Jósa András Múzeum, Nyíregyháza

 

Hazánk múzeumügye több mint 200 éves múltra tekint vissza, hiszen az 1802-ben megalapított Magyar Nemzeti Múzeum, a londoni British Museum és a párizsi Louvre után harmadik ilyen intézményként született meg a világon. Ennek hatására az országban megyei múzeumok is alakultak. Elsőként, 1859-ben a győri Xantus János Múzeum jött létre, melyet 1867-ben a soproni Liszt Ferenc Múzeum követett, egy évvel később pedig Gyulán alakult meg az Erkel Ferenc nevét viselő intézmény. Csupán néhány hónappal maradt le a dobogó harmadik fokáról az 1868. december 1-jén megalapított, nyíregyházi székhelyű Jósa András Múzeum.

A közel másfél évszázados múltra visszatekintő intézményt persze nem Nyíregyházán, hanem Szabolcs vármegye akkori székhelyén, Nagykállón alapították meg Dr. Jósa András (1834–1918) orvos-régész kezdeményezésére. Miután 1876-ban Nyíregyháza lett a megye új központja és 1892-re felépült az új Megyeháza, átköltözött a Szabolcs Vármegyei Múzeum gyűjteménye is, melyet Jósa András vezetett haláláig. A muzeális gyűjtemény 1926-ban a Megyeháza B épületébe (Egyház utca) került, majd 1974-ben átköltözött mai helyére, a Benczúr tér 21. szám alatt található, Maróthy Kálmán által tervezett és 1925-ben épült neoklasszicista, oszlopos saroképületbe.

A múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Dr. Jósa András alapozta meg, míg a néprajzi kollekciót az utód, Kiss Lajos hozta létre. Az 1950-es évektől számíthatjuk a történeti, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények szám- és értékbeli növekedését vagy létrejöttét.
A jelenleg megyei hatókörű városi múzeumként működő Jósa András Múzeum a megye és Nyíregyháza egyik legfontosabb kulturális központja, mely nyolc állandó és három időszaki kiállítással várja minden héten keddtől vasárnapig a látogatókat. A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája, valamint számos helyi és országos szintű kulturális program résztvevője vagy szervezője.