Metropol Group

A Metropol Együttes 1968-ban alakult Nagyváradon, és az erdélyi, valamint a romániai rockzene – történelmi távlatokból is nézve – egyik meghatározó formációja lett. Bár a zenekar megalakulása után igen gyorsan vált méltán ismertté és elismertté, napjainkban már csak ritkán állnak színpadra, a Kolozsvári Magyar Napokon azonban ismét mindenki kedvére nosztalgiázhat a rég nem hallott dalokat dúdolva.

1978 és 1986 között négy zenei albummal, kislemezzel és négy MC-vel is megörvendeztették a Metropol tagjai a rajongóikat. A zenekart Vajda Tibor (ének), Elekes Csaba (gitár, ének), Virányi Attila (basszusgitár, ének), Sergiu Cornea (billentyűk) és Tomori Pál (dobok) alapította. Utóbbit Ráduly Béla váltja röviddel a zenekar megalakulása után. 1976-ban Elekes tanulmányai miatt elhagyja a csapatot, helyére pedig Orbán András (gitár, ének) és Trifán László (gitár, ének) lép. 1973-ban a Metropol turnézni indul a párizsi Delphin Show International nevezetű produkcióval közösen, a közönség pedig mindenhol kitörő lelkesedéssel fogadja a nagyváradi csapatot, mely színházi zenéket is ír, valamint színházi előadásokban is részt vesz. 1979-ben Trifán László helyére Marius „Bubu” Luca (gitár, ének) lép.

Virányi, miután kiutasítják, 1981-ben Magyarországra megy, majd 1983-ban Németországba költözik. Ráduly kezdeményezésére és Virányi ajánlatára a zenekarhoz csatlakozik Fogarasi—Iordanescu Ildikó (basszusgitár, ének), Stier Zoltán (gitár) és Weinberger Attila. A rendszerváltás után a zenekar „METROPOL-BUDAPEST” néven számos koncertet ad Magyarországon, 1994 novemberében pedig, 12-év után, együtt játszik Székelyudvarhelyen, a „Back Flash” rendezvényen, a „fehér albumos” csapat: Ráduly-Orbán-Trifán-Virányi. Ráduly Béla 1994-es, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett, halála után felveszik (Tinyén/Kossuth Ház) az MG: „In Memoriam Ráduly Béla” CD-t.

1996 januárjában emlékkoncert és számos fellépés, könyvbemutató és filmpremier is követte a félévszázadnyi erdélyi rockszínpadi tevékenységüket.