A „békási varázsló”, Palocsay Rudolf kertje

A Kolozsvár Társaság konferenciatermében beszélgethettek az érdeklődők Palocsay Rudolf kertész, növénynemesítő életéről, munkásságáról, tulajdonképpen Rudi bácsiról magáról.
Dr. T. Veress Éva egyetemi tanár, a Kolozsvári kertek sorozat szerkesztője, az ő előadását láthatta első körben a közönség. A tanárnő főként Palocsay életútjáról, munkásságáról beszélt, megtudhattuk, hogyan lett Griger városi főkertész tanonca, miképp szerzett kertészsegédi oklevelet Pop Emil által, hogy milyen munkákkal kereste kenyerét, mielőtt megalapította kutatóintézetét, vagy hogyan is ragasztotta rá Dáné Tibor (akiről a későbbiekben még szó lesz) és környezete a békási varázsló becenevet, a kiadott könyvei címét tételesen és még sok más érdekességet. A legfontosabb azonban az, hogy Palocsay kertjében legfőképp rózsával és kardvirággal foglalkozott, kertjének felszámolása után rózsáinak nyoma veszett, T. Veress Éva felhívja a hallgatóság figyelmét arra, hogy aki bármit tudhat ezekről a rózsákról, az ne tartsa magában, erre buzdítjuk mi is önöket.
Mivel Tompa Andrea író, színikritikus, a Palocsay életét megjelenítő Omerta kötet szerzője sajnálatos módon nem tudott megjelenni, Palocsay munkatársának és jó barátjának, Dáné Tibornak a fia, Dáné Tibor Kálmán mesélt néhányat apja anekdotáiból, mosolyt csalva ezzel megannyi ember arcára. Az estet Albert Júlia színművész zárta, aki Palocsay Zsigmond, Rudi bácsi fiának írásaiból olvasott fel néhány részletet, láthattuk, hogy emlékezik a költő apjára, apja örökségére.
Nem véletlenül szerepel „beszélgethettek” az első mondatban. Ehhez a találkozóhoz bárki hozzászólhatott, elmesélhette akár személyes, akár innen-onnan hallott történeteit, így lett ez egy igazán belsőséges összejövetel a 20. század egyik legmeghatározóbb kolozsvári biológusáról.