Kiállításmegnyitó: Róth Miksa: Megszínesített napfény

A kiállítást megnyitja Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár.

Kurátor: Bodnár Zita, Gellér Katalin

„Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény…” – írta a 150 éve született Róth Miksa, akinek a munkásságát egy kiállítás és egy filmvetítés által ismerhetjük meg a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével nyújt átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról, életpályájának főbb szakaszai és főművei ismertetésével. 

Róth Miksa (1865–1944) a 19–20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. A kiegyezés után épülő új gazdasági és közigazgatási funkciókat kiszolgáló épületekbe, kulturális és szórakoztatási célokat szolgáló együttesekbe, valamint bérházakba és magánházakba az épület jelentőségét és funkcióját reprezentáló műveket tervezett és kivitelezett itthon és világ minden táján egyaránt. Róth Miksa már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitörésével tragikus fordulatot vett. Zsidó származása miatt nehéz évek elé nézett. 1939-ben, a második zsidótörvény után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett. Az üvegfestmények jelentős része olyan helyen áll, ahová igen nehéz szabadon bejutni (pl. a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében). A tárlaton művészi fotók segítségével mutatják be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is. 

Róth Miksáról 2015-ben egy dokumentumfilm is készült Az üvegfestő – Róth Miksa művészete címmel, amelyet Kolozsváron is megtekinthetünk. Rendezője, operatőre és vágója: Tóth Péter Pál.

A 150 éve született Róth Miksa a valaha élt legkiválóbb magyar üvegfestő-, illetve mozaikművész volt, és napjainkban is az egyik legismertebb, nemzetközi hírű alkotó. A magyar iparművészet egyik megteremtője, akinek munkásságát az is ismerheti, aki esetleg nevét sem hallotta, hiszen nem csak reprezentatív középületek (Magyar Parlament, Zenakadémia, Széchenyi Fürdő, marosvásárhelyi Kultúrpalota) őrzik keze nyomát, de bérházakban is láthatók üvegablakai. Az ő pályafutását, művészi fejlődését mutatja be a film – a kezdetektől egészen napjainkig, amikor munkáit már restaurálni szükséges.


Az általa festett üvegmennyezett a jelenlegi Román Nemzeti Bankban látogatható lesz a KMN idején. A csoportos látogatások ideje:
szerdán, aug. 16-án 10 és 12 óra között,
csütörtökön, augusztus 17-én 14 és 16 óra között,
pénteken, augusztus 18-án 10 és 12 óra között.
Feliratkozás a KMN infostandoknál.