Faragó Annamária: Háború és lélek – könyvbemutatóval egybekötött vetítés

A Háború és lélek történelmi- és családregény  hitről, hűségről, szerelemről; az első magyar regény a szovjet  kényszermunkatáborokba elhurcolt magyarokról.  

A történet egy magyar család életét beszéli el Trianontól a kommunizmusig. A regény minden epizódja a Jászság egyik falujából indul és oda tér vissza.  A változás – melyet a deportálás, a frontszolgálat, a lágerélet, a kommunista téeszesítés és az 1956-os forradalom hozott – megrázó erővel elevenedik meg a könyv lapjain. Az olvasó az első oldalaktól együtt lélegzik a szereplőkkel, nem tudja elhagyni őket, mert a minden száraz részletezéstől mentes, közvetlenül patakzó eleven mese magával ragadja.  A drámai regényt át- meg átszövik a szerelem szálai. A két főszereplő házasságát egy világrend széthullása, erkölcsi értékeinek megrendülése teszi próbára. A férfi főszereplő a szaratovi kényszermunkatáborban küzd az életéért, több év után tér haza, drámája itthon folytatódik. 

 

Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas Érdemes Művész gondolatai a könyvről:

“Emberi épülésünkhöz szükségünk van  drámákra, de az örömökre, a szerelemre, a ragyogásra is. Ebben a csodálatos történetben mindez ott van.  Nagy szeretettel ajánlom: Pitti Katalin”  

 

 

A könyvbemutató folytatásában Faragó Annamária levetíti Menaságra repülj című dokumentumfilmjét

 

A rendezőnek ez a harmadik Erdélyben forgatott filmje. Az első, a Csángó Zsoltár című, mely a SLOW Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját és a fesztiválváros díját nyerte el.  Faragó Annamária filmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, a nemzeti összetartozásról, hitről, hűségről, az utánozhatatlan székely humorról és az elszakított országrészek magyarjainak emberi drámájáról szól.   A film szereplői a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek. A film bemutatja többek között  a híres kürtős kalács készítését, a patkoló kovácsot, a kenyérsütést, a Wass Albert regényeiből ismert esztenát, a bútorfestést, a hegedűkészítést, a székelykapu faragót, de mindezeken túl vagy velük együtt a székelyek lelkét, emberi drámáját, lelki vívódásait és ez utóbbi adja a film lényegét, valódiságát. 

A filmet Magyarországon 30 városban vetítik az ősz folyamán. 

 

Játékidő : 82 perc

Technika:  színes FULL HD

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Produceri tevékenység: Rákóczi Szövetség

Operatőr: Szabó Róbert H.S.C. az MTVA munkatársa, Domonkos Lajos operatőr
Vágó: Marjai Lajos MTVA 

Rendező: Faragó Annamária dokumentumfilmes, író