Kettős könyvbemutató: Szilágyi Szabolcs Hungarikum és a Magyar feltalálók

A Magyar feltalálók, illetve a Hungarikumok című kötet bemutatójára augusztus 22-én 11 órától kerül sor. 

A Magyar feltalálók című kötet után újabb reprezentatív kiadvánnyal jelentkezett Szilágyi Szabolcs, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese. A Hungarikumok című, gazdagon illusztrált könyvében a magyar világ kincseit, az úgynevezett hungarikumokat három nyelven – magyarul, németül és angolul – mutatja be.

A Marosvásárhelyről Hannoverbe áttelepedett szerző másfél száz oldalon összesen 68 értékkel foglalkozik, köztük az erdélyi kürtőskaláccsal és Torockó épített örökségével. A kötetet főképpen ételek, italok és a kulturális örökség összetevői uralják, de nem hiányzik olyan speciális hungarikum sem, mint Puskás Ferenc életműve, a Zsolnay kulturális negyed, az ezeréves pannonhalmi bencés apátság, a magyar cimbalom vagy a Béres-csepp.

A szerző szándéka, hogy a transzszilvanikumok gyűjteményéről is készüljön egy hasonló kötet, amennyiben elkészül az erdélyi értéktár. Ugyanakkor jelen gyűjtemény is tovább bővíthető.

A könyv megjelenését a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

A könyvbemutatóra augusztus 22-én 11 órától kerül sor a Bocskai-házban. A Hungarikum című könyvet Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke mutatja be, míg a Magyar feltalálók címűt Losonczi Lajos, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója.