Studcoop sátor a sétatéren

Terítéken az egészséges és tudatos táplálkozás

A Studcoop & Slow Food Torda két olyan programponttal is jelentkezik a Kolozsvári Magyar Napokon, mely a kulináris nevelést állítja a középpontba.

 

A sétatéri standnál Studcoop & Slow Food Torda gasztronómiai és konyhaművészeti műhelyfoglalkozásokat tart gyerekeknek, családoknak. Az EDUkitchen éves projektje keretében a következő témakörök kerülnek terítékre: az ízek és zamatok világa, az ízlelés-tapintás-szaglás a konyhaművészetben, a fűszerek világa, történelmi receptek és szakácskönyvek, illemtani alapok az asztalnál, a vendéglőben és a konyhában.

 

A Slow Food Torda Egyesület 2008-ban jött létre a kulináris nevelés és étkezési kultúra fontosságát hangsúlyozva. E téren helyi, regionális és országos, nemzetközi szintű projektekben, programokban tevékenykedett. A kolozsvári székhelyű StudCoop Egyesület 2015-ös alakulása óta Erdély-szerte próbálja kiterjeszteni a kulináris kultúrát és szövetkezeti ismereteket a diákönkéntesség népszerűsítése és az élelmiszertermelés döntéshozóinak (felelős termelők, tudatos vásárlók, ökotudatos szállítók és kereskedők) együttműködése révén. Ebbe a tevékenységbe a városban tanuló egyetemistákat és szakiskolásokat is bevonja.

A két szervezet által életre hívott az EduKitchen program az egészséges étkezést és a gasztronómiai kultúrát népszerűsíti.

A fiatalok olyan ismereteket és készségeket sajátíthatnak el, amelyek megkönnyítik saját döntéseiket, és biztos alapot nyújtanak a megfelelő és egészséges táplálkozás terén.

 

Az idei Transylvanicum jegyében a diákszövetkezeti Studcoop sátor a felelős erdélyi termelőket s a tudatos vásárlókat kézfogásra, ismerkedésre hívja, s a magyar napozókat kóstolÓra hívogatja. Vendégeink lesznek a Széki Mezőségi Méz szövetkezet, a Lavanda Montana Csekefalváról, a Dávidvára teák Siklódról, kézműves sajtkészítők /Veres Szimona/ és sok más finomság Erdély tájegységeiről. Várunk tehát mindekit KóstolÓinkra, bemutatkozÓra, társalgÓra, s iparművész divatbemutatÓra, illetve kulináris “EDUkitchen” gyermekfoglalkoztatÓra.