25 éves a Györkös Mányi Albert Emlékház

Kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényre került sor a Majális utca alján, a Györkös Mányi Albert Emlékházban a 10. Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 20-án. Az egyesület fennállásának 25 éves évfordulóján jelen volt dr. Széman Péter, az EMKE országos elnöke, Dáné Tibor Kálmán, a művelődés havilap főszerkesztője, aki az EMKE volt elnöke és a GyMAE Egyesület alapító elnöke, illetve Kós Katalin, a GyMAE vezetője. Velük beszélgetett Benkő Levente, a Művelődés havilap szerkesztője.
Jelen volt még Kecskés Tibor, Magyarország Kolozsvári Konzulátusának vezető konzulja, Tóth Orsolya gyártásvezető, az emlékházról készült film egyik alkotója, a tordaszentlászlói Boldizsár Zeyk Imre tanár, aki személyes jó barátságot ápolt Györkös Mányi Alberttel, Kónya-Hamar Sándor és Mező Piroska, akik a GyMAE kuratóriumának tagjai, Balogh András, a ház egykori gondnokának, Balogh Évának a fia, valamint Györkös Mányi Imre, a festőművész unokaöccse.
Kecskés Tibor konzul köszöntő beszédében Phoenix madárhoz hasonlította az EMKE-t, mely a rendszerváltás után megújulva, nélkülözhetetlen missziót tölt be az erdélyi magyarság életében, ugyanígy fontos kulturális intézmény a Györkös-Mányi Ház is a kolozsvári magyar közösség tekintetében.
Kós Katalin az emlékház létrejöttéről beszélt felvezetőjében. Az 1993-ban elhunyt Györkös Mányi Albert pontos utasításokkal megírt végrendeletében az EMKE-re bízta hagyatékának kezelését, a GyMAE székhelyéül szolgáló ingatlannal együtt, melyben a festőművész, zenetanár 1985-től haláláig élt. Ebben nyitotta meg kapuit 1994. augusztus 12-én az emlékház, mely azóta mintegy 975 eseménynek adott otthont. A tervek szerint ez a szám ez év végéig el fogja érni az ezret.
A 25 évről dokumentumfilm készült, mely a beszélgetés előtt levetítésre került. A film egyfajta összegző, a házban működő tevékenységeket is bemutató, visszatekintő napjainkig. Megszólal benne Kántor Lajos és a kezdeteket felelevenítő Kötő József, és olyan érdekességek derülnek ki a filmből, mint a koncertekre való saját névvel ellátott székvásárlás bizonyuló ötlete, mely igazán sikeresnek bizonyult, valamint a házban működő színes programkínálatról is szó esik, melyekről Kós Katalin és az adott tevékenységben segédkezők beszélnek. Bemutatásra kerülnek a havi rendszerességgel jelentkező programok: a JelesNapTár Szabó Kinga játszóházvezetővel és Both Zsuzsa néprajzkutatóval, az Ember és Természet Kollégiumról Farkas György beszél, a 7 éve indult Zeneszónak Márkos Albert a társszervezője, valamint a Nyitott szemmel eseményekről, melynek Laczkó-Vass Róbert a házigazdája, megtudjuk, hogy a Kolozsvári Rádió és az Agnus Rádió partnerek jóvoltából ez a sorozat visszahallgatható, és könyv formájában is megkapható. Az EMKE Borklubot Vincze László mutatja be, mely a Kárpát-medencét mint szőlészeti és borkultúrai entitást kívánja népszerűsíteni a téma iránt érdeklődők körében. A rendszeresen megszervezésre kerülő programok mellett a Györkös Mányi Albert Emlékház kiállításoknak, beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak is otthont ad. Ritkábban jelentkező események a Régiók találkozása Dáné Tiborral és a Prospero páholy beszélgetőest Demény Péter költővel, melynek érdekes keletkezéstörténetéről is hallhattunk a filmben.
A kerekasztal-beszélgetésen szó esett a kezdeti nehézségekről, az ingatlan átvételi, adminisztrációs és felújítási körülményekről, és hallhattuk a híres Steinway zongora történetét, melyen 1965. szeptember 9-én Szvjatoszlav Richter játszott a Kolozsvári Filharmónia termében.
Összegzésképp, valamennyi megszólaló örömét fejezte ki, hogy a nagyon színes kínálattal rendelkező kulturális központként működő emlékház lelkes törzsközönséget, igazi közösséget tudhat maga mellett, és töretlen érdeklődést a szervezett programok iránt. A névadó Györkös Mányi Albert bizonyára büszke lenne rá, hogy egykori műterme, használati tárgyaival és festményeivel otthonossá téve, rendeltetését betöltve működik.