A nagy mesemondó hagyatéka

Megnyílt a Benedek Elek-kiállítás az Akadémiai Könyvtárban szerdán. A megnyitón felszólalt a könyvtár igazgatója, Sorin Crișan és a kiállítás kurátora, Egyed Emese.
Sorin Crișan röviden ismertette Benedek Elek életútját, aki 1859. szeptember 30-án született Kisbaconban. 1877-ben érettségizett a székelyudvarhelyi Református Kollégiumban, majd Budapesten folytatta tanulmányait. Ebben az időszakban kezd el újságíróskodni, szerkeszteni. „Több folyóiratot szerkesztett, néhányat maga alapított, arra törekedett, hogy különböző közönségcsoportokat szólítson meg: az irodalom iránt érdeklődőket, a tanügy munkásait, az utolsó korszakában főleg a fiatalokat és a gyerekeket…” – írja az egyik információs tábla.
Egyed Emesétől rengeteg információt megtudhatott a hallgatóság Benedek Elek életéről. Elmondta, a kiállítás célja, hogy a csodálatos mesemondót ismét körünkbe vonja, ugyanakkor az is érdekességnek számít, hogy az ő életét hűen tudták dokumentálni, hiszen rengeteg fénykép, újság, könyv állt a rendelkezésükre ehhez.
Megtudtuk, Benedek Elek számára Budapest volt a világváros, az a hely, ahol akkoriban az újságok versenyben álltak egymással, ő pedig úgy érezte, be kell kapcsolódnia a kultúrába és az irodalmi életbe, így aztán a későbbiekben igazi budapestivé vált. Egyed Emese úgy véli, akkoriban Benedek Elek kulcsfigura volt: belátta, hogy szükség van változásra, irányelvekre az oktatásban, és az embereknek szükségük van olyan sajtótermékekre, amelyek valóban tájékoztatnak. Feladatának érezte, hogy oktasson, neveljen, buzdítsa a fiatalságot arra, hogy olvassanak és írjanak. Szívügye volt a nők helyzete, segítette őket, ahol csak tudta, biztatta őket a tanulásra, segítséget nyújtott nekik ahhoz, hogy munkát találjanak, művelődhessenek. További érdekesség, hogy a nagy mesemondó erős szakmai kapcsolatokkal rendelkezdett, és úgynevezett mentorként is tevékenykedett, „tehetséggondozó tevékenysége páratlan volt” – részletezte Egyed Emese. Ő fedezte fel és támogatta többek közt Nyírő Józsefet és Tamási Áront is.
Egyed Emese azt reméli, hogy a kiállítás még inkább felhívja majd a figyelmet Benedek Elek páratlan munkásságára, és azok, akik megnézik, meglátják majd a meseíró mögött azt az embert is, aki emellett még sok más dologban is jeleskedett. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható, naponta 8 és 13 óra között.
Tompa Réka/KMN-press