PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és a kortárs színművészet segítésére 1952-ben alapítottak. A PIM-OSZMI-nak egy harmonikus, klasszicista jellegű épület, az Áldásy-palota ad otthont a budapesti a Krisztina körúton, kiállítóhelyének, a Bajor Gizi Színészmúzeumnak pedig a színésznő Bajor Gizi egykori budai villája. A múzeum földszintjén időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színészszemélyiségek pályafutását mutatják be. Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit. A Bajor Gizi Színészmúzeum múzeumpedagógiai programjai interaktív bekapcsolódást biztosítanak az óvodáskortól egészen a középiskolás, fiatal felnőttkorig.

A PIM-OSZMI a színházi alkotófolyamat komplexitásának megfelelően bomlik szakgyűjteményekre: a Fotótárra és audiovizuális gyűjteményre, a Topográfiai gyűjteményre, a Szcenikai gyűjteményre, a Kézirattárra, a Képzőművészeti gyűjteményre, a Bábtárra, az Emléktárra, a Színlap- és Kisnyomtatvány-tárra, valamint a Táncarchívumra.

A PIM-OSZMI színházi szakkönyvtára több mint 75 ezer kötetet őriz (szakkönyveket, színházi periodikákat, színházi szövegkönyveket), míg a Dokumentáció 300 polcfolyóméternyi szakcikkel áll a kutatók rendelkezésére. A PIM-OSZMI tudományos periodikája az 1977 óta megjelenő Színháztudományi Szemle. Emellett rendszeresen színház- és drámatörténeti szakkönyveket is megjelentet. A PIM-OSZMI által kiadott Színházi Évkönyv, valamint a számos internetes adatbázist egyesítő Színházi adattár (www.szinhaziadattar.hu) a magyar színházi kutatás fontos és naprakész forrásainak számítanak. A PIM-OSZMI nemzetközi társintézményekkel közreműködve több internetes adatbázist is épít: www.theatre-architecture.eu (színházépítészet), www.eclap.eu (színháztörténet). A PIM-OSZMI több kiállítása az országhatárokon túlra is eljut. Élénk nemzetközi együttműködést folytatunk a határon túli magyar színházi közösségekkel és a visegrádi országok színházi intézeteivel (PACE.V4 keretprogram).