Ady100 – előadóest a Redutban

Intés az őrzőkhöz címmel Ady Endrére emlékező előadóestre került sor szombaton a Redutban. A 19 órától kezdődő műsor számos érdeklődőt vonzott a Kolozsvári Néprajzi Múzeumba, ahol Havas Judit előadóművész és Tőkés Emese zongoraművész műsora Ady alakját idézte meg, a 100 éve elhunyt nagy költő verseiből, kortársainak róla szóló írásaiból, valamint Liszt Ferenc, Kodály Zoltán műveiből és Reinitz Béla, Novák János dalaiból készült összeállítással.
Tőkés Emese energikus, dinamikus zongorajátékával, az évek óta Ady Versmondó Szalont is vezető Havas Judit előadásmódja olyan érzékletes, felfokozott hangulatot teremtett, melyben a látnoki képességekkel bíró költő versei valósággal megelevenedtek, szavai szívekig értek.
A másfél órás összeállítás, mely méltó módon emlékezett az életigenlő, de vívódó, gyötrődő szellemóriásra, a közönséget is bevonva zárult a Szeretném, ha szeretnének soraival, mely előtt elhangzott az intés: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán!” – mintegy nyomatékosítva, hogy Ady a 21. század emberének is üzen, mondandójának aktualitása van.