Duna Múzeum – Esztergom

A víz múzeuma

Mire képes a víz ereje? Hogyan működik a láncos kút vagy az archimedesi csavar? Hogyan védekeztek az árvizek ellen egykor és napjainkban? Hány lépés a Duna hossza? Az idén 40 éves Duna Múzeum állandó kiállítása 2001 óta hívja látogatóit a víz varázslatos világának felfedezésére.

Interaktív, családbarát tárlatunkon bemutatjuk a hazai víztörténet jelentős eseményeit és alakjait, az ember és a természeti környezet viszonyának folyamatos változását. A pancsolóteremben a víz fizikai és kémiai tulajdonságai kísérletekkel, tapasztalati úton ismerhetők meg, a térképteremben pedig a régi, történeti térképek mellett egy Magyarországot ábrázoló, nagyméretű űrfelvételt is találnak a látogatók. Az árvizekről, a folyószabályozásról és a csatornázásról tárgyak és filmek mesélnek.

Múzeumunk a magyar vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Olyan értékes ritkaságokat is őrzünk, mint Széchenyi István gazdasági levelezésének egy része, első hazai mérnökképző intézetünk eredeti tankönyvei vagy a polihisztor olasz hadmérnök, Luigi Ferdinando Marsigli gróf 1726-ban kiadott Duna-mappációja.

 

Víztiszta élmény

A Duna Múzeum szervezi és koordinálja a víz világnapjához kapcsolódó országos ifjúsági programokat, melyekről az évente megújuló www.vizvilagnap.hu oldal tájékoztat. A víz világnapját a múzeumban is megünnepeljük. A Múzeumok Éjszakáján kulturális programok és nyitott raktárak teszik izgalmasabbá az éjszakai múzeumlátogatást, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében pedig egész napos családi rendezvényre várjuk a kicsiket és nagyokat.

A tanulás is lehet izgalmas! Múzeumpedagógusaink az óvodásoktól az egyetemistákig minden korosztály számára kínálnak a tananyaghoz kapcsolódó múzeumi órákat, a kiállítást feldolgozó interaktív tárlatvezetéseket, kézműves foglalkozásokat, játékos vizes kísérleteket. Jeles napokhoz kapcsolódó játszóházainkra iskolai csoportokat és családokat egyaránt várunk.

 

 

Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.
33/500-250
[email protected]
www.dunamuzeum.hu