Házsongárdi műemlékgondozás: döntő szerepet szánnak az ifjúságnak

A közösségépítés, az utánunk következő generációk bevonása a műemléksírok gondozásába az egyik legfontosabb feladat, hisz ha nincs, aki tovább vigye a munkát, ha nincs folytatás, akkor semmi értelme restaurálni – mondta Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke a Kolozsvár Társaság székhelyén, ahol Xantus Áron és Xantus Gábor Tört kövön. Betonkor a Házsongárdban című 2014-es dokumentumfilmjét vetítették.

A bemutató után Gergely Erzsébet hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a dokumentumfilmnek komor a hangulata, nincs ok elkeseredésre, hisz a forgatás óta eltelt időszakban számos kriptát, sírt sikerült felújítani, megmenteni az enyészettől. „Azért ragaszkodom ehhez a munkához, mert a temetőt élettel és utóddal szeretném megtölteni, nem könnyekkel és zokogással” – fogalmazott. Hozzátette: ezért is vonják be a diákokat, az ifjúságot a kegyeleti, temetőgondozási, játékos restaurálási munkálatokba, hogy utánpótlást biztosítsanak. „Nem azon kell keseregni, hogy nekikezdjünk-e vagy sem a munkálatoknak. Dolgozni kell, és ahogy eddig, ezután is segíteni fog az isteni gondviselés” – mondta.

Gergely Erzsébet ezt követően részletesen beszámolt az elmúlt időszakban zajló kripta- és síremlék-restaurálásáról, valamint azon síremlékek jegyzékéről is beszélt, melyek felújítása soron következik. A felújított Bethlen (Bánffy) kripta kertjében találhatók az újonnan előkerült és restaurált tumbák, sírkövek, a jövőben előkerülők is itt fognak helyet kapni, ez a legbiztonságosabbnak nevezhető hely a Házsongárdban.

Érdemes tehát kilátogatni a Házsongárdba, hisz évről évre egyre több a szépen felújított, restaurált síremlék – hangzott el. A Házsongárd Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a munkába mindenki bekapcsolódhat a maga módján, ha csak kihúz egy gyomot, vagy elküldi a gyerekét az alapítványhoz, már az is nagy segítség.