Hajlik a nótafa – magyar nóta est

Fellépnek:

Maneszes Márton (Kolozsvár)
Vigh Ibolya (Kolozsvár)
Fülöp Márton (Kolozsvár)
Miklós Szilvia (Marosvásárhely)
Szilágyi Sándor (Marosvásárhely)
Kísér váradi Szőcs Lőrincz és zenekara (Nagyvárad).

A résztvevőkről:

Szőcs Lőrincz prímás és Népi Zenekara: 2010-ben alakult Nagyváradra került székely zenészekből. Céljuk a magyar nóta újraélesztése a Partiumban. Valamikor ezen a vidéken híres cigányzenész-dinasztiák éltek, de sajnos kihaltak, és utódaik már nem folytatták az ősi mesterséget. Akik pedig folytatták, azok már nem hagyományos hangszereken zenéltek, zenélnek, hanem a mai elektromos hangszereket használták, használják. A hungaricumnak számító régihangszer-összeállítású zenekar, amiben van hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő, klarinét, éppen ezt a hagyományt szeretné visszahozni a köztudatba. Természetesen a zenekar operettet és népzenét is játszik, ugyanis a partiumi kultúrához mindkettő szorosan hozzátartozik.

Maneszes Márton: magánénekes, a Kolozsvári Magyar Opera vendégművésze. Az operett és magyar nóta kigyógyíthatatlan szerelmese.

Fülöp Márton: Szentmargitán született, Kolozsváron végezte tanulmányait ének szakon. Jelenleg a kolozsvári magyar opera és a román opera magánénekese, rendszeres és közkedvelt meghívott előadóművésze a bukaresti és budapesti operának. Számos felkérést kap Európa, Japán és Dél-Korea híres operaházaiba. Az operairodalom nagy bariton szerepeit és az operettirodalom kiváló bonviván szerepeit tudhatja magáénak. A magyar nóta iránti szeretetét a szüleitől és nagyszüleitől örökölte.

Vigh Ibolya: Kolozsváron született, itt végezte tanulmányait zongora és ének szakon. 2007-től a kolozsvári magyar opera koloratúrszoprán magánénekese. Számos opera- és operettszerep büszke előadója. Részt vett számos nemzeti és nemzetközi versenyen és mesterkurzuson. A zene, a tánc és a magyar nóta szeretetét hóstáti származása révén már az anyatejjel szívta magába. Igazi kitörést a 2010-es kisvárdai nemzetközi magyarnóta-verseny hozott, ami számos belföldi és külföldi szereplést eredményezett. Célja minél több emberhez és térségbe eljuttatni a zene, tánc szeretetét, a hagyományok ápolását.

Szilágyi Sándor es Miklós Szilvia: az erdélyi párosként ismert marosvásárhelyi nótaénekesek. Az első marosvásárhelyi nótatársulat, a Hajlik a rózsafa alapító tagjai.

Miklós Szilvia és Szilágyi Sándor: