Arcok, álarcok – Sipos László festőművész és grafikus egyéni tárlatának megnyitója

A Barabás Miklós Galéria Farkas utcai kiállítóterében állít ki Sipos László festő- és grafikusművész.

 

Sipos László festő- és grafikusművész az erdélyi képzőművészet kimagasló egyénisége. 1972-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, és csakhamar rátalált a hagyományokat a legkorszerűbb kifejezési formákkal ötvöző, sajátosan egyéni stílusára. Festői jelrendszerét a keresztény szimbólumok és az ősi hitvilág jelképei egyaránt áthatják. Munkássága hazai tájból, az erdélyi kultúrából nőtt ki, s a lényegre törve, eszmei példaképéhez, Bartókhoz hasonlóan belülről közelít a népművészethez, építi be az elvonatkoztatás fokozatait megjárt motívumokat alkotásaiba.

Festészetének legjellemzőbb vonulatát a női portrék sorozata képezi. Az arc Siposnál egyben talányos metafora is, amely hol lírai, hol drámai, hol pedig enyhén groteszk megfogalmazásban nyújt gondolatébresztő látványt.

Sipos László tevékenységét az EMKE Szolnay Sándor-díjjal, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete pedig Székely Bertalan-díjjal honorálta. 1997-ben elnyerte a Barabás Miklós Céh nívódíját, 2004-ben pedig a Makói Művésztelep különdíját. Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.  

 

A Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 18-án 17 órától a Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatt található Barabás Miklós Galériában nyílik egyéni tárlata.