Gárdonyi Zoltán: A sareptai özvegy szólóhangokra, vegyeskarra és orgonára írt kisoratóriuma

Pénteken a délután 18 órakor kezdődő istentiszteleten bemutatjuk Gárdonyi Zoltán A sareptai özvegy című, szólóhangokra, vegyes karra és orgonára írt kisoratóriumát.

Gárdonyi Zoltán (1906 Budapest –1986 Herford) magyar egyházzenész, a 20. századi magyar egyházzenénk előmozdításáért talán legtöbbet tett tudós zeneszerző, egy ó- és egy újszövetségi témájú, komoly teológiai tartalmakat hordozó kisoratóriumot hagyott ránk: A tékozló fiút és A sareptai özvegyet.

A sareptai özvegy keletkezéséről a partitúra első lapján ezt olvassuk: ,,Az 1944/45. téli nehéz hónapok emlékére.” A szerző fia elbeszéléséből tudjuk, hogy a zeneszerző ebben az időszakban Budapesten orosz katonák fogságába esett, és csak az éjszaka leple alatt, élete kockáztatásával tudott megszökni. Az éhínség és az elnyomók miatti szorongás a sareptai özvegy történetében is jelen van, ezért válhatnak fájdalmasan aktuálissá a műben feldolgozott igeszakasz versei a darab születésének idején, 1945-ben.  (Méhes Balázs nyomán)

A művet a kolozsvári Kétágú templom vegyes kara és a kórus tagjaiból kiválasztott szólisták adják elő istentiszteleti liturgia keretében. Karvezető Sógor Csilla; orgonista: Sógor Sámuel; Illés: Kis Gellért Zsolt; sareptai özvegy: Kun Eszter; mesélők: Gáll Orsolya, Nagy Bence Dávid és Kovács Debora Blanka.