Györgyfalvi Ifjusági Néptáncegyüttes fellépése

A 2. Györgyfalvi Népzene és Náptánctábor következményeként 2012-ben azokkal a helyi gyerekekkel, akik részt vettek a táborban, beindult a rendszeres táncpróbák sorozata. Ekkorra tehető a Györgyfalvi Ifjúsági Néptáncegyüttes létrejötte.

Az oktatás két csoportban zajlik, heti rendszerességgel. A kisebbek, 5–12 év közöttiek, népi gyermekjátékok révén ismerkednek a mozgáskultúrával, a 12–20 év közöttiek pedig elsőként györgyfalvi táncokat sajátítottak el majd belekóstoltak egy-két más, erdélyi tánckultúrába is. Rövidesen színpadra is kerültek a tanultak, leggyakrabban a falubeli közönségnek, de nem késtek a magyarországi felkérések sem.

Táncoltak a Györgyfalvi Falunapok rendezvényen, a Kolozsvári Színház színpadán, Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozóján, Monori Kistérségi Néptáncfesztiválon, Üllői Néptánctalálkozón, vendégszerepeltek a tánc világnapja alkalmával Egerben a „Zeng a lélek” néptáncgálán, de még Budapesten, a jubileumi XXX. Országos Táncháztallálkozó és Kirakodóvásár keretén belül is megmutatkoztak. A táncanyag elsajátításán túl, a közösségi hagyományos szórakozás beiktatásán túltekintve, fontosnak tartják Györgyfalva népi kultúrájának ismertetését a nagyvilággal.