A 10. Kolozsvári Magyar Napokra és a 4. Várkert Fesztiválra készülünk

A jubileumi, tizedik kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok, valamint a gyalui kastély felújítása miatt átmenetileg a kolozsvári Bánffy-palota udvarába költöző 4. Várkert Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját tartották Kolozsváron, a két rendezvényt szervező Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén. Az eseményen Gergely Balázs főszervező, Szabó Lilla programigazgató és Sánta Levente produkciós igazgató ismertette az idei fesztiválok főbb programpontjait és a várható újdonságokat.

„A tíz év során számos emlékezetes pillanattal gazdagodtunk, s külön öröm, hogy elmondhatom: egy állandóságot és stabilitást jelentő szervezőcsapattal dolgozunk. Most, hogy a Kolozsvári Magyar Napok tizedik, jubileumi kiadására készülünk, alkalom nyílik arra is, hogy visszatekintsünk és felelevenítsük az olyan emlékezetes pillanatokat, mint például az első, 2010-ben megszervezett magyarnapokat, amelynek máig meghatározó momentuma volt a főtéri István, a király című rockopera vetítése, mely során, évtizedek óta példátlan módon először, több ezren ünnepelték köztéren a magyar államalapítást. A legszebb álmainkon is túlnőtt a rendezvény, hiszen tíz évvel ezelőtt magunk sem gondoltuk volna, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ilyen meghatározó szerepet tölt majd be Kolozsvár, Erdély és a Kárpát-medence kulturális életében” – mondta Gergely Balázs, majd hozzátette: a KMN az évek során referenciapont lett a hasonló fesztiválok tekintetében, s példájából ihletődve mára már Erdély számos városában megszervezik a helyi magyarnapokat. „A KMN ideje alatt sokan zarándokolnak el a kincses városba, a több száz – a korábbi évben 630 – program pedig valódi kulturális seregszemlévé teszi rendezvényünket, melyre minden kolozsvári büszke lehet” – jelentette ki a főszervező.

Ünnepi kiadásra készülve: idén is lesznek újítások

„A Kolozsvári Magyar Napok jubileumi kiadásához érkezve nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy önmagunkat ünnepeljük és ünnepeltessük. A gyertyák száma adott, de az öntömjénezés helyett inkább arra készülünk, hogy az ünneplő kolozsváriaknak, a legjobb tudásunk szerint, ismét minőségi programokat szervezzünk, melyek között – természetesen – idén is felfedezhetők lesznek újdonságok” – mondta Gergely Balázs. A sajtótájékoztatón kiderült: új fesztiválhelyszínként jelentkezik majd a magyar konzulátus udvarán berendezett KMN-udvar, ahol kültéri fotókiállítás keretében mutatják be az elmúlt 10 év meghatározó pillanatait, de ugyanitt mutatkoznak be az elmúlt 10 év során létrejött magyarnapos testvérrendezvények is. „Ugyanakkor interaktív játékra is invitáljuk a kolozsváriakat: arra kérjük az elmúlt évek során velünk tartó magyarnapozókat, hogy osszák meg velünk a KMN-hez kötődő fotóikat, videóikat és emlékezetes történeteiket, melyeket folyamatosan közzéteszünk majd, valamint a legkisebbek számára pályázatot is hirdetünk Az én magyarnapjaim címmel. Az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat és a beküldés módját a közeljövőben tesszük nyilvánossá” – mondta Gergely Balázs, majd hozzátette: az év folyamán dokumentumfilmet is készítenek az elmúlt 10 év rendezvényeiről, valamint a fesztiválhoz kapcsolódó album megjelentetését is tervezik.

Különleges fellépők már a fesztivál kezdetétől

A korábbiakhoz képest egy nappal korábban, augusztus 18-án (vasárnap) tartják a 10. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláját. Az ünnepi eseményen a Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvár-ihlette, először a KMN megnyitóján bemutatásra kerülő meglepetés-előadásának ősbemutatóját tartják, a főtéri nagyszínpad pedig egy nappal korábban, már hétfőn (augusztus 19-én) várja az érdeklődőket, hiszen ott az elmúlt tíz év egyik legkedvesebb visszatérője, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertezik. Nemzeti ünnepünk alkalmából, augusztus 20-án, ismét sor kerül – a Heltai Alapítvány szervezésében – a 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára, az Egyetemiek Házában pedig, Vashegyi György karmester vezetésével, a Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara ad ünnepi koncertet Felix Mendessohn Bartoldy című oratóriumának bemutatásával. Vashegyi nevéhez számos újkori világpremier és magyarországi bemutató is fűződik, s 1992 óta a Zeneakadémia tanára, nemzetközi hírű, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A zenekarban – többek között – kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, csíkszeredai és szatmári zenészek játszanak, de vannak soraikban magyarországi és délvidéki tagok is.

„A szokásoknak megfelelően programkínálatunk a közeljövőben folyamatosan bővülni fog, s természetesen idén is figyelmet fordítunk a három kiemelkedő emlékévre, így Ady Endre, Benedek Elek és II. Rákóczi Ferenc alakjáról is megemlékezünk majd. Ennek megfelelően – mások mellett – a Petőfi Irodalmi Múzeum és a budapesti Mesemúzeum is jelen lesz rendezvényünkön” – mondta Gergely Balázs, aki megköszönte a szervezőcsapat, az önkéntesek, a partnerszervezetek munkáját, a civil-, egyházi- és oktatási intézmények, politikai alakulatok együttműködését, valamint a magyar állam, továbbá a kolozsvári és a Kolozs megyei önkormányzat támogatását, valamint kiemelten a kolozsvári magyar magánszféra támogatását.

Folyamatosan bővülő programkínálat

Szabó Lilla elmondta: az eddig megszokott programhelyszínek idén is várják majd a látogatókat. „A Főtér továbbra is az esti koncertek és találkozások helyszíne lesz, a Farkas utca Fesztiválutcaként üzemel majd, a Fogoly utcából ismét Borutca lesz, a Romkertben a gyermekprogramok és az Emese Park történelmi faluja kap helyet, a Bánffy-udvarban pedig napközben ismét tartalmas programok, este pedig koncertek várhatók” – mondta a programigazgató, majd hozzátette: jelenleg a nagyobb programtömbök összehangolásán dolgoznak, s idén is számítani lehet a Kolozsvári Magyar Filmnapok, vagy épp a színházi miniévad megszervezésére, de ismét sor kerül kiállításokra, beszélgetésekre, könyvbemutatókra, városismertető sétákra, sport- és gasztronómiai programokra és különböző gyerekfoglalkozásokra  is, valamint ismételten megszervezik a tavaly több száz résztvevőt megszólító Donaton futóversenyt. „A programbekérőt már kiküldtük partnereinknek, s így május 10-ig mindenkinek jeleznie kell, hogy milyen eseménnyel készül a KMN ideje alatt. Szeretnénk időben összesíteni a több száz programot és kiegészíteni a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett eseményekkel, hogy már június elején elérhetővé tudjuk tenni a nagyközönség számára is” – mondta Szabó Lilla.

Koncertek minden mennyiségben

„A koncertprogram összeállításakor arra törekedtünk, hogy az elmúlt évek legnagyobb közönségsikernek örvendő fellépői közül hívjunk meg többeket is fesztiválunkra, miközben azt is szeretnénk, hogy egy színes kínálattal a legkülönbözőbb generációkat és zenei ízlésű fesztiválozókat is kielégíthessük” – mondta Sánta Levente. A főtéri nagyszínpadon augusztus 19-én (hétfőn) a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjére, augusztus 20-án (kedden) pedig a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára kerül sor. Augusztus 21-én (szerdán) a Hajlik a nótafa című magyarnóta-gálát láthatják az érdeklődők, ezt követően pedig Tamás Gábor, kolozsvári származású előadóművész koncertezik. Augusztus 22-én (csütörtökön) rendhagyó zenei eseményre, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna” közös, lemezbemutató koncertjére kerül sor, melyet a Quimby zenekar fellépése követ. Augusztus 23-án (pénteken) a Ladánybene 27 szórakoztatja a közönséget, majd Ákos ad koncertet, augusztus 24-én (szombaton) pedig a Honeybeast és a Neoton Família sztárjai lépnek színpadra. A Bojtorján zenekar koncertjét követően, augusztus 25-én (vasárnap), Zorán fellépésével zárul a 10. Kolozsvári Magyar Napok.

A Farkas utcai színpadon fellép a Koszika & The Hotshot, a Monyó Projekt, az USNK, a No Sugar, a Teddy Queen, a 4s Street, László Attila, a Kifli Zenekar, a Karaván Együttes, a Mozsikácska, az Operett Group Projekt, az Operettissimo és idén is sor kerül a minden évben nagy sikernek örvendő nótagálára is.

A Bánffy-udvar idén is várja zenekedvelőket, hiszen az ott található zenei színpadon lép fel Szalóki Ági Karády-estjével, a tavalyi Várkert Fesztiválról ismert Braindogs – Tom Waits tribute-zenekar, de itt kerül sor az erdélyi és anyaországi színészzenekarok párbajára is, mely keretében a székelyudvarhelyi Actor’s Dzsem Session, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat, a kolozsvári Loose Neckties Society és a budapesti A Grund elnevezésű vígszínházi fiúzenekar lép színpadra. Ugyanitt ad majd koncertet a Szempöl, a Haraszti Ádám Projekt, a Sárik Péter Band, a Blue Cold Jalapenos – Red Hot Chili Peppers tribute-zenekar, a Reckless Roses – Guns’n’Roses tribute-zenakar és a The Blackbirds – Beatles tribute-zenekar, s itt lesz látható Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső-estje.

Átmenetileg Kolozsvárra költözik a Várkert Fesztivál

A gyalui kastély várható felújítása miatt idén átmenetileg a kolozsvári Bánffy-palota udvarára költözik a negyedik alkalommal, május 24-26. között, megszervezésre kerülő Várkert Fesztivál, mely idén ingyenesen lesz látogatható, s a korábbi évekhez hasonlóan, napközben ismét családos- és gyermekprogramokkal, este pedig változatos koncertkínálattal várják az érdeklődőket. „A KMN ideje alatt már kipróbált helyszínnek számított a Bánffy-udvar, s tekintettel arra, hogy a Várkert Fesztivál közönségének nagyrészét a kincses város lakói tették ki, úgy döntöttünk, nem mondunk le – a felújítási munkálatok miatt – a magyarnapok testvérrendezvényének számító Várkert Fesztivál megszervezéséről” – mondta Gergely Balázs.

Szabó Lilla elmondta: már a fesztivál megnyitása előtt, május 21-én, elkezdődnek a kulturális rendezvények, hiszen ekkor nyílik meg a Szépművészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palotában Zsombori Erzsébet – Zsimbi és leánya, Mayer Hella, kolozsvári származású alkotók, Ég és föld között című kiállítása. Szombat és vasárnap – napközben – a gyerekkoncerteké és a bábszínházé lesz a főszerep, szombaton a Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című előadására kerül sor az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében, a Bánffy-palota árkádjai alatt pedig – 13 kiadó részvételével – könyvvásárt is szerveznek.

Sánta Levente a Várkert Fesztivál zenei kínálatát is ismertette. Beszámolójából kiderült: május 24-én (pénteken) az Edina Quartet és a KFT Zenekar ad koncertet, május 25-én (szombaton) a Mozsikácska ad gyermekkoncertet, majd ezt követően a Karaván Família és a Little G Weevil lép színpadra, május 26-án (vasárnap) pedig Karaván gyermekkoncertre, a Vintage Dolls fellépésére, Szilágyi Enikő sanzonestjére, valamint Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső-estjére kerül sor. A fesztivál minden napja afterparty-val zárul, a helyszínen pedig ismét jelen lesz – ahogy a KMN ideje alatt is –a Fóti Kézműves Sörfőzde.