Kállai Márton: Aknaszlatina (Kárpátalja) és Mucsy Szilvia: Párhuzamos című fotókiállítás megnyitója

Ne szalassza el Kállai Márton dokumentumfotós kiállításának a megnyitóját, hiszen ez egyedi alkalom arra, hogy Kolozsvár láthassa munkáit.

Augusztus 21-én, este 7 órától tekinthetők meg a Pictures of the Year International Competition nemzetközi dokumentum- és sajtófotópályázat díjnyertesének képes dokumentumesszéi a Wincon Kft. építkezési vállalat székhelyén, a Fellegvári út (str. General Drăgălina) 73. szám alatt.

Kállai Márton 2006 óta dolgozik sajtófotósként; képein elsősorban a városi övezetek hétköznapjait örökíti meg. Az éves Magyar Sajtófotópályázat sokszoros kitüntetettje, valamint a Pictures of the Year International Competition fotóverseny III. díjának nyertese a fotóriport (Feature picture story) kategóriában.

Projektjeiben Kállai Márton a közösségek összekovácsol(ódásá)ra és összetartozására, valamint az embernek a környezettel fenntartott viszonyára fókuszál. Témáit hosszabb ideig figyeli meg, a változás dinamikáját keresve.

Az Aknaszlatina című kiállítás a kárpátaljai több száz éves sóbányász-városban, Aknaszlatinán lakó magyar közösség életét dokumentálja. A sóbányászatot az elmúlt évtizedben beszüntették; de a föld alatti tárnákba beszivárgó édesvíz továbbra is hatalmas pusztítást végez, hiszen hatására ezek beomolnak, és így akár 60 m mélységű kráterek is keletkeznek. Az ízületi és bőrpanaszok kezelésére alkalmas fürdőhely népszerűsége azonban nem csökkent, és a bizonytalan körülmények dacára több ezer turista látogat nyaranta Aknaszlatinára. De a helyi magyar kisebbség ebből az üzletből igen csekély mértékben részesül, a bányászat pedig a majd minden helyi család tagjait érintő és éltető letűnt aranykor emléke maradt csupán.

 

További információt a tárlatról itt szerezhet: [http://martonkallai.com/en/galleries/23].