Rejtett-forrás túra a Bükk-erdőben

Rejtett-forrás túra a Bükk-erdőben. Találkozás a monostori végállomásnál. Túravezető: Székely Lavotta.

A természetjárás a legszebb, legnemesebb, legolcsóbb sport. Testet épít, lelket szépít. Bármikor lehet művelni, időtől és kortól függetlenül. Rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista. Kolozsvár környéke sok szép kirándulóhellyel büszkélkedhet. Többnyire bükkfákkal benőtt erdői között elterülő tisztásokkal, tiszta vízű, hűs forrásokkal, látványos gömbkövekkel megállásra és csodálásra hívja az odaérkezőt.

Írókat, festőket, fotóművészeket ihletett meg szépségük. Jókai Mór Torockóra menve megcsodálta az útjába eső gömbköveket. Költőink ezeken a tájakon ihletődtek verseik megírására (Tavaszy Sándor, Palocsai Zsigmond, Létay Lajos, Áprily Lajos és mások). Számos művészi alkotásban is megörökítették ezeket a szépségeket. Brassai Sámuel, az utolsó erdélyi polihisztor is sűrűn látogatott ki Kolozsvár környékére.

A kolozsvári EKE egy csoportja minden szerdán a bükki erdő ösvényeit tapossa. Érdekességünk: hóban, fagyban, esőben, szélben, hőségben és szép időben is túrázunk. Rekordokat nem döntöttünk sem távolságban, sem gyorsaságban. Hajnali 10 órakor indulunk a tömegközlekedési járművek monostori végállomásától, és 16 órakor már otthon lehet zuhanyozni.

A mai napon a Rejtett-forráshoz megyünk, a távolság menet-jövet nem egészen 7 km.

Rövid túraleírás:

A végállomástól a lépcsőkön felkapaszkodva dél felé indulunk. Többnyire bükkfák között haladunk előre a vadvirágokkal, gombákkal szegélyezett ösvényen. Van, mikor egy-egy mókust is látunk átszaladni az úton. Tavasszal még a madarak párkereső énekét is halljuk. Kis emelkedő után máris a Diós nyergében vagyunk. Innen gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra (Plecska-völgye, Gorbó-gerinc). A középső úton haladva mintegy 2 km után szép vadvirágos rétre érünk, nem messze a forrástól, ami egy vízmosás árkában van. Többnyire csak nedves talajt találunk, víz ritkán csordogál belőle.