Átadtuk a Kincses Kolozsvárért-díjakat!

A kolozsvári Kaszinó épületében adták át november 21-én a Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület által alapított Kincses Kolozsvárért-díjakat. Az ünnepi alkalommal Székely Zsuzsa, Székely Tibor és Flóriska Attila vállalkozókat, dr. Aáry Tamás Lajost, az oktatási jogok magyarországi biztosát, valamint a Főtér.ro portált díjazták. Kincses Kolozsvárért-díjban részesült – posztumusz – Asztalos Lajos helytörténész is.

„Kolozsvár. A tér, amelyben élünk. Amelyben annyi mindent kaptunk, és amelyhez a magunk lehetőségei szerint olykor hozzátettünk. A tér, amely önmagában teljesen hétköznapi, és mégis – évezredek távlatából is – annyira különleges. De ez a hely a történelem folyamán sok más nevet és rangot is viselt. Uralta már törzsfő, vajda, király, császár és számos, szép emlékű fejedelem. Volt kis falu, amelynek nemcsak neve, az emléke is a múltba vész. Volt római municípium. A népvándorlás korában erre székeltek, és a környéken temetkeztek a gepidák királyai. Bő egy évezrede már, hogy a hont foglaló őseink birtokba vették, és védték a környéket. Alapot vetettek a középkori magyar királyság ispánságának, az kolozsmonostori ispáni várnak, az Óvárnak, a középkori városnak, az Erdélyi fejedelemség hajdani központjának, a magyar művelődés és tudományosság egyik legjelentősebb fellegvárának” – kezdte köszöntőbeszédét Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője. „Kolozsvár, Claudiopolis, Klausenburg, Cluj… Sok nép, és sok név. Sokféle módon és nyelven imádkoztak az itt lakók, és még többön az ide érkezők. Madártávlatból, egy réges-régi, apró, színes pötty Európa térképén. A történelmi Magyarországgal együtt távolba vesző, markáns jel a Kárpát-medencében, és 100 éve immár, hogy kényes, megkülönböztetett jelentőségű (cél)pont Romániában. A mindenkori Erdély középpontja és központja” – folytatta Gergely Balázs, majd hozzátette: a történelem során számos népcsoport és azok kereskedői megfordultak a városban, szokásokat, gasztronómiát, népzenét és kultúrát cseréltek, de igazi kolozsvári csak az lehetett, aki e városban épített, alkotott és ide hozott, majd pedig innen adott át értékeket másoknak. „Ők a kincses város, kincses emberei. Közülük, Önök közül, választottuk ki a mai díjazottakat is, elismerésünk jeleként, és bátorításul is egyben” – zárta beszédét a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.
A laudációk rendjén Székely István dr. Aáry Tamás Lajost méltatta, elmondván: Magyarország oktatási biztosa elkötelezett a jó célok támogatásában, felismeri a valós problémákat és mindig kész segítséget nyújtani.
Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, a Kincses Kolozsvár Egyesület alapítója Székely Zsuzsannának és Székely Tibornak adta át a díjat, kihangsúlyozva: az általuk – családi vállalkozásként – vezetett Mendola Group 25 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt pedig megszámlálhatatlan civil kezdeményezést támogattak, s összetartó csapatként vezetik cégcsoportjukat, miközben a sokkal nagyobb családot, Kolozsvár magyar közösségét is segítik.
Mile Lajos főkonzul Flóriska Attila vállalkozó laudációjában elmondta: Flóriska a Thermopan Kft. tulajdonosaként, odafigyel saját közösségére és felismeri a valódi szükség pillanatát, s a kolozsvári magyar vállalkozókat tömörítő Euréka Egyesület, vagy épp a Paprika Rádió igazgatótanácsának tagjaként is hasznos munkát végez.
Asztalos Lajos helytörténész idén tavasszal távozott az élők sorából, így a Kincses Kolozsvárért-díjat posztumusz kaphatta meg. Méltatásakor Vadas László, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapítója, elmondta: Asztalos Lajos a legnehezebb történelmi időkben is képezte magát, kutatta a város történetét, így megannyi helytörténeti munkát köszönhet neki a hálás utókor.
Szabó Lilla, a Kincses Kolozsvár Egyesület ügyvezető igazgatója a Főtér.ro-nak adta át a díjat, elmondva: a portál úgy ízig-vérig kolozsvári, hogy közben a teljes erdélyi és romániai magyar közösség ügyes-bajos dolgaira is odafigyel, véleményt formál, tájékoztat és közösséget épít.
Az ünnepi díjátadó gálát az Esszencia együttes Elindultam a nagy útra című koncertje zárta. A társulat tagjait a népzene, a jazz és a klasszikus zene világa egyaránt inspirálja, e területeken kiemelkedőt alkotnak, s közös játékuk igazi zenei csemegének bizonyult a díjátadó gálán.