Gárdonyi Zoltán: A tékozló fiú szólóhangokra, vegyeskarra és orgonára írt kisoratóriuma

Szombaton a délután hat órakor kezdődő istentiszteleten bemutatjuk Gárdonyi Zoltán A tékozló fiú című, szólóhangokra, vegyes karra és orgonára írt kisoratóriumát.

Gárdonyi Zoltán (1906 Budapest – 1986 Herford) magyar egyházzenész, zeneszerző a két szólóhangokra, orgonára és kórusra írt műveivel, akár a két legnagyobb protestáns zeneszerző, Heinrich Schütz és Johann Sebastian Bach, maga is a szövegmagyarázók sorába lép. A tékozló fiú példázatát oratóriumában, történéssé formálja úgy, hogy a szólisták és a kórus között osztja szét Jézus szavait, valamint az orgonának nemcsak kísérő funkciót, hanem hangszeres közjátékaiban átvezető, illusztráló vagy éppen feszültségkeltő, majd azt feloldó szerepet szán. A mű kéziratát 1971. május 15-én Mátraházán zárta le a zeneszerző és még az év nyarán a Debreceni Kántorképző Tanfolyam tanárai és hallhatói mutatták be a zeneszerző lányának, Gárdonyi Hajnának a vezényletével. (Méhes Balázs nyomán)

A művet a kolozsvári Kétágú templom vegyes kara és a kórus tagjaiból kiválasztott szólisták adják elő istentiszteleti liturgia keretében. Karvezető: Adorjáni Júlia Katalin; orgonista: Sógor Csilla; Jézus: Nagy Bence Dávid és Sógor Sámuel; kisebbik fiú: Sógor Árpád; nagyobbik fiú: Kun Tamás; atya: Zágoni Tamás Tibor; szolga: Kun Eszter.