Gyökereink – a komádi Körös-Körül Néptáncegyüttes műsora

Szilágysági, kalotaszegi, méhkeréki és magyarbődi táncok egyenesen Komádiból.

 

Komádiban néhány évvel ezelőtt több házaspár összeállt azzal a szándékkal, hogy táncolni akarnak. Az elején helyi kulturális rendezvények résztvevői voltak. A csoport által teremtett hagyománynak megfelelően 2008 óta minden évben önálló műsort állítanak színpadra március 15-én és advent idején.

Később, a kialakuló barátságoknak, kapcsolatoknak köszönhetően a város, a megye, illetve az ország határait is átlépték (Görgényüvegcsűr, Homoródalmás, Nagyvárad, Székelyhíd).

A hosszú évek kitartó munkájának, gyakorlásának meglett az eredménye. A polgármesteri elismerések, illetve a különböző minősítőkön való kiemelkedő eredmények után az együttes megkapta a Hajdú–Bihar Megyei Önkormányzatának az Év Civilszervezete díját, melyet 2014 novemberében ünnepélyes keretek között vettek át a Komádiban megrendezésre kerülő Megye Napján.

„A Körös-Körül egy gondolkodásmód. Nemcsak a tánc által közvetített kultúra, hanem a nemzeti identitást őrző és valamit tenni akaró szervezet. Megmaradni sajátjuknak, komádinak és magyarnak. Ez foglalja magába a táncegyüttes létét. Bihariként határon innen és túl magyarnak lenni és maradni, a magyar táncot népszerűsíteni és átörökíteni. Ez a legfontosabb” – vallják a táncegyüttes tagjai.

 

Az együttes vezetője: Simon Sándor. Művészeti vezető: Tatár Árpád

 

A Gyökereink című műsor a következő táncokat tartalmazza: szilágysági (bogdándi) táncok, kalotaszegi román forgatós, magyar verbunk (bökönyi táncok), méhkeréki ardeleana és manantelu, magyarbődi karikázó, csárdás és friss.