Idén is színes programokkal várt mindenkit a Refo Sátor

Vasárnap a Refo Sátor utolsó programpontjaként interaktív mesét láthattunk-hallhattunk Vincze László és az alsóvárosi reformárus templom (kétágú templom) ificsapatának előadásában. A humoros műsort a felnőttek és a fagyizó gyerkőcök is nagy figyelemmel kísérték. Az interaktív mese Mátyás király és a kolozsvári bíró történetét dolgozta fel.

A sátor egész héten állandó könyvvásárral és pihenőhellyel várta az érdeklődőket. A 9. Kolozsvári Magyar Napokon, szerdán, élő adással indítottak az Agnus Rádióban, Aki a zenét osztja szét címmel, amelyben Fórika Éva mesélt hangulatos történeteket. Ezután H. Szabó Gyula és Varga Melinda beszélgetett Mandrics Györggyel, a téma pedig a ’70-es, ’80-as évekbeli temesvári kulturális élet volt. Azért ez a város volt a tematika, mert ezelőtt két évvel pont Temesvár szerezte meg a európai kulturális fővárosi címet. A csütörtöki napot szintén rádiós élő adással kezdték, ahol a Mátyás korabeli egyházról beszélgettek Ősz Előddel és dr. Hegyi Gézával. Arra keresték a választ, hogy milyen volt a hitélet a király idejében, a reformáció előtt. Kiderült: a Mátyás-kultuszt Luther Márton egyik munkatársa, Melanchton Fülöp alapozta meg. Akik arra voltak kíváncsiak, miként alakult a király és Kolozsvár viszonya, azoknak Gaal György előadása segített, ahol többek között arról is szó volt, hogy Mátyás királynak köszönhetően épült fel a Farkas utcai templom is, ami akkor még katolikus templomként funkcionált.

A Mátyás király-mesék kialakulásáról, visszatérő motívumairól Vincze László mesélt péntek délelőtt. A szombati napot rajzversennyel indították, a Refo sátorba ellátogató gyerekeket arra kérték, rajzolják le, miként látják ők Mátyás királyt. Ezután az egyik legérdekesebbnek mondható programpont következett: Szecsődi Árpád keresztény bűvésztrükkjeit láthatták az érdeklődők, aminek jellegzetessége, hogy ilyen mutatványokat csak ő tud. A látványos műsorra sokan eljöttek, a szervezők sok pozitív visszajelzést kaptak. Ezután pedig a C’Antique kvintett együttes adott elő reneszánsz és kora barokk műveket. Itt voltunk címmel fotókiállítás nyílt Magyari Hunor és Juhász Ábel képeiből. Magyari fotográfiái romos templomokat ábrázolnak, míg Juhász képei a tavaly felújított református templomokat gyűjtik egy csokorba. A vasárnapot memóriajátékkal és a Mátyás király – kolozsvári bíró mesével zárták. Szegedi Csaba, az Agnus Rádió egyik vezetője így összegzett: „A Refo Sátor már tavaly is nagyon érdekes volt számunkra, értékes tapasztalatokat szereztünk. Idén ezeket a tapasztalatokat igyekeztünk kamatoztatni, tavaly tanultunk, idén viszont még ennél is többet. Számunkra élmény volt, és nagyon örültünk, hogy ennyi ember ellátogatott a rendezvényeinkre.”