Toronymuzsika a Transilvania Philharmonic Brass előadásában

A Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján, a zárógálát megelőzően – 19:00 és 19:30 óra között – toronymuzsikál a Transilvania Philharmonic Brass zenekar.

A toronyzene, különálló zenei műfajként a 17. századtól vált népszerűvé német nyelvterületen és olyan többszólamú muzsikát jelent, amelyet rézfúvósok játszanak a városháza vagy a templom tornyából a napszakok vagy más események jelzésére.

Sok korabeli zeneszerző álma lehetett egy jól fizető nyugdíjas állás, amely ugyan jár néhány kötelezettséggel, de alkalmat nyújt a szabad alkotás lehetőségére. Ilyen lehetett a középkorban a német nyelvterületen városi zenésznek (Stadtpfeifer) lenni. A városi zenész fogalmát a források már a 14. század közepétől említik.

A státust a céhrendszer szabályai szerint szerezhette meg a kezdő zenész. Ha a származása elfogadható volt, bekerülhetett egy városi zenekarba, majd néhány évi inaskodás után mesterlegénnyé avatták, ezek után eldönthette, hogy helyben marad, vagy elvándorol állásokat megpályázni. A Stadtpfeifer a napszakok jelzésén kívül házasságokon, keresztelőkön, városi ünnepeken, fontos (esetleg királyi) látogatásokon volt köteles zenét szolgáltatni, de besegített a templomi zenei élet szervezésébe is.

A zenekar tagjai:

Gabriel Gyarmati – trombita
Iosif Sătmărean – trombita
Gabriel Cupşa – kürt
Leonard Neamț – harsona
Alex Corlan – tuba