Nótagála: Magyar Nóta Határok Nélkül

Fellépők:

Madarász Katalin (Érd)

Hajnal Nikolett (Tét)

Vigh Ibolya (Kolozsvár)

Szabó Sándor (Nyíregyháza)

Maneszes Márton (Kolozsvár)

Kísér: Ifjú Sárközi Lajos pímás és Zenekara

 

MISKOLCI BALOGH ZOLTÁN ÉS ZENEKARA:

A Dankó Rádióból, a Duna Tv -ből is közismert kiváló zenekar, akiket már nem csak az anyaországban, hanem a nótát és hű kísérőjét, a cigány muzsikát kedvelő külhoni magyarság is ismer és szeretettel hallgat. Tagjai: a zenekarvezető prímás: Balogh Zoltán, brácsa: Balogh Géza, nagybőgő: Orgován Károly, cimbalom: Horváth József, klarinét: Ökrös Jata László.

MADARÁSZ KATALIN

Madarász Katalin a magyar népdalkultúra történelmében páratlan hitelességű, tehetségű és jelentőségű előadó. Minden idők egyik legjobb népdalénekese, akinek emberi és szakmai életútja, az egyetemes magyar kultúrához való viszonya példaértékű minden magyar ember és szakmai pályatárs számára. Első rádiófelvételét 1953-ban a Magyar Rádióban rögzítette Toki Horváth Gyula és Lakatos Sándor cigányzenekarával, szinte egy csapásra országos hírnévre tett szert. Egész lényében, egyéniségében, hangjában, modorában, ízlésében és gesztusaiban ízig-vérig a magyar ember érzelemvilágának leghitelesebb kifejezője. 1953 óta immáron 65 éve töretlen népszerűséggel van a pályán. Vendégszerepelt már az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Üzbegisztánban és a világ számos országában. Kitüntetéseit hosszasan lehetne sorolni. Engedjék meg, hogy csupán néhányat említsek: Lakhelye, Érd Város Önkormányzata Életmű díjjal tüntette ki, a Magyar Rádió Nívó – díjasa, Jákó Vera – díjas, életmű – díjas, a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével kitüntetett művésze, 2012. augusztus 20-tól pedig a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetettjét tisztelhetjük benne.

HAJNAL NIKOLETT

Zenész családban született – Már kisgyermek kora óta szereti a magyar nótát, hisz nagyapja és nagybátyja is képviselték ezt a műfajt. Zenei tanulmányait a téti zeneiskolában kezdte,majd a győri Liszt Ferenc zeneiskolában 10 évig hegedülni és zongorázni tanult. 2007-től Tarnai Kiss Lászlónál tanul és a téti Hajnalcsillag dalkör vezetője. Hétköznapokban pedagógusként dolgozik. 2011 novemberében Budapesten a Lerner Ferenc díjat vehette át.2012-ben a Nótasztár döntőse , Ipolynyéken az Aranykoszorús minősítést kapta. A Dankó rádióban, Nóta és Muzsika Tv-ben is láthatjuk ,hallhatjuk. Hitvallása: „Amíg a Jó Isten engedi, énekelni és harcolni fogok azért, hogy országunk nemzeti kincse a magyar nóta fenn maradjon!”

SZABÓ SÁNDOR:

Akinek nótája nincsen annak szíve sincs,hiszem,hogy a minőségre mindig van igény és az elégedett közönségnél nincs jobb reklám – vallja Szabó Sándor nyíregyházi nótaénekes. Pályafutása 1968-ban az első “Nyílik a rózsa” nótaversennyel kezdődött. Három lemeze van forgalomban:1.Cudar ez a világ…2.Hinni kell a boldogságban….3.Szeretem a kertet. Lemezeit hamar elkapkodta a nótakedvelők népes tábora.Nagyon büszke arra,hogy saját lakóhelyen is “próféta” lehet,hisz megkapta Nyíregyháza Város Polgármesterének egyik legrangosabb kitüntetését a BENCS LÁSZLÓ díjat. A közelmúltban pedig DANKÓ PISTA – szakmai életműdíjban részesült.

MANESZES MÁRTON:

Magánénekes , a Kolozsvári Magyar Opera vendégmûvésze, végzettségét tekintve okleveles közgazdász és menedzser. Szerepei közt található többek között az Árgyélus Királyfi (Árgyélus királyfi), Bob herceg (Bob herceg), Baracs mérnők (Mágnás Miska). Számos külföldi és belföldi fellépés díszíti a határidő naplóját. Az operett és magyar nóta kigyógyíthatatlan szerelmese .

VIGH IBOLYA:

Kolozsváron született, itt végezte tanulmányait zongora és ének szakon. 2007től a kolozsvári Magyar Opera koloratúrszoprán magánénekese. Számos opera és operett szerep büszke előadója; többek között a Melinda (Bánk Bán), Éj királynő (Varázsfuvola), Mortadella(Árgyélus Királyfi), Gara Mária és Szilágyi Erzsébet (Hunyadi László), Marcsa (Mágnás Miska), Szilvia (Csárdáskirálynő), Marica (Marica grófnő) szerepek díszítik repertoárja széles skáláját.Részt vett számos nemzeti és nemzetközi versenyen és mesterkurzuson. Fellépet már a budapesti Operaházban, és Művészetek Palotájában, Németország és Ausztria számos városában.A zene, a tánc és a magyar nóta szeretetét hóstáti származása révén már az anyatejjel szívta magába. Igazi kitörést a 2010es kisvárdai nemzetközi magyarnóta verseny hozta, ami számos belföldi és külföldi szereplés eredménye. A két művész következő periódus legfontosabb állomása egy magyarnóta cd megjelenítése.Céljuk minél több emberhez és térségbe eljuttatni a zene, a tánc szeretetét, a hagyományok ápolását.

ÍFJÚ SÁRKÖZI LAJOS:

Budapesten született egy hét generációs zenészcsalád sarjaként. 5 évesen kezdett hegedülni tanulni Édesapjától. Még ebben az évben elkezdte tanulmányait a Józsefvárosi Zeneiskolában, ahol Szászné Réger Judit volt a tanára. 13 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, ahol Perényi Eszter osztályába járt. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze „I am Only Fifteen” címmel.

2009-ben két szólókoncertje volt a kaliforniai Silicon Grace Walley szimfónikus zenekarral. Az évek során olyan nagyszerű művészekkel volt lehetősége együtt játszani, mint Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Balázs Elemér, Tim Ries, Yoyo Mayer. A világ számos pontjára eljutott neves zenekarokkal “ session” zenészként.

2013-ban kapta meg az Év Prímása kitüntetést.

Jelenlegi zenekarával a 100 éves Étterem állandó fellépőiként az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát igyekszik ápolni. Célja, hogy a cigányzenét külföldön és itthon minél szélesebb körben népszerűsítse.

Youtube felvételek:

Madarász Katalin:

https://www.youtube.com/watch?v=hzbjue-3QYw&list=RDGyBASDFjev0&index=12

Szabó Sándor:

https://www.youtube.com/watch?v=pRl8zQdv3fQ&pbjreload=10

https://www.youtube.com/watch?v=IMcxDL71Od0

Hajnal Nikolett:

https://www.youtube.com/watch?v=Xs4VW7sEVWY

Ifjú Sárközi Lajos pímás és Zenekara