Fejfák a Kárpát-medencében

Fejfák a Kárpát-medencében. A Budapesti Erdélyi Gyülekezet (Reménység Sziget) gyűjteménye. Kurátor: Bogár Sándor és Polóny Levente.

A budapesti Erdélyi Gyülekezet (Reménység Sziget) kiállítása Bogár Sándor és Polóny Levente hosszú évek óta tartó kutatómunkáját mutatja be, fotókkal és szöveges magyarázatokkal.

Az Erdélyi Gyülekezet, dr. Zalatnay István vezető lelkész hathatós közreműködésével 2009-ben nyitotta meg az akkor még 90 darabos fejfagyűjteményéből álló kiállítását. A gyűjtemény Bogár Sándor és Polóny Levente többéves kutatómunkájának eredményeképpen jött létre. Több esztendeje járják a protestáns temetőket és a fából készített síremlékekről készítenek fénykép- és mozgóképfelvételeket, feljegyzéseket, kutatják a már eltűnőben lévő hagyományhoz kapcsolódó szokásokat, a fejfák eredetét, azok motívumainak jelentését, faragásuk módját.

Kutatóútjaik során gyűjtötték össze temetőárkokból, szemétdombokról, elhagyott temetők bozótosaiból, helyi egyházi elöljárók és egyéb polgári személyek adományából azt a fejfagyűjteményt, mely jelenleg mintegy 130 darab sírjelből áll, de folyamatosan bővül. A Kárpát-medence majdnem minden nagyobb tájegységéről sikerült anyagot gyűjteni. A gyűjtemény nem egy lezárt anyag, hanem egy folyamatosan bővülő, változó és újabb kihívásokat és célokat tartogató feladat pillanatnyi lenyomata.

2011-ben a gyülekezet épülő templomának altemplomában nyitották meg a folyamatosan gyarapodó fejfagyűjteményből álló kiállítást. Ugyanitt egy urnatemetőt is kialakítanak.

A mostani kiállításon megtekinthető valamennyi protestáns magyar tájegység sírjeltípusa, mintegy 30 darab fejfa, színes fényképek és szöveges magyarázatok révén. A kiállítás megnyitása alkalmával levetítik a gyűjtők által készített Fejfák Erdélyben című dokumentumfilmet.

Az augusztus 19-én, 16 órától Szentegyház utca 4. szám alatt nyíló kiállítás kurátora Bogár Sándor és Polóny Levente. A kiállítás megnyitására dr. Novák László Ferencet (Nagykőrös) kérték fel, aki a 35 éven keresztül vezette a nagykőrösi Arany János Múzeumot, majd a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Dél-Pest megyei történeti-néprajzi osztályának vezetője volt.