Petőfi Sándor és az 1848-as ereklyék című kiállítás megnyitója. Kurátorok: Mitu Melinda, Szebeni Zsuzsa.

Kiállításmegnyitó: Petőfi emlékezete és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ereklyéi
Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója, illetve a Petőfi-bicentenárium alkalmából a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken címmel kiállítást szervezett.
A bemutatott ereklyék jelentős többsége a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményéből származik, de vannak műtárgyak a házigazda intézményből, a Székely Nemzeti Múzeumból és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból, valamint magánszemélyektől is.
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján a költő, forradalmár, nemzeti hős személyes tárgyait, több róla készült litográfiát és a székelyföldi látogatását is felidézi a tárlat. A kiállítás fő célkitűzése, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után feltérképezze azokat a mozgalmakat, amelyek során kialakult az 1848-as kultusz.
A tárlat betekintést nyújt az 1848–49-es kolozsvári Ereklyemúzeum történetébe, az alapításától kezdve a gyűjtemény gyarapodásán (legdicsőbb korszakában 5000 műtárgyat számlált!) a szétszóratáson át a jelenkori állapotokig.

Megosztás:

Dátum

2023. aug. 14.

Időpont

15:00 - 16:00

Helyszín

Református Múzeum

Főszervező

Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum

További szervezők

Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgy

Leave a Reply