összemérheti mindenki a tudását! Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőség lesz az interaktív fajátékok és vívó felszerelés kipróbálására, továbbá a kolozsvári vívás történetét bemutató tablók megtekintésére!

 

MNM – Palóc Múzeum, Balassagyarmat
A Palóc Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum filiája Balassagyarmaton, a „Palócföld fővárosában”, a „Legbátrabb Városban” található. Az intézményt 1891. március 15-én alapította Felsőgyőri Nagy Iván akadémikus történész, a 19. század kiemelkedő tudósa.
A magyarnapozó résztvevők a hangpontnál ízelítőt kaphatnak a palóc tájnyelv szépségeiből, elsajátíthatják a madzagszövés tudományát, készíthetnek kötelet, körmönfont szalagokat, szárdudát papírból, lesz gyöngyfűzés, papírhímzés, néprajzi- és történelmi kvíz, valamint tárgyfelismerős játék a gyermekek és a felnőttek örömére egyaránt.

 

MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest
Semmelweis Ignác, az anyák megmentője – Játékos feladatsor keretében megismerkedhet Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” izgalmas életútjával és az orvoslásban játszott kiemelkedő szerepével.
Öregség-szimulátor – Honnan tudhatná egy gyermek és fiatal, hogy milyen lehet az idősek élete? Mit jelent lehajolni, lépcsőt járni, közelre vagy távolra nézni, esetleg bottal közlekedni? A gyermekprogram időskori testi panaszokat bemutató érzékenyítő játék, amelynek segítségével bárki könnyen megtanulhatja, hogy nagyszülei vagy idős rokonai hétköznapi életét milyen testi lehetőségek határozzák meg.
Kreatív alkotó sarok – Kézműves foglalkozás gyerekeknek és fiataloknak.
Orvos bácsi játék – Interaktív családi játék, amelyben lépésről lépésre ismerhető meg a 20. század elejének hazai betegellátása a gyerekek szemszögéből. Ennek alapján történeteiket felelevenítve a családok megalkothatják saját legendáriumukból a játék modern változatát, a személyre szabott játékot pedig hazavihetik.
Családi gyógynövényismeret – Miről ismerhetjük meg a legfontosabb gyógynövényeket? Hány érzékszervünk kell hozzá? És ha megtaláltuk, akkor mire használhatjuk? A foglalkozás arról szól, hogyan építhetjük be a gyógynövényeket a családi patikába a hétköznapokban.
Orvostörténeti kvíz – Kvízjáték az orvoslás történetéből.

 

Nemzeti Örökség Intézete – Fiumei úti sírkert, Budapest
Emlékezet karbantartó kvíz
Tudtad? Ismerős? Ezt kellene tudni? – szállj be a játékos kvízbe! Pörgesd ki keréken vagy találd el a darts táblán a neked való kérdést, hogy a múltunkról ne csak találgass, hanem a válaszod legyen telitalálat.
Emlékhelyek-memóriakártya
Az emlékezet játéka. Memóriakártyákon keresztül a nemzeti és történelmi emlékhelyeket ismerhetik meg a jelentkezők.
Óriáskirakó
Az óriáskirakón nemzeti hőseink síremlékeit ismerhetik meg a játékosok.
Őseink nyomában társasjáték
Az Őseink nyomában magyar társasjátékban 3-6 játékos vagy csapat méri össze tudását és teszi próbára ügyességét egy előre meghatározott titkos katonai küldetés végrehajtása érdekében. A küzdelem a történelmi Nagy Magyarország 72 vármegyéjén folyik.
Sorsfordítók
Kivetítőn a nemrég bemutatott Sorsfordítók c. animációs kisfilm-sorozat.

 

Tragor Ignác Múzeum, Vác
A Memento Mori kiállításhoz kapcsolódóan kicsiket és nagyokat egyaránt vár majd a múzeumpedagógiai foglalkozás: a kriptaleletek között talált szentképek alapján készült memória kártyajátékkal fejleszthetik szellemi képességeiket az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozásra is lehetőség nyílik, melynek keretében némi kézügyességgel mindenki elkészítheti saját szentképét is, papírcsipke, karton, szalag és különböző szenteket ábrázoló képecskék segítségével.
Igazi csemege a különlegességet kedvelők számára egy barokk társasjáték, mely a játékszabály ismeretének segítségével a helyszínen önállóan végigjátszható, szabadon kipróbálható.
A régészeti kiállításhoz kapcsolódóan a résztvevők kipróbálhatják az egyedi múzeumpedagógiai kirakós játékokat, melyek segítségével az elmúlt korok embereinek életével, lakóhelyeikkel, viseletükkel, továbbá a múzeum kiemelkedő leleteivel ismerkedhetnek meg.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 17. - 2023. aug. 20.

Időpont

10:00 - 18:00

Helyszín

Farkas utca
Kategória

Főszervező

Kincses Kolozsvár Egyesület

Leave a Reply