A középkor internetje: a sokszorosított grafika története dióhéjban

A Bulgakov Irodalmi Kávéházban került sor Fertőszögi Péter művészettörténész, a BÁV művészeti igazgatójának előadására, melyben a sokszorosított grafika rövid történetét foglalta össze, bevezetett a fa- és rézmetszetek, valamint a rézkarcok világába.
Világunkban jelenleg jóval könnyebb dolga van annak, aki alkot, mint az egykori századokban. 15 éve az internet világszintűvé válásával minden megváltozott. Napjainkban bármilyen produktum az internet segítségével akár azonnal elterjedhet, de a történelem során ez nem így volt. A sokszorosító grafikai technikák nélkül valószínűleg nehezen beszélhetnénk arról, hogy miként terjedtek a különböző művészeti irányzatok. Gyakorlatilag ez az oka annak, hogy a 15. század közepéig a művészet mint olyan nagyon lassan terjedt, ez eredményezte tehát, hogy a sokszorosító grafikában megjelent a fametszet és a rézmetszet. Ez a két technika forradalmasította a terjesztést, sokszorosítást.
Erre hívja fel a figyelmet Fertőszögi Péter, majd vezet be a fa- és rézmetszetek világába, a középkori művészettörténet nagyjainak fennmaradt munkásságán keresztül. A hallgatóság láthatta, miként valósul meg a fametszés, később a rézmetszés folyamata, mik az eszközei, helyszínei, ezután tárultak szemük elé főként Albrecht Dürer életűvének legnagyobb alkotásai, de palettára került még például Albrecht Altdorfer és még sok más alkotó, akik több esetben csupán a monogramjukkal látták el az elkészült metszetet, így tényleges identitásuk felől csak találgatások születtek.
Ezeknek a grafikai technikáknak nem csupán a sokszorosítás volt a szerepük. Fellelhetőek vallási, moralizáló kártyák, melyek erkölcsi útmutatóként szolgálhattak a kor emberének, ezek Dürer talán legszebb alkotásai. Nem sokkal ezután jutunk el a tényleges alkotásig magáig, amelyben a művész saját gondolatait valósítja meg, és nem a megrendelést, a kor igényeit szolgálja. Itt jelenik meg a rézkarckészítés, melynek legismertebb képviselője Rembrandt van Rijn holland festőművész, a 17. század egyik legismertebb alkotója. A közönség szintén bepillantást nyer a rézkarckészítész folyamatába, megcsodálhat egy-egy jelentős alkotást.
Egy szó, mint száz, az előadás végtelenül sokrétű volt, megmutatta a művészettörténet különböző korszakait, a korszellemet, bevezetett a régmúlt sokak által elfeledett részleteibe. Szükségünk van ilyen és ehhez hasonló fejtágítókra, köszönjük Fertőszögi Péternek, hogy láthattuk.

Ferencz Ádám